Menü

Miért nehezebb a fogyás 40 éves kor felett?

  • Dátum: 2015.12.21., 09:07

Nagyon sokan abban a hitben élnek, hogy amikor eljön a 30. vagy a 40. születésnapjuk, olyan drámai változás történik a szervezetükben, amely miatt alattomosabban kúsznak fel a pluszkilók, és sokkal nehezebb leadni azokat. Vajon tényleg nehezebb fogyni 40 éves kor felett?

„Ez a folyamat nem kötődik a szülinapi gyertyák számához, viszont kétségtelenül történnek a szervezetben olyan változások, amelyek elősegíthetik a súlygyarapodást” – árulta el Dr. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos, aki azt is hozzátette, hogy a 30-as életévektől kezdődően, a korosodással összefüggő élettanilag még elfogadható súlygyarapodás évi 30 dkg (tehát 10 év alatt 3 kg). „Az élettani súlygyarapodás egyik fő oka, hogy a testösszetétel, tehát az izom-zsír arány fokozatosan megváltozik: a zsírtömeg növekszik, az izomtömeg pedig csökken. Emiatt kritikusan fontos az izomtömeg megőrzése életkortól függetlenül.”

Változatlan életmód mellett is lehet hízni!
„Ha a bevitt energia több, mint amennyit a szervezet igényel és fel tud használni, energetikai többlet állapot lép fel. Ha ez az állapot több napon keresztül fennáll, a szervezet úgynevezett raktározó üzemmódba kapcsol, és eltárolja a zsírsejtekben a többlet energiát, ami hosszútávon hízáshoz vezet. A napi energiaszükséglet többek között függ nemtől, életkortól és fizikai aktivitástól is. Érdekes tény, hogy ugyanazon ember napi energiaszükséglete 50 éves korára a 20 éveshez képest akár 25-30 százalékkal csökken. Ez azt jelenti, hogy változatlan energia bevitel esetén évtizedek alatt akár 12-15 kg súlyfelesleget is össze lehet szedni szinte észrevétlenül, ha nem történik meg a bevitt kalóriamennyiség csökkentése, vagy a napi mozgásadag jelentős növelése” – magyarázza Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos.

Mit lehet tenni a súlygyarapodás ellen? Egy-két plusz falat is sokat számít!
„A súlytöbblet leggyakoribb oka az úgynevezett obezogén (hízáshoz vezető) környezet és életmód. Hiszen akár napi 40 kalóriával több táplálék (pl.1 kocka csoki, 4 falat kenyér, 4 korty kóla) 10 év alatt szintén 5-15 kg hízást okozhat a napi fizikai aktivitás mértékétől függően. Hasonlóan hizlaló hatású az inaktív, mozgásszegény életmód, vagy a rendszeres testmozgás megszűnése, csökkenése is. Felmérések szerint a nők és a férfiak esetében is a harmincötödik életévük után indul el egy jelentősebb súlygyarapodási tendencia. Ez egyrészt a testtömegindexben (BMI), másrészt a has körfogat értékben is megmutatkozik, amely a szív és keringési rizikó kategóriát is jelzi!”

Az alábbi videóban, Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos elárulja, miért nehezebb a fogyás negyven éves kor felett:

4 jó tanács a sikeres fogyókúra érdekében!
A doktornő végül azt is elárulta, mikre érdemes leginkább odafigyelni, ha sikeresen szeretnénk fogyókúrázni 40 felett is!

1. A táplálkozásunkat tudatosan tervezzük meg. Állítsuk helyre a normális táplálkozási ritmust, a három főétkezés mellett 2 köztes étkezést iktassunk be. Minél gyakrabban fogyasszunk értékes tápanyagokban gazdag minőségi ételeket.

2. Találjuk meg azt a mozgásformát, amely leginkább illik hozzánk! Ne csak a kardió tréningre fókuszáljunk, iktassunk be az izomtömeg megőrzését segítő edzéseket is!

3. Ha vannak alvásproblémáink, fordítsunk figyelmet az alvás minőségének javítására.

4. Törekedjünk a folyadékbevitel normalizálására.

Forrás:
Lifestyle Communications

Fotó:
pixabay.com

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.