Menü

Ezt próbáld ki! – curling

Ha már tél, ráadásul közelgő olimpia, ezúttal egy jeges sportot ajánlunk. A curling Magyarországon kevésbé ismert, de ma már több helyen kipróbálható elfoglaltság.

A legtöbb magyar csak az utóbbi években, a televízió képernyőjén keresztül látott először curling mérkőzést. Biztos vagyok benne, hogy közülük sokan nyúltak egyből a távirányító felé, és kapcsoltak el, kevés olyan ember van, akinek elsőre megtetszik ez a furának tűnő sport. Közelebbről megismerve viszont már más (lehet) a kép.

Azzal kell kezdeni, hogy curling csapatjáték. Az egymás ellen küzdő, négyfős együttesek játékrészenként nyolc-nyolc követ csúsztatnak egy hosszúkás jégpályán a kijelölt mező irányába. A cél az, hogy kövünk minél közelebb legyen a mező közepéhez, persze ez nem ilyen egyszerű.

Egy curling mérkőzés tíz endből, azaz tíz játékrészből áll, amelyek alatt csúsztatják a csapatok a nyolc-nyolc követ. A felek pontokért küzdenek, az ügyesebb annyi egységet kap, ahány korongja közelebb van a középponthoz, mint ellenfele legközelebbi korongja. Az endek pontjai összeadódnak. Egymás köveit ki lehet ütni, ezáltal távolabb kényszeríteni a középponttól.

A curlingben nem csak a korong csúztatása igényel speciális technikát, hanem a söprés is, amelyet a csapattársak végeznek a csúszásban lévő kő előtt. Ezzel lehet a követ gyorsítani, lassítani, irányát befolyásolni, persze hozzáérni tilos.

A sportág elsősorban Nagy-Britanniában, Észak-Európában és Kanadában népszerű. Hazánkban rövid múltra tekint vissza a curling, de már azért vannak eredményeink.  Sok helyen ugyan még nem lehet játszani, azonban aki ki akarja próbálni, elsősorban a fővárosban, talál magának lehetőséget.

Fotó:
sxc.hu

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.