Menü

Mozgásban a fejlődés

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a mozgás, melynek alapjait kisgyermekkorban kell lerakni, és már a babák mozgásfejlődésre is érdemes tudatosan figyelni.

Az alapvető fizikai képességek automatikusan, ösztönösen fejlődnek a kicsiknél, a mozgásfejlődés pedig szoros összhangban van az értelmük kibontakozásával. Ahogyan testükkel érzékelik a világot, egyre többet tudnak meg magukról illetve környezetükről. A pszichés fejlődéshez tehát nagyon fontos, nélkülözhetetlen a fizikai tapasztalás, a mozgás.

Ma már az is egyre inkább ismert tény, hogy a különböző mozgásfejlődési fázisoknak, milyen fontos szerepe van többek között a későbbi tanulási képességeket illetően. A mászás segítségével a babák képessé válnak a helyváltoztatásra, vagyis egyre több mindent és másképpen tapasztalnak meg a világból, ráadásul ez a fajta párhuzamos mozgás befolyásolja a két agyfélteke fejlődését, összehangolását.

A mozgás a kisbabák esetében elengedhetetlen a megfelelő értelmi fejlődéshez, később pedig a gyerekek olyan alapvető dolgokról szerezhetnek tapasztalatot az aktív tevékenységek által, mint például problémamegoldás, siker, kudarc, együttműködés másokkal, szabálykövetés, kitartás.

Mi magunknak kell példát mutatnunk elsősorban annak érdekében, hogy gyermekünk életének elengedhetetlen része legyen a sport, illetve a mozgás. A példamutatáson kívül, pedig szülőként ügyelnünk kell arra is, hogy már egészen kisbaba kortól fogva biztosítsuk gyermekünk számára a mozgáshoz szükséges megfelelő feltételeket.

Vagyis bátorítsuk gyermekünket arra, hogy szaladgáljon, és minél többet mozogjon. Biztosítsunk teret a mozgáshoz, ne legyen egész nap a gyerek a kiságyában, vagy járókában. Meg kell teremtenünk a biztonságos hátteret a gyerekek aktív tevékenységének, de a túlvédő szülői reakciók is gátló hatással lehetnek a gyerek mozgásfejlődésére nézve. A babák mozgásfejlődését nem kell sietetni, fontos hogy minden fázist jól begyakoroljanak. Később pedig aktív tevékenységgel kapcsolatos programok szervezésével, tévézés illetve számítógépezés korlátozásával tehetünk azért, hogy gyerekünk életében fontos szerepet töltsön be a sport.

Fotó:
pixabay.com

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy nem tudja majd visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát, ami érthető, de semmiképp sem szabad azonnal kemény edzésekbe és szigorú diétába kezdeni. Vajon tényleg az az elvárás, hogy szupermodellként nézzen ki egy frissen szült anyuka?

A születési súlyt befolyásoló tényezők

A születendő baba súlyát több tényező is befolyásolja, azonban sokszor meglepő dolgokat olvashatunk. Nézzük, mi mekkorát nyom a latban.

Játékok, amiktől falra mászunk

Már nem tudom hányadik éjjel kutatom félálomban, hogy honnan jön a furcsa búgás, zizegés. Idegtépő keresgélés... Vagy csak álmodtam? Nem. Már kezdtem aggódni, hogy normális vagyok-e, mikor rábukkantam a gyerekek apró vízi játékának zúgására. Nem először.

A szülők rémálma: gyermekkori cukorbetegség

A gyerekeket érintő leggyakoribb anyagcsere-betegség a diabétesz. Az esetek többségében 1-es típusú, inzulinhiányos, mai tudásunk szerint autoimmun eredetű betegségről van szó, amely megfelelő terápiával jól kontrollálható. Szemben a felnőtt – 2-es típusú formával, itt a kezdeti tünetek viharosak, gyorsan romló állapotot hoznak létre. Gyorsan kell lépni!

Anya, melegem van!

Beköszöntött az igazi kánikula. Nehéz sokszor elviselni a hőséget és a magas páratartalmat, de néhány tipp segítségével talán könnyebben átvészelhető ez az időszak!