Menü

K.O. Amszterdamban - Hollandia – Magyarország 8 – 1 – padlón a magyar labdarúgás

Nem elég, hogy a nemzetközi kupákban labdarúgó klubcsapataink közül egyik sem érte meg nemhogy a tavaszt, de még a őszt sem, s aligha feledjük el a Romániában elszenvedett arcpirító vereséget, de itt az újabb pofon, mely történelmi vereséggel alighanem padlóra került a magyar labdarúgás. Nemcsak a válogatott nullázta le magát, hanem a sportág hazai marketingértéke is veszélybe került, az embereket eredménytelenség hatására nehéz lesz újra kicsalni a stadionokba, illetve leültetni a képernyők elé. Az egyetlen pozitívum, hogy a leleményes drukkerek új főszponzort találtak a csapatnak…

A hangulatot mi sem tükrözi jobban, minthogy a különböző fórumokon rengeteg szurkoló fejezte ki elégedetlenségét és elkeseredettségét, ebből szemezgettünk. Magyarországon, mint tudjuk, a focihoz mindenki ért. Voltak, akik csak egyszerűen felháborodtak, néhányan szakmai okokat próbálták feltárni, némelyek próbáltak valamiféle iránymutatást szabni:

"A játékosok 400.000 Ft-ot kapnak az MLSZ-től pontonként...Eddig gyűjtöttek 14 pontot ami 5 millió 600 ezer Ft.. Andorrát valószínű megverik így összesen 6 millió 800 ezer Ft-ot fognak keresni azért, hogy megalázták a Magyar szurkolókat és a Magyar címeres mezt..."

„A futballban nem lehet rövid idő alatt eredményt elérni? Pedig csak azt kellett volna észlelni, hogy Belgium négy év alatt mennyit fejlődött fiataljaival – már vb-résztvevő -, hogy a 320 ezres Izland pótselejtezőt érő helyen áll, amit a 2,2 milliós Szlovénia vehet el tőle. Az etnikai tisztogatással sújtott Boszniában a nemzőképes lakosságból, és a gyerekeknél is korosztályok hiányoznak. (Egy győzelemre vannak a vb-től.) Ehelyett a pályák hiánya mögé menekült a szakma, illetve a kevés gyerekkel indokolta, amiért nálunk nem lehet eredményt elérni."
„A vízilabda válogatottunk, vagy a győri kéziscsajok rommá verik a világot, az ún. labdarúgóink meg alulról nézegetik a béka alsó végét, és közük nincs a sportághoz évtizedek óta. Itt is edzeni kell, ott is. Itt is edzők, kapitányok vezetik a csapatot, ott is. Van pálya, labda, szurkolók, fizetés (de még mekkora!) és minden alap körülmény adott ahhoz, hogy valamilyen teljesítmény szülessen. Emitt születik, nem is akármilyen, amott meg egy nagy nulla. Kizárásos alapon nem marad más, ami különbözik ezekben a sportágakban, mint a SZAKÉRTELEM, a MUNKA, az AKARAT, az ALÁZAT, stb. Mind emberi tényező. Tehát: a nálunk labdát rugdosó emberanyag agyilag, akaratilag és szakmailag ALKALMATLAN arra, amit csinál. Ebből kellene következtetéseket levonni. Normális helyeken mi történik azokkal, akik alkalmatlanok a feladatra?”
„A tény az, hogy ebben a fordulóban CSAK a magyar válogatott kapott 8 gólt!!! Se Luxemburg, se Liechtenstein, se Andorra se senki nem kapott ennyit...”
„A labdarúgó Brazíliában a homokon születik. Magyarországon a réteken mezőkön grundokon születnek nem a stadionokban.”

A mérkőzés után szégyenszemre lemondó Egervári Sándort sem kímélték a drukkerek, a legtöbb vélemény szerint már rég távoznia kellett volna. Mert a mostani lemondása, már senkin sem segít. Néhány hozzászólást a „mester”-nek címeztek:

„Csak egy kretén állít össze ilyen védelmet.”
„Egervári vezetése alatt asszem négyszer játszottunk a hollandokkal és mindent elárul a szakmai vezetésről, hogy tulajdonképpen semmit nem talált ki az előző meccsekhez képest, semmit nem tanult a múltban elkövetett hibákból.”
 „Egyébként ide a rozsdás bökőt, hogy Szalai a radiátorra vagy forró teába tette a lázmérőjét, vagy bekrétázott hogy ne kelljen játszania, látta hogy katasztrófa ez a szombathelyi-egervári bagázs...”

Néhányan persze humorosra vették a hozzászólásukat az utolsó Andorra elleni meccs előtt, ami nem csoda, mert ezt a szánalmas játékot – még egy szép öngólt is lőttünk - már csak röhögve lehetett kibírni:

„Optimistábban: Dzsudzsák és Devecseri is betalált!”
„3 góllal többet kaptunk, mint Andorra a Hollandok elleni két meccsen”
„Az lenne a minimum az MLSZ részéről, hogy Andorra ellen ingyenes legyen a belépő, és mindenkit sör-virsli párossal fogadjanak.”
 „Ilyen játékkal Andorrától is kapunk egy laza hármast. Be kellene vezetni az észak-koreai módszert és kőfejtésre kellene ítélni ezt a lúzer bandát!”
„Andorra ellen 6000-ért bárkinek szerzek egy egész SZEKTORT....”
„Szerintem a Hollandok tippmixeltek. nagy gólarányú győzelemre fogadtak, és úgy játszottak, hogy összejöjjön! Csaló banda:)”
„Pedig a Best Reisennel befizettem egy brazil VB utat Sólyom külön-géppel, ajándék Devecseri mezzel... „

Az egyik legnagyobb a következő volt:

„A magyaroknak a következő csapatok ellen lenne esélye: Antarktika, Ashmore- és Cartier-szigetek, Baker-sziget, Bouvet-sziget, Clipperton-sziget,

Déli-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek, Heard-sziget és McDonald-szigetek, Howland-sziget, Jarvis-sziget, Johnston-atoll, Korall-tengeri-szigetek, Navassa-sziget, Kingman-zátony, Midway-atoll, Palmyra-atoll, Wake-sziget, csak azért, mert ezek lakatlan területek…”

A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a felnövekvő generációnak sajnos nincs esélye arra, hogy a magyar futballból válasszanak maguknak igazi példaképeket, így nem tehetünk mást, mint átadjuk nekik azt a névsort, mely azokat a neveket tartalmazza, akiknek köszönhetően vélt ismertté és sikeressé a magyar labdarúgás…több, mint fél évszázaddal ezelőtt! Érdemes megjegyezni, mert ez már történelem!...

Grosics Gyula – kapus (1926), Buzánszky Jenő (Kazal) – jobbhátvéd (1925), Lóránt Gyula – középhátvéd (1923–1981), Lantos Mihály – balhátvéd (1928–1989), Bozsik József (Cucu) – jobbfedezet (1925–1978), Zakariás József (Zaki) – balfedezet (1924–1971), Budai László (Púpos) – jobbszélső (1928–1983), Kocsis Sándor (Kocka) – jobbösszekötő (1929–1979), Hidegkuti Nándor (Öreg) – hátravont középcsatár (1922–2002), Puskás Ferenc (Öcsi, Sváb) – balösszekötő (1927–2006), Czibor Zoltán (Bolond, Rongylábú) – balszélső (1929–1997)

Végül pedig egy 1972 - es örökbecsű, a jövőt mindig tisztán látó Hofi Gézától, akinek futballról alkotott véleménye mindmáig aktuális.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.