Menü

Ki törődik az idősekkel?

Az éltesebb korúakkal méltánytalanul keveset foglalkoznak. A médiában például mindössze csak gyógyszerfogyasztóként tekintenek rájuk, egyéb tekintetben viszont úgy érzik: a műsorok, a híradások, az olvasnivalók egyáltalán nem nekik szólnak - mintha elfelejtették volna, hogy nem csupán a fiatalabb korosztály létezik. Nem csoda, hogy az öregek azt vallják, szinte a társadalom "láthatatlan" részének érzik magukat.

Elég szomorú ez a helyzet, főleg hogy alapesetben azt gondolnánk, hogy ez a generáció az élettapasztalatai, a sok munkája, a megélt évei miatt megfelelő tiszteletet és kellő odafigyelést érdemelne. Vajon mi állhat annak a hátterében, hogy ennyire a figyelem perifériájára szorultak az öregek? Íme néhány ok:

  • Kis hazánkban igen ritka, hogy az öregebb generáció jómódú, vagy komoly vásárlóerővel rendelkezne. A közszemlélet szerint a nyugdíjasok szegények (ennek ellenére ki segít nekik, hogy megélhetésük ne kerüljön veszélybe egy élet munkája után...?), valamint ha rendelkeznek is anyagi javakkal, azt már nem önmagukra, vagy önmaguk költik el. Ennek révén tehát nem tartják őket potenciális vásárlónak (kivéve persze az egészségügyi területet, ami szükségleti indíttatású). Márpedig a média a reklámok révén inkább arra fókuszál, ahonnan a profitot sejti.
  • Magyarországon jellemző, hogy az idősek élettere beszűkül: a nyugdíjazás után kevesen utaznak és élnek aktív életet, így sokkal könnyebben válnak láthatatlanná. Ennek az oka persze egyrészt az anyagi oldalon van - pénzügyi helyzetük révén nem engedhetik meg maguknak az aktívabb életmódot. A másik problémaforrás a hazai szokásrendszer: itt az az általánosabb, szokványosabb, ha az idős személy az éltesebb korával egyenesen arányosan egyre inkább visszavonul.
  • A magyar idősek mentális és egészségügyi állapota nemzetközi viszonylatban vizsgálva is elkeserítő. Ez gyakorlatilag egy ördögi kör: állapotuk révén is beszűkül az őket körülvevő tér, de ebben a helyzetben ragadva a helyzetük egyre romlik.

A változáshoz mind az idősebb, mind a fiatalabb korosztály összefogására van szükség, de az biztos, hogy egy éltesebb korú embert már nehéz megváltoztatni. Úgy tűnik, hogy még fiatalabb korban kell felkészülnünk arra, ha a későbbi éveinkben aktívabb, úgymond láthatóbb életet szeretnénk élni. Természetesen ez a felkészülési nem csak és nem elsősorban a pénzügyi megtakarításokban rejlik, hanem az egészségi állapot, a mentális frissesség megőrzésére való törekvésben, valamint az előre tervezésben.

Induló cikksorozatunkban az idősebb generáció életének különböző területeivel foglalkozunk.

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Az egyre elterjedtebb „mentes” étkezés világában, egyre többször halljuk, hogy az allergiásoknak, vagy ételintoleranciában szenvedők is ehetik. Sokszor a két fogalmat szinonimaként használva. Lássuk, mi a különbség!

Banánt minden étkezéshez!

Bár a banán megosztó gyümölcs a fogyókúrázni vágyók körében, az tény, hogy a laktató és energia dús, trópusi termés számtalan módon felhasználható és ehető. Akár minden étkezéshez, különböző módon elkészítve.

Szólíts a neveden – Film a szerelem ünnepléséről

Az olasz Luca Guadagnino rendezésében, André Aciman regénye alapján James Ivory forgatókönyvéből készült Oscar,- Golden Globe- és megannyi más díjra jelölt film lehetne egy egyszerű nyári tinédzserkori szerelemről szóló alkotás is, vagy pusztán homoszexuálisokról szóló film. De annál sokkal több. Lássuk...

A félelmetes lámpaláz

Élete során minden ember kerül olyan helyzetbe, hogy egy kisebb csoport vagy tömeg előtt kell, szerepeljen és kiállnia nézetei mellet. Ez nem mindig megy zökkenőmentesen, hiszen ránk telepedhet a stressz és a lámpaláz.

Közeledik a Valentin-nap. Így érdemes várni!

Hamarosan itt van! Szerinted amerikai „műünnep”, vagy egy újabb alkalom a kedveskedésre? Akár ünnepnek tartjátok, akár nem, zúdul rátok a médiából! Honnan ered? Ajándékozzak, vagy ne?