Menü

Szex és más semmi?

Szexuális vágyainkban épp úgy testet öltenek elemi ösztöneink, mint érzelmi szükségleteink. A párkapcsolatban általában a bizalom, az elfogadás és a szeretet ágyaz meg az éjszakai forró öleléseknek, lehetőséget adva annak, hogy a szexben ne csak testi vágyaink találjanak kielégülésre. De mindez terhes is lehet, hiszen egy párkapcsolatban nemcsak az örömökön osztozunk, és mivel a szex egy őszinte övezet, gyakran feszültségeink, negatív energiáink is ott kerülnek felszínre. Azért őszinte, mert hiába színlelünk, testünk nem hazudik. Ha nem vagyunk jelen, ha valami hibádzik, ha másra vágyunk, a szex felszabadító, feszültségoldó, kielégítő életenergiája elmarad.

Ilyen szempontból mindjárt felértékelődik az alkalmi kalandok szerepe, nincs teher, nincsenek elvárások, nincs felelősség, csak élvezet.

De nem is ez a lényeg. Nincs értelme absztrakt módon meghatározni a szex különféle formáinak értékét, vagy minőségét. Hogy melyik jobb: egy izgalmas kaland, vagy egy mély érzelmekre alapozott együttlét. Érdemes inkább saját szexuális működésünket megismerni és megérteni. De ez sem állandó, változik, ahogyan mi magunk is változunk. Nem kifizetődő vágyaink ellenében cselekedni, persze párkapcsolatban az is fontos, hogy mindezt közvetítsük párunk felé.

A szex olyan területe életünknek, ahol nemcsak pozitív energiák kerülnek felszínre, hanem félelmeink és szorongásaink is. De egyúttal lehetőséget ad arra, hogy ezek a sebek gyógyuljanak.

A lélek is lehet beteg

Sokan nem is tudják, hogy depresszióban szenvednek, mert a tünetei megtévesztőek. Azonban ha fennáll a depresszióra jellemző tünetegyüttes, érdemes lehet elgondolkozni.

Ötletek téli depresszió ellen

Januárban nem nehéz depresszióssá válni. A napok rövidek és sötétek, alig süt a nap. Az év végi stressz és a fényhiány okozhat levertséget, rossz hangulatot, depressziót. Télen lemerül a szervezet energiaszintje, jellemző a fáradékonyság, a nyomott hangulat, a kedvetlenség.

Ismerjük meg a szeretetnyelveket!

Nem érti, miért nem veszed észre, hogy szeret, pedig (szerinte) mindent megtesz? Ilyenkor jön képbe a szeretetnyelv. Mint egy igazi nyelv esetében, a különböző nyelvet beszélők nem értik meg egymást. Bár a szeretetnyelv elsősorban pár- és pszichoterápiai fogalom, könnyű érthetősége és gyakorlati alkalmazása miatt érdemes olvasni róla.

Mosolyogj a világra!

Az egészséget nem csak testileg, de lelkileg is ápolni kell. A lelki bajok gyógyítására az egyik leghatásosabb módszer egy mosoly. Akár egy erőltetett mosoly is csodákra lehet képes, illetve pozitív hatással is bírhat.

Nulladik levél a fiamnak

Karácsony alkalmából egy nagyon őszinte, személyes hangvételű írásomat osztom meg az Olvasókkal, 7 hónapos terhesen. Mit mondhatok a fiamnak, aki még csak most készülődik a világra, és magam is csak most próbálok felkészülni az érkezésére...?