Menü

Nem voltunk elhízott gyerekek - a facebook bizonyít

"A kövérség a családunkban genetikai eredetű. Nálunk senki sem volt vékony!" - hallhatjuk az egyik leggyakoribb kifogást a túlsúlyra. A facebook-on most futó kezdeményezés mégis az ellenkezőjét bizonyítja.

Aki tagja a leghíresebb közösségi oldalnak, a facebook-nak, az bizonyára már találkozott a most futó játékkal: öt napon keresztül tegyél fel magadról egy-egy 15 évnél régebbi fotót. Jönnek is sorra a gyerekkori képek, és ismerőseink olyan oldalával találkozhatunk, amivel eddig soha. Nyilván nem mindenkit ismertünk gyerekkorában, vagy ennyire régről, így egy korábbi világába kapunk izgalmas bepillantási lehetőséget. Igen ám, de ez a játék valami másról is árulkodik.

Arról, hogy a leggyakrabban használt kifogás, miszerint az elhízás genetikai eredetű, nem állja meg a helyét. Sokan nem tudják megkülönböztetni ugyanis a gének adta alkatot attól, hogy egy családban hosszú idő óta rossz evési mintázat alakult ki: bőségesen fogyasztanak egészségtelen ételeket, és ettől mindenki elhízik. A kettő viszont nem ugyanaz! A kettőt könnyedén meg lehet különböztetni ezekből a gyermekkori fényképekből.

A fotókon ugyanis látszik, hogy nagyon kevesen vannak azok, akik már gyermekkorban is komolyabbnak nevezhető túlsúllyal küzködtek. A legtöbben teljesen átlagos testalkatú gyermekek voltak, a kövérség pedig később alakult ki, amit akár már az öt fotóból is könnyen le lehet követni.

Mindez arról mesél nekünk, hogy ne álltassuk magunkat, és ne vitassuk el a felelősségünket az elhízás tekintetében. Sok mindent lehet a genetikára fogni, csakhogy a legtöbb esetben ez nem állja meg a helyét. Inkább nézzünk szembe önmagunkkal és a saját táplálkozási, mozgási szokásainkkal. Sőt, akár a családi mintázatokkal is. Ugyanis nagy az esélye annak, hogy a hiba nem a génszerkezetünkben van, hanem az életmódunkban.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.