Menü

Egy tökéletes szimbólum- A yin/yang

A kínai yin/yang szimbólum arra a gondolatra épül, mely szerint minden földi dolognak kétféle megjelenése, kétféle energiája van. E szerint tehát a polaritás világában élünk, egységből jöttünk a kettősségbe.

De mit is jelképez a körben lévő kétféle vízcseppforma a yin/yang szimbolikában? A fehér és a fekete szín az ellentétet fejezi ki, de egyben utal arra, hogy egyik sem létezik a másik nélkül, és mindkét energia egyben a másik hiányát mutatja. Ráadásul a sötétszínben van egy világos pont, és a világos részben is van sötét pont, ami pedig a változást szimbolizálja, a folyamatos átalakulás lehetőségét.

Ha a nemekre vonatkoztatjuk, akkor a yin energia a női, Földanya minőségét képviseli, a yang pedig a férfi, az Égi Atya energiáját. Bár a kettősség, a polaritás ebben is megjelenik, mégsem sem választja szét a szimbólum vegytisztán a kétoldalt, hanem azt fejezi ki, hogy egyik energia sem létezhet a másik nélkül, mindegyik léte egyben feltételezi a másik létezését is. Ez olyan, mint hogy nappal nélkül nincs éjszaka, és a születés feltételezi a halált, hiszen önmagában egyiknek sem lenne értelme.

A másik fontos üzenete a yin és yang szimbólumnak az a változás bizonyossága. A vízcseppformákban ellentétes színű pont elkezd növekedni, kiterjed majd újra és újra megismétlődik ez a körforgás. És minden változásnak van egy természetes ritmusa, egy úgy nevezett időszerűsége.

A yin-yang szimbólum tökéletessége abban rejlik, hogy szavak nélkül képes dinamikus folyamatokat leírni, és minden eleme képes megmutatni, vagy legalábbis illusztrálni a világ alap összefüggéseit, és az örök körforgás logikáját.

Fotó:
pixabay.com

Testi-lelki harmónia

Mikor egészségről, vagy betegségekről beszélgetünk, gyakran a kézzel fogható dolgokban keressük a megoldást. Az egészséges reformételekben és gyógyszerekben, s megfeledkezünk sokszor arról, hogy testi állapotunk mellett, lelkileg milyen módon tehetünk saját életünkért. A testi-lelki harmónia szorosan összefügg, és nem működhet egyik sem a másik nélkül.

Konfliktuskalauz

Ha konfliktusba kerülünk, akkor védekezhetünk, támadhatunk, okoskodhatunk, vagy kiléphetünk. Egyik se tűnik igazán jó megoldásnak… Esetleg van más mód is? Valami… egyenlőbb? Lássuk…

Férfi testképzavar: az izom-dysmorphia

A nők körében előforduló testképzavarok, táplálkozási rendellenességek széles körben ismertek: a bulimia és az anorexia tüneteit a tájékozottságunknak köszönhetően ma már könnyebben észrevesszük. De kevesen tudják, hogy létezik ezeknek a pszichés betegségeknek az ellentéte is: az izom-dysmorphia. De hogyan ismerhető fel?

Kifogás vagy motiváció? Melyiket választod?

Aggasztó adat: egyre kevesebb magyar sportol! Egy friss uniós felmérés szerint a magyarok több mint fele semmilyen sporttevékenységet sem folytat. A kutatás kitér arra is, hogy nemcsak Magyarországon, az unióban is kevesen mozognak: átlagosan 46 százalék a nem sportolók aránya. Vajon mi az oka ennek?

Evészavarok III. - Bulimia

Az anorexia nervosa után elkülönített kórkép. Közismertté Lady Diana /walesi hercegné/ érintettsége miatt vált. Az anorexiához hasonlóan a pszichiátriai elnevezésben szerepel a nervosa (ideges) szó, utalva arra, hogy elsősorban lelki eredetű kórképről van szó. Lássuk, mit is tudunk manapság erről a betegségről!