Menü

Ne ítéljük el az otthonszülést!

Gyakori, hogy ítéletet mondanak az otthonszülő nőkről, miszerint túlzottan bátrak, vagy felelőtlenek lennének. Sajnos ez esetben is csak a komplikált esetekről hallunk, az előnyeiről, a szép történetekről nem szól a média, hiszen annak nincs hírértéke. Azt például kevesen tudják, hogy igen szigorú szabályai vannak az otthonszülésnek.

Az otthonszülésről a 35/2011. (III. 21.) számú Kormányrendelet rendelkezik. A jogszabály elnevezése: „Az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól”. A rendelet igen részletesen szabályozza, hogy mely esetekben engedélyezett az otthonszülés, milyen feltételrendszere van, és mely esetekben kell otthonszülés közben is a nő kórházba szállításáról gondoskodni, továbbá milyen felügyeletet, milyen eszközöket igényel az otthonszülés folyamata. Ezt a rendelkezést azonban kevesen ismerik, így mondhatjuk, hogy sokszor az információhiány az oka az otthonszülés elítélésének.

Az előnyeiről azonban kevesen beszélnek. Hogy milyen pozitív oldala lehet annak, ha az édesanya nem a kórházban, hanem az otthonában hozza világra a gyermekét? Például a szülés folyamata háborítatlanabb, az otthoni, nyugodt körülmények, az anyára való teljes odafigyelés, igényeinek szem előtt tartása segíti a szülés folyamatát. A kórházban szülés esetén egy-egy édesanyára kevesebb figyelem juthat akkor is, ha fizetett orvosa és szülésznője van. Továbbá alkalmazkodni kell a kórházi szabályokhoz (akkor is, ha azok észszerűek, és akkor is, ha nem). A legtöbb anyát az viseli meg az intézményi keretek között zajló szülés esetén, hogy kevés tájékoztatást és döntési lehetőséget kap. Ez pedig kardinális kérdés, hiszen a világ egyik legintimebb eseményéről van szó. Ráadásul az anya-gyerek kapcsolatban is fontos momentum, hogy az édesanya milyen mélyen és milyen tudatosan, valamint mennyire pozitív eseménynek éli meg a szülését. Mindez otthoni körülmények között biztosíthatóbb.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkinek otthon kellene szülnie. Az anyák válasszanak aszerint, ahogy kellemesebbnek és biztonságosabbnak ítélik, döntsenek a szívük szerint. Csupán arról van szó, hogy ne ítélkezzünk azok felett sem, akik az otthoni körülményeket választják gyermekük világra hozatalakor.

Információk az otthonszülésről bővebben: www.otthonszules.hu

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.