Menü

Vásárlásmánia

Igen, van ilyen függőség. Létező jelenség és bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

A vásárlás a mindennapi életünk része, de vannak, akiknek ez nem a napi vagy heti, rutinszerű élelmiszerbeszerző körutat jelenti a vacsorához, hanem ennél sokkal többet: függőséget. Ezek az emberek - sok esetben nők - nem tudják elképzelni a napjaikat vásárlás nélkül, már hasonló elven működik, mint bármely más szenvedélybetegség, s ami egy bizonyos mérték felett már ártalmas.

A szakemberek kétféle módját különböztetik meg a szenvedélybetegségeknek. Az egyik a szerfüggőség, mint az alkohol, drog és egyéb, tudatmódosító szerektől való függőség, a másik pedig a viselkedésfüggőség.

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt, ám ez a fajta költekezés nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan.

Ez a típusú viselkedési zavar nőknél gyakoribb és a háttérben gyakran lelki problémák állnak, mint például személyiségzavar, gyerekkori lelki traumák, boldogtalanság, magány, elhanyagoltság, alacsony önértékelés.

Melyek a vásárlásfüggőség tünetei?

Jellemzően a sok vásárlás és az, hogy minden gondolat a vásárlási igény körül forog. Ez előbb-utóbb anyagi problémákhoz, eladósodáshoz, konfliktusokhoz vezet, mely hatással van a családi, baráti kapcsolatokra, hiszen a hazudozások, titkolódzások mindennapossá válhatnak.

A vásárlás lehet személyes, vagy online, a lényeg nem a megvásárolt termék, hanem a folyamat, a tevékenység, a tudat, s mivel az online vásárlás ma virágkorát éli, bizony könnyű belecsúszni ezekbe az élethelyzetekbe. Az online vásárlás könnyebben alakít ki függőséget, hiszen kényelmesen, gyorsan, könnyen végbe mehet.

Mikor forduljon valaki szakemberhez?

A kényszeres vásárlás kezelés nélkül súlyosbodhat, a beteg mentális állapotának és az anyagi helyzetének rosszabbodásával járhat. párhuzamosan, ezért minél hamarabb érdemes szakorvoshoz fordulni, mert egy esetleges gyógyszeres kezelés vagy egy viselkedésterápia segíthet az állapot kezelésében.

Nagyon fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is, azaz mennyire gyakran gondol a beteg a vásárlásra, mennyire izgatott előtte, mennyit költ erre és mi történik a megvásárolt holmikkal. (az esetek többségében a fiók mélyére kerülnek és kevés idő elteltével már nem okoznak örömet a tulajdonosának, akit állapota újabb és újabb vásárlásra ösztönöz.)

A vásárlásfüggőség is olyan, mint az alkohol-, a gyógyszer- vagy a drogfüggőség. Sajnos komolyan kell venni, mert a vásárlásmánia tönkre teheti családok életét is és ezzel komoly bajt okozhat. A vásárlásfüggőnek a shoppingolás iránti kényszer jelenti a függőséget, s őket nem a megvásárolt termék teszi boldoggá, hanem a folyamat, amit éreznek a vásárlások alkalmával.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.