Menü

Valóban megszakadhat a szív?

Nemrégiben távozott az élők sorából Szenja, egy San Diego-i jegesmedve, aki a jelentések szerint "szívének megszakadásába" halt bele, miután társát egy másik állatkertbe költöztették. Talán hallottunk már példát erre a jelenségre, például amikor egy idős pár egyik tagja meghal, a másik is hamarosan követi, hiába volt előtte 70 évig makkegészséges. Van-e valójában tudomány a jelenség mögött vagy az egész csak romantikus badarság?

Tagadhatatlan, hogy a pszichológiai stressz nem tesz jót az egészségnek, mivel gyengítheti az immunrendszert, amely által viszont fogékonyabbá válhatunk a betegségekre. Azonban van egy nagyon különös orvosi jelenség, amely a "megtört szívet" utánozza.

Az állapot neve "megtört szív szindróma" vagy tudományos nevén Takotsubo kardiomiopátia, akut stressz által kiváltott kardiomiopátia. A kardiomiopátia kifejezést a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neveként használják.

A szindrómát a szívizmokat ért hirtelen adrenalinlöket okozza. Ezáltal a szív egyik alsó, pumpálást végző kamráját sokk érheti, amelynek hatására abbahagyja a pumpálást, és arra sarkallja a fentebb elhelyezkedő szívkamrákat, hogy gyorsabban pumpáljanak. Ez a stressz végül a kamrák felrobbanását okozhatja, amit gyakran egy léggömb kipukkanásához hasonlítanak. A kívülről észlelhető tünetek rendszerint egy szívroham tüneteivel vethetők össze, ideértve a mellkasfájdalmat, a légszomjat és az ájulást.

A jelenséget emberekben legelőször egy 1997-es tanulmányban említik, amelyben két páciens esetét írják le, akik akut kardiomiopátiától szenvedtek, amelyet csak az érzelmi stresszel tudtak kapcsolatba hozni.

A kialakult állapot lehet csak átmeneti is, kezelés után a szív visszanyerheti szabályos formáját, és a halálozási ráta is mindössze 4-5% köré tehető.

Dr. Alexander Lyon, a londoni Royal Brompton Klinika kardiológusa éppen eme jelenség kutatásával foglalkozik, és reméli, hogy eredményeit hamarosan megoszthatja kollégáival.

A Guardian-nak a következőt nyilatkozta: "Egy kardiológusnak a szívroham egy elzárt szívartériát jelent, de ebben az állapotban ezek az artériák nyitva vannak, és a vérellátás is normális. Azután néztünk rá a pumpáló kamrára, amiről kiderült, hogy le van bénulva, továbbá egy egyedülálló és abnormális alakot ölt. Úgy néz ki, mint egy japán halász polipos edénye, a Takotsubo, innen származik a kórkép neve."

Dr. Lyon becslései szerint az Egyesült Királyságban évente előforduló szívrohamoknak nagyjából 2%-a lehet "megtört szív szindróma".

Az összes anekdotázó bizonyíték mellett van az igazságnak egy szegmense, amely alátámasztja, hogy igen, a megtört szív is okozhatja az ember halálát, még ha nem is teljesen úgy, ahogy a köré felépült romantikus mesék elmondják azt.

Forrás: www.iflscience.com

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.