Menü

Mit egyenek az idősek?

Ki törődik az idősekkel? - vitattuk cikksorozatunk első részében. Megállapítottuk, hogy a média igen ritkán szól az ő korosztályukhoz, és korosztályukról, így most egy hiánypótló sorozatot indítottunk. A második rész témája az idősebb korosztály ajánlott, valamint jelenleg megfigyelhető étkezési szokása. A felmérések szerint a 60 év felettiek, valamint nyugdíjasok jellemzőe, hogy jobban ismerik a hagyományos ételeket. Gyakrabban készítik el a klasszikusnak számító ételeket, mint a fiatalabb generáció tagjai, és sok általuk már elfeledett ételt főznek és esznek szívesen.

A használt alapanyagok tekintetében szintén inkább a klasszikus vonalat követik: sok lisztet, cukrot, tésztát és süteményt, valamint lehetőség szerint húst fogyasztanak. További jellemzőjük a felmérések szerint, hogy elkényelmesedett étkezési szokásokat vesznek fel - ebben kevésbé követve a régi hagyományokat: szívesen vásárolnak szupermarketekben, ahol minden egy helyen kapható, örömmel vesznek könnyen hozzáférhető ételeket, mint pl. csomagolt felvágottak, szalámik, azonnal kenhető krémsajtok, stb. Figyelemmel követik az akciókat, egyrészt az anyagi lehetőségeik okán - úgy vélik, ezzel spórolhatnak - , másrészt ez egyfajta szórakozás is a számukra.

Az egészséges ételek kapcsán nagyon kevés információjuk van. Érdekes, hogy noha ők még jóval több teljes kiőrlésű gabonából készült ételt fogyasztottak korábban, mint a fiatalabb generáció, mégsem annyira kedvelik a rostdús liszteket. Nem szívesen használnak újabb, modernebb alapanyagokat, és nagyobb részt inkább ódzkodnak a kevésbé átlagos termékektől.

Ez csupán azért szomorú, mert a szakemberek szerint az életmódváltáshoz sosincs késő, és az idősebb korosztály természetesen magasabb betegségi kockázattal rendelkezik. Így számukra különösen fontos lenne az egészséges táplálkozás, odafigyelve a diétás, valamint kímélő szempontokra. Főleg, hogy általában keveset mozognak, az anyagcsere pedig az életkor előrehaladtával lelassul (főleg akkor, ha nem figyeltek oda az egészséges életmódra). Az időskori elhízás ezért is olyan gyakori, ami kis hazánkban igencsak elkeserítő mértékben jellemző, főleg a hasi elhízás tekintetében.

A megfigyelések szerint az idősebbeknek nincsenek is kellő, modern ismereteik az egészséges táplálkozásról, információik elavultak. Fontos lenne, hogy aktuális, és könnyen elsajátítható ismereteket szerezzenek a témáról, csakhogy kevésbé nyitottak, valamint nehéz megtalálni azokat a fórumokat, ahol ebben segíteni lehetne őket. A leghatásosabb az lenne, ha nem újfajta ételekre, hanem a meglévő, ismert fogások egészségesebb elkészítésére lehetne őket felkészíteni.

Könnyű nyári fogások

Hőség van a lakásunkban, mégis ennénk valamit? Könnyű, egyszerűen elkészíthető, kímélő ételeket keresünk? A következő receptek hűsítően hatnak a szervezetre és még egészségesek is!

Azért fáj, mert nem ittál eleget...

Legalább 2-3 liter folyadékra lenne szükségünk minden nap – ezt nem véletlenül halljunk gyakran, hiszen testünk számára az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékbevitel. Ha nem figyelünk erre tudatosan, akkor annak nagyon sok negatív következménye lehet.

A műveltséghez társított gondolatok

Műveltnek lenni régen kiváltság volt. Az uralkodócsalád és a főurak gyermekei rengeteg olyan dologban részesültek, melyben mások nem: nyelveket tanulhattak, zenélhettek, könyveket olvashattak. Ma már egyik sem elérhetetlen, talán épp ezért nem is próbálja mindenki elérni. De vajon nincs divatja már a műveltségnek?

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Álvilág vagy hasznos virtuális tér?

Egy felmérés szerint az emberek manapság attól félnek legjobban, hogy megszakad a kapcsolódásuk a külvilággal, hogy nem tudnak a megszokott módon kommunikálni. Hogy leáll az internetkapcsolat, hogy meghatározatlan időre megszűnik számukra a virtuális közeg. Vajon függőséget okozó álvilág, vagy hasznos virtuális tér a közösségi oldalak felülete?