Menü

Vírus okozza a lisztérzékenységet?

A legújabb kutatások szerint a vírusoknak egy bizonyos fajtája képes rávenni az emberi immunrendszert, hogy rendellenesen reagáljon a gluténre, amely cöliákiához (gluténérzékenységhez) vezet. Az eredményeket a Science-ben publikálták.

Ez az első alkalom, hogy egy vírusról ki tudták mutatni, képes elérni, hogy az immunrendszerünk másképp lássa az étrendünket. Az immunrendszer ilyenkor a gluténre kártékony behatolóként tekint, amelyet meg kell támadnia, le kell győznie.

A kísérletek során egereket fertőztek reovírussal – egy emberre ártalmatlan típusú vírussal. Esetükben a vírus az immunrendszer túlérzékeny válaszát hozta létre, így amikor az állatok glutént tartalmazó táplálékot kaptak, a cöliákiára jellemző gyulladás lépett fel a szervezetükben. A reovírussal nem fertőzött egereknél a gluténre adott immunválasz sokkal alacsonyabb volt.

A kutatók ezeket az eredményeket emberekben is ki tudták mutatni, a cöliákiával küzdők vérében ugyanis több reovírus elleni ellenanyag volt kimutatható, mint egészséges egyének esetében. Ez magyarázatot adhat arra, hogy miért alakul ki cöliákia egy idő után bizonyos embereknél: elképzelhető, hogy korábban észrevétlenül estek át egy reovírus fertőzésen.

Az emberi populáció körülbelül 40%-a rendelkezik olyan génekkel, amelyek lisztérzékenységre hajlamosíthatnak, de közülük 95% fogyasztja a glutént, és mindössze 1%-uknál alakul ki a betegség.

Miért jelenik meg a betegség egyeseknél, míg másoknál nem?

Egy vírusos fertőzés olyan mechanizmust indíthat be, amely az immunrendszer befolyásolásán keresztül ételintolerancia kialakulásához vezethet.

Vírusok a bélben

Normál körülmények között az emberi szervezet képes a glutén tolerálására. A cöliákia mint betegség akkor jelentkezik, ha az immunrendszer a búzában és egyéb gabonákban előforduló glutént károsnak ismeri fel. Ez okozza az immunrendszer támadásának elindítását. A jellemző tünetek között sorolhatjuk fel a hasmenést, a hasi fájdalmat, a haspuffadást és a vérszegénységet.

A beleinkben több vírus is jelen van, de ezekről még nagyon keveset tudunk, pontosan mit is csinálnak ott, ezért valószínűsíthető az is, hogy a reovírus autoimmun választ indít be a gyomor- és bélrendszerben.

Forrás: www.today.com

Mit tehetsz és mit nem pattanások ellen? Így előzd meg a kialakulásukat

Kötelező velejárója a kamaszkornak, vagy lehet valamit tenni a pattanás ellen?

UV sugárzás – avagy hogyan védjük bőrünket?

Sajnos az UV sugárzás tavasszal sem kímél minket, most pedig a korai hőség miatt különösen oda kell figyelnünk bőrünk védelmére.

Allergiaszezon, így szeretlek

Mintegy kétmillió allergiás él Magyarországon, s elsősorban a modern életvitel a felelős az allergiások számának növekedéséért. A betegség bárkinél kialakulhat, a családi örökletesség és a genetika azonban növelheti a valószínűségét. A mostani időszakban főként a tölgy, bükk, nyír és nyárfa pollenje okoz problémát.

Csak pár pohárral – miért káros a hétvégi iszogatás?

Csakis alkalmanként – ahogy a mondás tartja - de mégis sok az alkalom a tavaszi és nyári hétvégéken arra, hogy egy kicsit kieresszük a gőzt, és elmenjünk a barátainkkal egy bárba. Ez önmagában még nem feltétlenül okoz gondot, de vannak dolgok, amelyekre érdemes odafigyelni.

Egyszerű megoldások magas vérnyomásra

A hipertónia a fejlett országokban, már mondhatjuk, népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százaléka szenved tartósan magas vérnyomástól. Évente csaknem 5000 magyar ember halála írható e betegség számlájára. Mik lehetnek a kiváltó okok, s milyen megoldást kínálunk? Cikkünkből kiderül.