Menü

Mozgásban a fejlődés

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a mozgás, melynek alapjait kisgyermekkorban kell lerakni, és már a babák mozgásfejlődésre is érdemes tudatosan figyelni.

Az alapvető fizikai képességek automatikusan, ösztönösen fejlődnek a kicsiknél, a mozgásfejlődés pedig szoros összhangban van az értelmük kibontakozásával. Ahogyan testükkel érzékelik a világot, egyre többet tudnak meg magukról illetve környezetükről. A pszichés fejlődéshez tehát nagyon fontos, nélkülözhetetlen a fizikai tapasztalás, a mozgás.

Ma már az is egyre inkább ismert tény, hogy a különböző mozgásfejlődési fázisoknak, milyen fontos szerepe van többek között a későbbi tanulási képességeket illetően. A mászás segítségével a babák képessé válnak a helyváltoztatásra, vagyis egyre több mindent és másképpen tapasztalnak meg a világból, ráadásul ez a fajta párhuzamos mozgás befolyásolja a két agyfélteke fejlődését, összehangolását.

A mozgás a kisbabák esetében elengedhetetlen a megfelelő értelmi fejlődéshez, később pedig a gyerekek olyan alapvető dolgokról szerezhetnek tapasztalatot az aktív tevékenységek által, mint például problémamegoldás, siker, kudarc, együttműködés másokkal, szabálykövetés, kitartás.

Mi magunknak kell példát mutatnunk elsősorban annak érdekében, hogy gyermekünk életének elengedhetetlen része legyen a sport, illetve a mozgás. A példamutatáson kívül, pedig szülőként ügyelnünk kell arra is, hogy már egészen kisbaba kortól fogva biztosítsuk gyermekünk számára a mozgáshoz szükséges megfelelő feltételeket.

Vagyis bátorítsuk gyermekünket arra, hogy szaladgáljon, és minél többet mozogjon. Biztosítsunk teret a mozgáshoz, ne legyen egész nap a gyerek a kiságyában, vagy járókában. Meg kell teremtenünk a biztonságos hátteret a gyerekek aktív tevékenységének, de a túlvédő szülői reakciók is gátló hatással lehetnek a gyerek mozgásfejlődésére nézve. A babák mozgásfejlődését nem kell sietetni, fontos hogy minden fázist jól begyakoroljanak. Később pedig aktív tevékenységgel kapcsolatos programok szervezésével, tévézés illetve számítógépezés korlátozásával tehetünk azért, hogy gyerekünk életében fontos szerepet töltsön be a sport.

Fotó:
pixabay.com

10-ből 8 gyerek tölt kórházban legalább egy éjszakát

Megfázással és egyéb gyermekbetegségekkel bajlódnak a legtöbbet a gyerekek 18 éves korukig, és sokszor kórházban kell tölteniük az éjszakát.A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 750 fős felmérése szerint az ellátás minősége, és a diagnózis felállításának a gyorsasága mellett, az MR készülékek elérhetősége a legfontosabb a szülők számára.

Egyszerű pástétomok, krémek - dobjuk fel a vacsorát!

Gyakran komoly fejtörést jelent egy háziasszony számára a hétköznap esti főzőcske, hiszen ilyenkor az egész család számára laktató, gyors és egyszerű ételekre van szükségünk. Ebben is segítünk!

Ideális étrend óvodásoknak, kisiskolásoknak

Vajon milyen egy ideális reggeli kisebbeknek? Mit csomagoljunk tízóraira a nagyobbaknak? Mennyi az ideális gyümölcsfogyasztás ebben a korban? Adjunk tejterméket? Mi a baj a bolti felvágottakkal? Milyen vitaminokat adjunk nekik? A kérdéseink végeláthatatlanok, ha óvodás, kisiskolás gyermekeink táplálkozásáról van szó.

Az alkalom szülte támasz a szülőszobán

2018. március 18-án velem is megtörtént. Habár nem spontán. Nem úgy, ahogy terveztem. A kisbabám megszületése előtt, vajúdtam 4 órán keresztül. A legnehezebb rész, a vajúdás alatt pedig a párom és a szülésznőm adta a támogatást, testileg és lelkileg. Élménybeszámolót olvashattok!

„Csak még egy kanállal…”

Sajnos nagyon sok kisgyermekes családban felmerül az evés problémája. Nem eszik jól a gyerek, vagy nem akkor és nem azt, amit, és amikor kéne, vagy a korábbi kedvelt ételeit egyik napról a másikra már csak turkálja a tányérban. A kényszerítéssel azonban a gyermeknek védekező mechanizmusa alakul ki, az étkezés ellen. De, akkor mi a teendő?