Menü

A homeopátia igenis hatásos - állítja a tapasztalt gyerekorvos

Dr. Birki Idával a házassági tanácsadói képzésen ismerkedtem meg. Nagy örömmel töltött el, amikor elmesélte: mindent megtesz, hogy segítsen a pácienseinek, akik mindenféle problémákkal fordulnak hozzá és a bizalmukba avatják. Ezért is jár erre a párkapcsolati képzésre, s ugyanazért végzett korábban homeopátiás tanfolyamokat, hogy a betegeinek, hozzá fordulóknak maximális segítséget tudjon nyújtani. Az utóbbi időszakban sok kritikát kapott a homeopátia, így megkérdeztem Idát a tényekről, hogy tapasztalt szakemberként, gyermekorvosként mondja el a meglátásait: hatásos-e a homeopátia vagy sem?

Hajráegészség.hu: Mióta dolgozol háziorvosként, gyermekorvosként? Hány páciens tartozik hozzád?
Dr. Birki Ida: 1989 óta dolgozom Móron gyermekorvosként. A kórház gyermekosztályán kezdtem, majd 1990-től körzetbe kerültem. 1992-ben szakvizsgáztam csecsemő- és gyermekgyógyászatból, azóta házi gyermekorvosként dolgozom. Több mint 1500 gyermeket látok el 0-18 éves korig.


Dr. Birki Ida gyermekorvos
Fotó: Csapó Gábor

Mondanál pár szót magadról és a családodról?
Két felnőtt fiam van, és egy tündéri lányunokám. A férjem szintén orvos. Mindig gyermekorvos akartam lenni, amióta az eszemet tudom, nagyon szeretem a szakmámat.

Mikor és hogyan ismerkedtél meg a homeopátiával? Milyen homeopátiás képzéseket végeztél el?
Mindig arra törekedtem, hogy tudásom legjavát adjam a gyógyításban. Így esett meg velem, hogy mivel egyre több szülő kérte a véleményemet bizonyos golyócskákkal kapcsolatban, és szeretett volna homeopátiás kezelést a gyermekének, egyszer csak a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület 3 napos tanfolyamán találtam magam 2006 őszén, és ott ragadtam 3 évig. Elvégeztem az összes alaptanfolyamot, neves hazai és külföldi homeopatáktól próbáltam elsajátítani a homeopátiás gyógyművészetet. A CEDH Oktatási Központ két éves képzését is elvégeztem, 2012-ben tettem vizsgát és kaptam meg a homeopátiás terapeuta diplomát.

Mi a homeopátia lényege röviden?
A homeopátia a nyugati orvoslásból fejlődött ki kb. 200 évvel ezelőtt. Szülőatyja Dr. Samuel Hahnemann, aki korának neves orvosa és gyógyszerésze volt. A hasonlóság elvén alapul a módszer, ami azt jelenti, hogy bizonyos anyagokat, amelyek egészséges embernél tüneteket okoznak, gyógyszerként lehet adni olyan betegeknek, akiknek ehhez hasonló tünetei vannak. Önálló gyógyítási rendszer ez, amelyben szabályosan törzskönyvezett gyógyszereket használnak. Ezek természetes eredetűek és potenciálással készülnek. A homeopátia nagymértékben individualizált és holisztikus felmérésen alapul. Legfőbb előnyei, hogy szelíd gyógymód, az egész embert kezeli, nem toxikus, nincsenek mellékhatásai, s nem alakul ki gyógyszerfüggőség.

Miért ellenzik sokan a homeopátiát, és miért tartják hatástalannak? Nincs igazuk?
Homeopátiát ellenzők már Hahnemann korában is voltak. Ő arra hívta fel az orvosokat, hogy próbálják ki és saját maguk alkossanak ítéletet. Sajnos a legtöbb orvos sem abban a korban, sem napjainkban nem reagál erre az egyszerű felhívásra, vagyis nem sokat tudnak róla, ki sem próbálták, mégis elvetik. Sőt kijelentik, hogy nincs olyan kutatás, ami bizonyítaná a homeopátiás szerek hatékonyságát. Holott ez nem igaz.

Mégis sokan állítják, hogy felmérések igazolták a homeopátia hatástalanságát, sokak szerint jó esetben is maximum placebóról van szó. Tudsz ellenpéldákat mondani. olyan kutatásokat, eredményeket, amik a hatásosságát igazolták?
Egy független orvosokból és kutatókból álló csoport értékelte az 1995 előtt készült homeopátiás klinikai kutatásokat: 186 tanulmányt vizsgáltak meg, amelyből 89 felelt meg az előzetesen felállított szempontoknak. Igazolták, hogy a homeopátiás gyógyszert szedő betegek a placebót szedő kontrollcsoport tagjainál átlagosan 2,45-ször gyakrabban tapasztaltak kedvező klinikai hatást. A legfontosabb kérdés, amelyet a kutatók feltesznek a klinikai kutatásokkal kapcsolatban az, hogy az eredményeket független kutatók is meg tudják-e ismételni. Nagyszámú beteggel végzett, sokcentrumú placebo-kontrollált, kettős vak vizsgálat készült az Oscillococcinum influenza-szerű tüneteket enyhítő hatása kapcsán, három egymástól független kutatócsoport közreműködésével. Mindhárom vizsgálat statisztikailag szignifikáns eredményt mutatott fel az influenza homeopátiás kezelésében. Egy másik színvonalas klinikai vizsgálat légúti allergiában szenvedő betegeken történt. Négy vizsgálatot végeztek el 253 betegen, és 28%-os javulást mutattak ki a homeopátiás kezelésben részesülő betegeknél. A placebót szedőknél 3%-os javulást tapasztaltak. Még sorolhatnék számos vizsgálatot,de engem mégis leginkább saját tapasztalataim győztek meg a homeopátia hatásairól és helyéről a gyógyító munkámban.

Mesélnél a saját homeopátiás tapasztalataiól a praxisodból?
Első pozitív élményem az volt, amikor egy lázas kisfiúhoz hívtak késő este, és mire odaértem, nekiesett az asztal sarkának, hatalmas púp nőtt a homlokára. Homeopátiás Arnicat adtam a sérülésre, és kértem: hozzák el másnap a rendelésre. Reggel a szülő telefonált, hogy nem jönnek, Bencének nyomtalanul eltűnt a púp a homlokáról. De sikeresen kezeltem szemölcsöt, allergiát, hasfájást, hasmenést, makacs köhögést, álmatlanságot, testvérféltékenységet, krónikus fejfájást, fogzási syndromát, stb. Nagyon jó érzés, amikor a hasfájós, állandóan síró csecsemő édesanyja felhív, és azt mondja: köszönjük a golyócskákat, végre aludtunk éjszaka,a gyermek olyan, mintha kicserélték volna!

Sokan azt mondják, hogy a homeopátia csak azoknál működik, akik hisznek benne. Igaz lehet ez?
Valóban sokan ezzel a kritikával élnek. De a csecsemő nem tudja, mit kap és mégis elmúlik a hasfájása, hasmenése stb.! Az állatok sem hisznek benne, mégis sikeresen lehet gyógyítani őket homeopátiával... Azt gondolom, a homeopátia azért maradhatott fenn, mert emberek milliói tapasztalták meg az előnyeit és gyógyultak meg általa. A homeopaták nem ellenzik a hagyományos gyógykezeléseket, amint azt a homeopátia kritikusainak zöme állítja. A két gyógymód jól elfér egymás mellett, egymást kiegészíti. Ma Magyarországon a homeopátia csak orvosok által gyakorolható, hivatalosan elismert gyógymód. A homeopátiás szerek törzskönyvezett, engedélyezett szerek és gyógyszertárakban elérhetők az ország egész területén. Senkit sem szoktam rábeszélni a homeopátiás kezelésre. Akkor kap azt, ha kéri, esetleg felajánlom és választhat. Úgy, ahogy orvost is szabadon választhat.

Akinek további kétségei vannak, a családinet.hu oldalon IDE kattintva elolvashatják Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász főorvos homeopata támogató véleményét is.

Kisbabát szeretnénk!

Sajnos egyre többeket -Magyarországon már 120 000 párról tudunk- érint a gyermektelenség problémája. Ennek valószínű okairól, a kivizsgálás menetéről, a lehetséges megoldásokról lesz szó a következőkben.

2-es típusú cukorbeteg? Figyel a vércukrára? Vigyázzon a szívére is!

Akár 6 évvel is tovább élne? Tartsa karban vércukorszintjét, csökkentse a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, hogy teljes értékű életet élhessen!

Budapestre érkezik a BODY kiállítás

A lenyűgöző emberi testet bemutató tárlat február 15-én megérkezik Magyarországra. A kiállítás mérete Európában is egyedülállónak számít: 2200 négyzetméteren több mint kétszáz preparátumot tekinthetnek meg a látogatók. A kontinensen még soha, egyetlen városba se látogatott el ennyire gazdag kiállítási anyaggal a BODY, érdemes megnézni!

Ezt jó, ha tudod a felfázásról

Csíp, fáj minden pisilésnél, pedig úgy tíz percenként menni kell? A hideg idő beálltával egyre többeket érint a köznyelvben csak felfázásként emlegetett hólyaghurut. Lássuk, mi okozza, és mik a tünetei, kezelési lehetőségei!

Nulladik levél a fiamnak

Karácsony alkalmából egy nagyon őszinte, személyes hangvételű írásomat osztom meg az Olvasókkal, 7 hónapos terhesen. Mit mondhatok a fiamnak, aki még csak most készülődik a világra, és magam is csak most próbálok felkészülni az érkezésére...?