Menü

Egészséges nedűt ad a nyírfa

Tudták róla, hogy a nyírfát ebben az időszakban, a tavasz elején meg lehet csapolni, és így finom, ráadásul döbbenetesen egészséges italhoz juthatunk? A nyírfalevet már az ókorban is ismerték és használták, mára sajnos kikerült a köztudatból - hozzuk vissza újra!

A nyírfalé különlegességként néha boltokban is kapható, de a hatás ez esetben nem lehet ugyanaz, mert ez esetben nem friss és tiszta italról van szó. A nyírfanedű fontos tulajdonsága ugyanis, hogy csak frissen csapolva jó: a legkellemesebb aznap elfogyasztani, a második napra ugyanis már megromlik.

A csapolás úgy történhet, hogy a törzset egy vékony fúróval kell megfúrni 4-5 cm mélyen. A koratavaszi időszakban akár másfél liter italt is nyerhetünk így. Kiváló lehet tavaszi tisztítókúrák kiegészítőjeként is, fejenként fél litert nyugodtan elfogyaszthatunk belőle. Akár gyerekeknek is adható, hiszen teljesen átlátszó, vízszínű és állagú léről van szó, amely kicsit édeskésebb a víznél, igazán finom.

No de térjünk a lényegre: miért is akkora kincs a nyírfalé? Mert tele van ásványi anyagokkal, és hatását bárki gyorsan megérzi, aki fogyasztani kezdi. Megújítja, regenerálja a sejteket, antibakteriális hatással bír, és még sportolók körében is közkedvelt, hiszen gyorsan felszívódik, és oxigénnel látja el az izmokat. Tisztító hatása abból is látszik, hogy vesegyulladás esetén is alkalmazzák, sőt még az asztmás tüneteket is enyhíti.

Fontos megemlíteni, hogy a nyírfa megcsapolásával nem ártunk a fának, hiszen a törzs gyorsan regenerálódik, és a növekedésben sem gátoljuk.

Ha épp lemaradunk a nyírfaléről, ne keseredjünk el: a nyírfalevél jótékony hatásai még mindig rendelkezésünkre állhatnak később: gyógyteaként fogyaszthatjuk, amely hólyag- és vesetisztító, méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő előnyökkel bír.

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Álvilág vagy hasznos virtuális tér?

Egy felmérés szerint az emberek manapság attól félnek legjobban, hogy megszakad a kapcsolódásuk a külvilággal, hogy nem tudnak a megszokott módon kommunikálni. Hogy leáll az internetkapcsolat, hogy meghatározatlan időre megszűnik számukra a virtuális közeg. Vajon függőséget okozó álvilág, vagy hasznos virtuális tér a közösségi oldalak felülete?

Ha nyár, akkor leves

A kánikulában mi sem esik jobban, mint egy hűsítő, jéghideg ital, viszont enni is kell valamit. Miért is ne lehetne mindkettőt egyszerre?

A haj egészsége

A hajunk, körmünk és bőrünk nagyszerű előrejelzők az egészségünk szempontjából, hiszen ha valami nincs rendben a szervezetünkben, azt nagyon sokszor először rajtuk tapasztaljuk. Töredezik a körmünk, megváltozik a bőrünk tapintása, hullik a hajunk, vagy épp feldúsul. Most arról lesz szó, milyen jelzéseket küld nekünk a testünk a hajunkon keresztül, és hogyan őrizhetjük meg annak egészségét.

Mi köze a káromkodásnak az egészséghez?

Nem is gondolnánk, hogy mi mindennek van hatása az egészségünkre. Már tudjuk, hogy a stressztől kihullhat a hajunk, alvászavaraink lehetnek, a veszekedés akkora lelki megterhelést jelenthet, hogy fizikai tüneteket is produkálhatunk, de a káromkodás, mint az egészségünkkel kapcsolatos tényező, ritkán jut eszünkbe.