Menü

Egy tökéletes szimbólum- A yin/yang

A kínai yin/yang szimbólum arra a gondolatra épül, mely szerint minden földi dolognak kétféle megjelenése, kétféle energiája van. E szerint tehát a polaritás világában élünk, egységből jöttünk a kettősségbe.

De mit is jelképez a körben lévő kétféle vízcseppforma a yin/yang szimbolikában? A fehér és a fekete szín az ellentétet fejezi ki, de egyben utal arra, hogy egyik sem létezik a másik nélkül, és mindkét energia egyben a másik hiányát mutatja. Ráadásul a sötétszínben van egy világos pont, és a világos részben is van sötét pont, ami pedig a változást szimbolizálja, a folyamatos átalakulás lehetőségét.

Ha a nemekre vonatkoztatjuk, akkor a yin energia a női, Földanya minőségét képviseli, a yang pedig a férfi, az Égi Atya energiáját. Bár a kettősség, a polaritás ebben is megjelenik, mégsem sem választja szét a szimbólum vegytisztán a kétoldalt, hanem azt fejezi ki, hogy egyik energia sem létezhet a másik nélkül, mindegyik léte egyben feltételezi a másik létezését is. Ez olyan, mint hogy nappal nélkül nincs éjszaka, és a születés feltételezi a halált, hiszen önmagában egyiknek sem lenne értelme.

A másik fontos üzenete a yin és yang szimbólumnak az a változás bizonyossága. A vízcseppformákban ellentétes színű pont elkezd növekedni, kiterjed majd újra és újra megismétlődik ez a körforgás. És minden változásnak van egy természetes ritmusa, egy úgy nevezett időszerűsége.

A yin-yang szimbólum tökéletessége abban rejlik, hogy szavak nélkül képes dinamikus folyamatokat leírni, és minden eleme képes megmutatni, vagy legalábbis illusztrálni a világ alap összefüggéseit, és az örök körforgás logikáját.

Fotó:
pixabay.com

A hangészlelés és az alvás 'parazitája': a túlhallás

Sajnos a mindennapi köztudatban nem nagyon van benne az érzékeny hallás más néven túlhallás elváltozása/adottsága/betegsége. A helyzeten változtatni lehetne, de sajnos még maga a szakma se teljesen nyitott erre. Mi megtesszük a magunkét: jöjjön hát a túlhallás bemutatása a teljesség igénye nélkül.

Ingerültség – mondj rá nemet!

Az őszi időszak sem kevésbé stresszes, mint a téli, a tavaszi vagy a nyári. Főleg azoknak, akik nem szeretik az időjárás szélsőséges változásait, a hirtelen nagy terheket, nehezen birkóznak meg a változó szokásokkal vagy a rövidülő napokkal. De bármilyen évszak is legyen, fontos, hogy az ingerültségünket ne vezessük le másokon, és a saját feszültségünk ne legyen a kapcsolataink romboló tényezője.

Hagyd magad aludni!

Abban a rohanó világban, amiben élünk, nem az alvás szerepel az első helyen a fontossági sorrendben. Pedig az alvás, a pihenés alapvető dolog, létszükséglet, az egészséges életünk alapja és egy fontos hormon termelődésének az ideje. Jó hír azonban, hogy megfelelő táplálkozással ezen is segíthetünk!

A sírás jótékony hatásai

Bár a sírás nem pozitív történésként él bennünk, és a legtöbben negatív érzelmeket és élményeket csatolnak hozzá, mégis rengeteg pozitív dolog is eszünkbe juthatna róla. Például már az örömkönnyek is olyan dolgok, amelyek melegséggel töltik el az ember szívét. De még ezen kívül is találunk bőven hasznot benne.

A jelen ajándékainak kicsomagolása

A mai rohanó társadalmunkban sokan panaszkodnak, hogy nem tudják megélni a pillanatot tömérdek befolyásoló tényező miatt. A fókuszálatlan, szelektív figyelmünk, múlton való rágódásunk és félelmeink kihatással vannak az itt és mostra. Szeretnék tippeket adni, amelyek hasznosak lehetnek, hogy jobban fókuszáljunk a jelenünkre.