Menü

Egy tökéletes szimbólum- A yin/yang

A kínai yin/yang szimbólum arra a gondolatra épül, mely szerint minden földi dolognak kétféle megjelenése, kétféle energiája van. E szerint tehát a polaritás világában élünk, egységből jöttünk a kettősségbe.

De mit is jelképez a körben lévő kétféle vízcseppforma a yin/yang szimbolikában? A fehér és a fekete szín az ellentétet fejezi ki, de egyben utal arra, hogy egyik sem létezik a másik nélkül, és mindkét energia egyben a másik hiányát mutatja. Ráadásul a sötétszínben van egy világos pont, és a világos részben is van sötét pont, ami pedig a változást szimbolizálja, a folyamatos átalakulás lehetőségét.

Ha a nemekre vonatkoztatjuk, akkor a yin energia a női, Földanya minőségét képviseli, a yang pedig a férfi, az Égi Atya energiáját. Bár a kettősség, a polaritás ebben is megjelenik, mégsem sem választja szét a szimbólum vegytisztán a kétoldalt, hanem azt fejezi ki, hogy egyik energia sem létezhet a másik nélkül, mindegyik léte egyben feltételezi a másik létezését is. Ez olyan, mint hogy nappal nélkül nincs éjszaka, és a születés feltételezi a halált, hiszen önmagában egyiknek sem lenne értelme.

A másik fontos üzenete a yin és yang szimbólumnak az a változás bizonyossága. A vízcseppformákban ellentétes színű pont elkezd növekedni, kiterjed majd újra és újra megismétlődik ez a körforgás. És minden változásnak van egy természetes ritmusa, egy úgy nevezett időszerűsége.

A yin-yang szimbólum tökéletessége abban rejlik, hogy szavak nélkül képes dinamikus folyamatokat leírni, és minden eleme képes megmutatni, vagy legalábbis illusztrálni a világ alap összefüggéseit, és az örök körforgás logikáját.

Fotó:
pixabay.com

A lélek is lehet beteg

Sokan nem is tudják, hogy depresszióban szenvednek, mert a tünetei megtévesztőek. Azonban ha fennáll a depresszióra jellemző tünetegyüttes, érdemes lehet elgondolkozni.

Ötletek téli depresszió ellen

Januárban nem nehéz depresszióssá válni. A napok rövidek és sötétek, alig süt a nap. Az év végi stressz és a fényhiány okozhat levertséget, rossz hangulatot, depressziót. Télen lemerül a szervezet energiaszintje, jellemző a fáradékonyság, a nyomott hangulat, a kedvetlenség.

Ismerjük meg a szeretetnyelveket!

Nem érti, miért nem veszed észre, hogy szeret, pedig (szerinte) mindent megtesz? Ilyenkor jön képbe a szeretetnyelv. Mint egy igazi nyelv esetében, a különböző nyelvet beszélők nem értik meg egymást. Bár a szeretetnyelv elsősorban pár- és pszichoterápiai fogalom, könnyű érthetősége és gyakorlati alkalmazása miatt érdemes olvasni róla.

Mosolyogj a világra!

Az egészséget nem csak testileg, de lelkileg is ápolni kell. A lelki bajok gyógyítására az egyik leghatásosabb módszer egy mosoly. Akár egy erőltetett mosoly is csodákra lehet képes, illetve pozitív hatással is bírhat.

Nulladik levél a fiamnak

Karácsony alkalmából egy nagyon őszinte, személyes hangvételű írásomat osztom meg az Olvasókkal, 7 hónapos terhesen. Mit mondhatok a fiamnak, aki még csak most készülődik a világra, és magam is csak most próbálok felkészülni az érkezésére...?