Menü

Nagy a tét síelés közben

  • Dátum: 2015.03.04., 14:16

A síelés remek dolog, de aki már csúszott egyszer is, tisztában van vele, hogy a biztonság egyáltalán nem játék a lejtőkön.

Nyugodtan, mindjárt az elején megmondhatjuk a frankót: síelés közben durva, súlyos, akár életveszélyes sérülést is lehet szenvedni. Nem beszélve arról, hogy számos kisebbet is, ami amellett, hogy kellemetlen, simán elronthat egy jó kis telelést/sítábort.

Mint minden sportágnál, a síelésnél is fontos a bemelegítés, ráadásul itt még komolyabb szerepe van a mozgás előtti tevékenységnek. Egyrészt azért, mert a hideg környezetben izmaink nehezebben lendülnek munkába, másfelől azért, mert szervezetünk és testünk komoly terhelésnek van kitéve.

Az izmok mellett a szalagok és az inak is nagy munkát végeznek síelés közben, ezért fokozottan oda kell figyelni arra, hogy a lehető legjobb állapotban kezdjük el a sportot. Illetve arra, hogy annyit és úgy síeljünk, amennyit egészségi állapotunk, állóképességünk megenged.

Apró sérülések, problémák (kezdve a leégéstől, vagy az apróbb rándulásoktól, ficamtól, izomláztól) bármikor előjöhetnek a havas lejtőkön, ám a komolyabb gondok eredője maga a sebesség. Fontos, hogy mindenki annyit menjen, amennyit biztonságosan tud, illetve a megfelelő védőfelszerelésekről se feledkezzünk meg. A sisak, a kesztyű, valamint réteges, puha, kényelmes öltözet alapfelszereltség, a nap és síszemüveg közül pedig választani kell, hogy melyikre van éppen szükség.

A technika megfelelő elsajátítása a szórakozás fokozása mellett a biztonság szempontjából is fontos, illetve maga a síléc és bakancs milyenségére/állapotára is oda kell figyelni.

A síelés speciális abból a szempontból, hogy nem csak magunkra kell figyeljünk, és – főképp főszezonban – jó, ha hátul is van szemünk. Utóbbi persze csak képletesen értendő. A sípályákon vannak írt és íratlan szabályok, persze ezeket nem mindenki tartja be, de jól meghatározzák, hogyan kell viselkednünk. A felülről jövőnek kell figyelni a többiekre, de ha megállunk, vagy lassítunk, nekünk kell „elsőbbséget” adnunk a mozgásban lévőknek. Az előzésnél fontos, hogy megfelelő távolságot tartsunk.

Fotó:
pixabay.com

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.