Menü

Egy tökéletes szimbólum- A yin/yang

A kínai yin/yang szimbólum arra a gondolatra épül, mely szerint minden földi dolognak kétféle megjelenése, kétféle energiája van. E szerint tehát a polaritás világában élünk, egységből jöttünk a kettősségbe.

De mit is jelképez a körben lévő kétféle vízcseppforma a yin/yang szimbolikában? A fehér és a fekete szín az ellentétet fejezi ki, de egyben utal arra, hogy egyik sem létezik a másik nélkül, és mindkét energia egyben a másik hiányát mutatja. Ráadásul a sötétszínben van egy világos pont, és a világos részben is van sötét pont, ami pedig a változást szimbolizálja, a folyamatos átalakulás lehetőségét.

Ha a nemekre vonatkoztatjuk, akkor a yin energia a női, Földanya minőségét képviseli, a yang pedig a férfi, az Égi Atya energiáját. Bár a kettősség, a polaritás ebben is megjelenik, mégsem sem választja szét a szimbólum vegytisztán a kétoldalt, hanem azt fejezi ki, hogy egyik energia sem létezhet a másik nélkül, mindegyik léte egyben feltételezi a másik létezését is. Ez olyan, mint hogy nappal nélkül nincs éjszaka, és a születés feltételezi a halált, hiszen önmagában egyiknek sem lenne értelme.

A másik fontos üzenete a yin és yang szimbólumnak az a változás bizonyossága. A vízcseppformákban ellentétes színű pont elkezd növekedni, kiterjed majd újra és újra megismétlődik ez a körforgás. És minden változásnak van egy természetes ritmusa, egy úgy nevezett időszerűsége.

A yin-yang szimbólum tökéletessége abban rejlik, hogy szavak nélkül képes dinamikus folyamatokat leírni, és minden eleme képes megmutatni, vagy legalábbis illusztrálni a világ alap összefüggéseit, és az örök körforgás logikáját.

Fotó:
pixabay.com

Isten furcsa, eltévedt bárányai II.

Az előző részben láthattuk, hogy körülbelül kiket érint a szkizotip személyiségzavar. Most a gyakorlati, hétköznapi tüneteket veszem sorra. A cél nemes: komplex képet kívánok adni ezekről a hihetetlenül érdekes személyekről, aki a saját poklukat is megjárva élnek köztünk a maguk furcsaságában.

Isten furcsa, eltévedt bárányai I.

A különcök mindig is köztünk éltek, élnek. A társadalom sokszor megbecsült tagjainak is, megvan a maga kis története. Az alábbi cikk egy alig ismert, kutatott személyiségzavart mutat be, a szkizotip személyiségzavart. Ez a komplex tünet együttes az elvont művészek, szórakozott professzorok és maguknak való hajléktalanok ismérve.

A depressziót (f)okozó külső tényezők

Depresszióban szenvedni nemcsak az tud, akit valami trauma ért. Manapság a kiégés, az apátia sokak számára fenyegető veszély. Belső folyamatok mellett, számos külső tényező is közrejátszhat a kialakulásában.

A depressziót (f)okozó belső tényezők

Ha valaki depresszióban szenved, a pszichológusnak az az egyik legnehezebb feladata, hogy rájöjjön, milyen hatások, események alakították azt ki. Számos oka lehet az állapotnak, de a legfontosabb folyamatok, az elmében mennek végbe.

A féltékenységről

Drámák, regények, filmek, sorozatok készülnek az emberek, egyik legnehezebben kontrollálható érzésére, a féltékenységre építve. De mi az oka annak, hogy ennyire a hatalmába tud keríteni minket, és hogyan védekezhetünk ellene?