Menü

Mozgásban a fejlődés

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a mozgás, melynek alapjait kisgyermekkorban kell lerakni, és már a babák mozgásfejlődésre is érdemes tudatosan figyelni.

Az alapvető fizikai képességek automatikusan, ösztönösen fejlődnek a kicsiknél, a mozgásfejlődés pedig szoros összhangban van az értelmük kibontakozásával. Ahogyan testükkel érzékelik a világot, egyre többet tudnak meg magukról illetve környezetükről. A pszichés fejlődéshez tehát nagyon fontos, nélkülözhetetlen a fizikai tapasztalás, a mozgás.

Ma már az is egyre inkább ismert tény, hogy a különböző mozgásfejlődési fázisoknak, milyen fontos szerepe van többek között a későbbi tanulási képességeket illetően. A mászás segítségével a babák képessé válnak a helyváltoztatásra, vagyis egyre több mindent és másképpen tapasztalnak meg a világból, ráadásul ez a fajta párhuzamos mozgás befolyásolja a két agyfélteke fejlődését, összehangolását.

A mozgás a kisbabák esetében elengedhetetlen a megfelelő értelmi fejlődéshez, később pedig a gyerekek olyan alapvető dolgokról szerezhetnek tapasztalatot az aktív tevékenységek által, mint például problémamegoldás, siker, kudarc, együttműködés másokkal, szabálykövetés, kitartás.

Mi magunknak kell példát mutatnunk elsősorban annak érdekében, hogy gyermekünk életének elengedhetetlen része legyen a sport, illetve a mozgás. A példamutatáson kívül, pedig szülőként ügyelnünk kell arra is, hogy már egészen kisbaba kortól fogva biztosítsuk gyermekünk számára a mozgáshoz szükséges megfelelő feltételeket.

Vagyis bátorítsuk gyermekünket arra, hogy szaladgáljon, és minél többet mozogjon. Biztosítsunk teret a mozgáshoz, ne legyen egész nap a gyerek a kiságyában, vagy járókában. Meg kell teremtenünk a biztonságos hátteret a gyerekek aktív tevékenységének, de a túlvédő szülői reakciók is gátló hatással lehetnek a gyerek mozgásfejlődésére nézve. A babák mozgásfejlődését nem kell sietetni, fontos hogy minden fázist jól begyakoroljanak. Később pedig aktív tevékenységgel kapcsolatos programok szervezésével, tévézés illetve számítógépezés korlátozásával tehetünk azért, hogy gyerekünk életében fontos szerepet töltsön be a sport.

Fotó:
pixabay.com

Gyerekszáj- Avagy „Anya, tudtad, hogy apa is fiú?”

A gyerekkor minden szakaszának megvannak a maga szépségei, de a beszéddel ismerkedő kicsik aranyköpései hónapokig, sőt, akár évekig garantálják a napi szintű jókedvet és nevetést a családban.

Miért jó ha sportol a gyerek? Anyukák kispadon!

A mozgás fontossága vitathatatlan. Legyen felnőtt, vagy gyermek. Milyen előnyei vannak szinte bármilyen sportnak? A gyerekek és persze az anyukák számára! Nézzük például ha a család apraja-nagyja focirajongó...

Édesítőszerek babakorban?

Nyírfacukor, xillit, stevia, eritrit, barna cukor, cukor, méz, vagy nádcukor? A kínálat óriási, s ma már teljesen el lehet veszni az édesítőszerek útvesztőjében, de mit adhatunk a babának?

Segítség, gyerek a konyhában! Receptek szülőknek!

Aki háztartást vezető anyuka, az tudja milyen, mikor csemeté(i)nk a konyhában is állandóan láb alatt vannak. Mindenképp hasznos dolog őket is bevonni a főzésbe, sütésbe! Ezzel nemcsak lefoglaljuk őket, de számos dolgot megtaníthatunk nekik, fejlesztve kézügyességüket!

Pókemberrel a traumatológián

Itt a farsangi mulatságok ideje, nincs ez másképp egy oviban sem. Természetesen nagy izgalommal várták tavaly is a gyerekeim a jeles napot. Már reggel mind jelmezt öltöttek és készülődtek a bulira, akkor még nem hittük, hogy aznap valami történni fog…