Menü

Gondoskodj új autódról - óvakodj az illatától!

Ha valaki egy új autó illatáról beszél, a legtöbben azonnal tudjuk, milyen is az. Sokan szeretik, ám sokan inkább kellemetlennek érzik, amelyben hosszabb idő elteltével rosszul érzik magukat. E szag eredetét és egészségügyi hatásait meglepően későn, a 2010-es években kezdték vizsgálni. A közlemények alapján a gyári autók utasterének légterében összesen több mint 50 illékony anyag van jelen. Ezek között számos, az egészségre káros anyag is megtalálható, pl. a benzol, a toluol és a formaldehid, továbbá nehézfémek is.

Ezek a gőzök és porok az autógyártás során felhasznált és beépített oldószerekből, ragasztóanyagokból, műanyagokból és gumikból származnak. Párolgásukat nagymértékben elősegíti a műszerfalat és egyéb belső felületeket érő napfény, amely azokat felforrósítja. Az autószag a jármű utasainak egészségére tehát mindenképpen káros, az előidézett állapot jellege, súlyossága és idültsége leginkább az új autókban töltött összes időtartamtól függ.

Az autógyártók ma már korlátozzák az olyan káros hatású anyagok használatát, amelyekről kiderült, hogy a gyártás után tartósan jelen vannak az autók utasterében. A kezdeményezés és az eredmények pozitívak, a káros gőzök mennyisége csökken a frissen vásárolt személygépjárművekben. A veszélyes anyagoktól mentes személygépkocsikra azonban még valószínűleg sokat kell várni, a helyettesítő anyagok alkalmazhatóságának vizsgálata miatt.

A veszélyes gőzök jelenléte a mérések szerint a gyártás utáni 6 hónapban a legkoncentráltabb. Új autónk levegőjének tisztaságáért és egészségünkért azonban néhány praktikával magunk is sokat tehetünk. Hacsak nem használtan vásároltuk, érdemes az autót minden beszállás előtt alaposan kiszellőztetni. Az utazáshoz engedjük le az ablakokat, vagy használjuk a klímát! Parkoláskor válasszunk árnyékos helyet, és ha lehet, hagyjuk az autót leengedett ablakokkal. Árnyék híján sokat segítenek a szélvédőre helyezhető napellenzők is.

Nagyon fontos, hogy az utastér felületeit gyakran áttörölgessük, mert az ezekre leülepedő - és onnan könnyen a levegőbe kerülő - por mindenféle illékony anyagokat és nehézfémeket kiválóan továbbít az utasok szemébe és légzőszervrendszerébe. A törölgetéshez a legjobban a mikroszálas törlőrongyok, melyekhez válasszunk környezetbarát tisztítószert egészségünk védelmében! Járművünk szellőztetése mellett ne feledkezzünk meg sajátunkról sem: kerüljük a parkoló kocsiban való ücsörgést és pihenést!

Felhasznált irodalom: ITT

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.