Menü

Szex és más semmi?

Szexuális vágyainkban épp úgy testet öltenek elemi ösztöneink, mint érzelmi szükségleteink. A párkapcsolatban általában a bizalom, az elfogadás és a szeretet ágyaz meg az éjszakai forró öleléseknek, lehetőséget adva annak, hogy a szexben ne csak testi vágyaink találjanak kielégülésre. De mindez terhes is lehet, hiszen egy párkapcsolatban nemcsak az örömökön osztozunk, és mivel a szex egy őszinte övezet, gyakran feszültségeink, negatív energiáink is ott kerülnek felszínre. Azért őszinte, mert hiába színlelünk, testünk nem hazudik. Ha nem vagyunk jelen, ha valami hibádzik, ha másra vágyunk, a szex felszabadító, feszültségoldó, kielégítő életenergiája elmarad.

Ilyen szempontból mindjárt felértékelődik az alkalmi kalandok szerepe, nincs teher, nincsenek elvárások, nincs felelősség, csak élvezet.

De nem is ez a lényeg. Nincs értelme absztrakt módon meghatározni a szex különféle formáinak értékét, vagy minőségét. Hogy melyik jobb: egy izgalmas kaland, vagy egy mély érzelmekre alapozott együttlét. Érdemes inkább saját szexuális működésünket megismerni és megérteni. De ez sem állandó, változik, ahogyan mi magunk is változunk. Nem kifizetődő vágyaink ellenében cselekedni, persze párkapcsolatban az is fontos, hogy mindezt közvetítsük párunk felé.

A szex olyan területe életünknek, ahol nemcsak pozitív energiák kerülnek felszínre, hanem félelmeink és szorongásaink is. De egyúttal lehetőséget ad arra, hogy ezek a sebek gyógyuljanak.

Terjed az izomdiszmorfia

Sajnos az étkezési zavarok jelentkezhetnek már a gyermekkorban is. Sokáig csak az anorexiáról, bulimiáról olvashattunk, hallhattunk. Viszont egy kevésbé ismert betegség is létezik, ami az izomdiszmorfia.

A szívből jövő hála dupla öröm

Számos kutatás bizonyította, hogy a hála gyakorlása az egyik leghatékonyabb dolog az érzelmi és a pszichológiai jólét tekintetére nézve. Egy 75 évig tartó megfigyelésben kimutatták, hogy a hála a legerősebb indikátora a boldog életnek. Hasznos lenne ezt az érzést többet gyakorolni a mindennapokban is nem csak egy röpke pillanatig az ünnepek ideje alatt.

Energiavámpírok kíméljenek

Az energiavámpír fogalma nem ismeretlen fogalom, mindannyian ismerünk ilyen embereket, ők legendabeli rokonaikkal szemben azonban nem vérrel, hanem mások energiáival, táplálkoznak. Mit tehetünk ellenük?

Csalódás, ahogy azt még nem láttad...

Vagy ahogy csak nem akartad látni. Hiszen a "látás" elsődleges feltétele a "nézés". Tehát állj meg egy pillanatra és gondolkozz el, hogy milyen módon szemlélheted még a dolgokat, amelyek téged vesznek körül. Például a csalódást.

Mindent a pszichikai éhségről

Sokan észre sem veszik, de a szó szoros értelmében habzsolják az életet. Majd jön az önsanyargatás, lelkiismeret-furdalás és ez egy spirálon keresztül újra és újra visszatérő jelenséggé válik. Hogy mi áll ennek az ördögi körnek a hátterében? Erre a következőkben fény derül.