Menü

Tudatosan és racionálisan kell dolgoznunk a párkapcsolat működéséért

Rengeteg párkapcsolatról, házasságról szóló könyvet olvashatunk manapság, ezek legtöbbje viszont inkább a női szemléletet jeleníti meg – mivel a hölgyek szívesebben beszélgetnek erről a témáról. Márpedig nehéz objektívnek lenni, ha nem ismerjük meg egyúttal a férfiak nézőpontját is. Ezt orvosolta Ölvedi Réka, a Remek Estek szervezője, amikor a legutóbbi valóban remek estjére meghívta Bedő Imrét, a Férfiak Klubjának vezetőjét.

A Valentin-napon tartott beszélgetésüket a MagNet Közösségi Házban tartották, ahol úgy repült el a két óra, mintha csak egy időgépbe kerültünk volna. Talán (vagy biztosan) azért, mert érdekes és izgalmas volt a téma, és végre nyíltan elhangzott: nincs hosszú távon működőképes párkapcsolat anélkül, hogy a felek ne dolgoznának rajta tudatosan. Lehet, hogy a szerelem irracionális, de a fenntartásáért racionális módszerekkel, határozottan kell cselekednünk. Bár a tudatossággal foglalkozó előadásokon a nemek aránya jó esetben is 80-20% a nők javára, fontos, hogy a férfinak is nyitott szemmel kell járnia és tudatosan tennie a kapcsolat működéséért. Ezt kívánja többek között elősegíteni a Férfiak Klubja, amely próbálja gondolkodásra és cselekvésre ösztönözni a férfiakat. Ahhoz viszont, hogy a kapcsolat működőképes legyen, szükséges a hölgyek szemléletváltása is Bedő Imre szerint. A férfitól ne nőies megoldásokat, válaszokat várjunk, ne csak nekik kelljen megtanulniuk a nő nyelvén szólni, hanem fordítva is. Tény és való, egyelőre keveset hallunk a férfi nézőpontjáról, nézőpontjából, hiszen ők együtt gondolkodás helyett inkább cselekedni szeretn(én)ek.

Mindkét félnek engednie kell, és mindkettejük őszintesége szükséges a kapcsolat működtetéséhez, méghozzá valódi őszinteségre, nem csak amolyan „szinte őszinte vagyok” típusú szemléletre. Továbbá fontos, hogy a játékosság jelen legyen a párkapcsolatban, de ha ez játszmává fajul, akkor az már a kapcsolat romlásához vezet. Újfajta szemlélet szükséges a 21. században: hiába akarjuk a 20. század párkapcsolati modelljét megvalósítani, ha az már elavult. A felek már nem állnak gazdasági és kulturális kényszer alatt, hogy együtt maradjanak, ezért is nőtt ilyen mértékben a válások száma – amelyeknek a 70%-át (!) egyébként nők kezdeményezik. Ők talán többet gondolkodnak az érzelmi életükön, jobban figyelnek arra, hogy a kapcsolat működik-e, vagy sem. Merthogy a kapcsolatok, házasságok legfontosabb eleme a figyelem, valamint az odafordulás. Enélkül a kapcsolatból kiveszik az energia, amely azt működteti, a megfelelő szintű figyelem nélkül gyakorlatilag a kapcsolati rendszer élettelenné válik.

Réka és Imre egyébként úgy tervezi, hogy a kezdeti gondolatébresztő beszélgetésüket folytatják. Jó lenne, hiszen sok témát csak érintőleg tudtak említeni. Valamint hasznos lenne, ha rendszeressé válna a férfi és a női szemlélet együttes megjelenése – ez a férfiak számára is befogadhatóbb lenne.

Látogassatok el a Férfiak Klubja facebook oldalára, amelyet már 88 ezren követnek, a honlapjukat pedig a www.ferfiakklubja.hu oldalon találjátok.

Ölvedi Réka facebook oldala, honlapjai pedig www.remekest.hu és www.remekelet.hu.

Amennyiben szeretnétek egy olyan kellemes kikapcsolódást nyújtó regényt olvasni, amely egyszerre íródott a férfi és a nő nézőpontjából, akkor olvassátok el Kiss Angéla és Gaál Viktor Feketén-fehéren című könyvét

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.