Menü

Bőrünk és a napi zuhany

"- Ivana, ezek a magyarok elég koszosak lehetnek, nem?
- Miből gondolod?
- Abból, hogy ezek minden nap megfürdenek!

Világlátott ismerőseim és szeretteim azt mesélik, hogy mi magyarok rengeteget fürdünk az európai átlaghoz képest. Mi pedig úgy tartjuk egyes, köztudottan alacsonyabb vízigényű népekről, hogy büdösek. Európában azonban nem csak a franciák fürdenek néhány naponta, hanem az osztrákok, a németek, a dánok, a svédek és így tovább a legtöbben. Mi fürdünk sokat, vagy ők keveset?

Bőrünk pH-ja köztudottan savas. Az emberi bőr pH értéke normál esetben 4,7 és 5 között van. Ez a pH egyrészt önmagában távol tartja a kórokozó és bőrünk tápanyagban dús felületén (hámladék, bőrfelszíni zsírok és fehérjék, stb.) letelepedni kívánó mikroorganizmusokat. Ez az alacsony pH ugyanis sok baktérium és gomba számára már nem elviselhető. Másrészt e pH-érték ideális természetes bőrflóránk flóraelemeinek jólétéhez. Ez pedig azért oly fontos, mert ők cserébe azért, hogy rajtunk otthonra lelnek, meg is védenek bennünket. Valójában persze kevésbé idilli a dolog: apró lakosaink nem engednek be külső telepeseket, az élettérért ugyanis, melyet bőrünk jelent, komoly harcok folynak nap mint nap.

Bőrünk pH-ját leginkább a felszínén található zsírok savanyú jellege alakítja. Ezt a zsírréteget eltávolítva bőrflóránk egy részért is eltávolítjuk. Szappanjaink és tisztálkodószereink lúgosak, sőt, Európa legnagyobb részén még a csapvíz is lúgos (pH 8 körül). Így tehát nem is kell szappant használnunk ahhoz, hogy kilúgozzuk bőrünket. A meleg (vagy forró) és lúgos csapvíz kiválóan lemossa a bőrfelszíni védő zsírréteget annak lakóival együtt, és érezhetően szárítja a bőrt. A túlzott tisztálkodás tehát bőrbajok kialakulásához vezethet (szárazság, kisebesedés, valamivel nagyobb fertőzésveszély). Ez amellett, hogy kényelmetlen, felesleges terhelést jelent immunrendszerünknek.

Éppen ezért javasolt, hogy ne zuhanyozzuk le teljes testfelületünket napi rendszerességgel. Tartsuk tisztán testhajlatainkat, de ha nem muszáj (pl. nem izzadtunk meg, nem voltunk aznap utcán, stb.), hagyjuk ki a hagyományos tusolást!

Bőrünk így már néhány nap után érezhetően puhább és egészségesebb lehet, mely nagyban hozzájárul egészséges jókedvünk megtartásához.

5 étel, amit kerülj ízületi gyulladás esetén!

Az ízületi fájdalmakat legnagyobb százalékban az ízületi gyulladás (arthritis) okozza. Ne csak a gyógyszerekben keressük a megoldást, ha fáj. Előzzük meg a bajt! Mégis milyen ételek okozhatnak gyulladást a szervezetben? Miket kerüljünk?

Szív- és érrendszerre ható gyógynövények- 2. rész

A gyógynövényeknek már régóta ismertek jótékony hatásai, most pedig összeszedjük azokat, amik a szív- és érrendszerre hatnak.

A visszértágulat megelőzése

Elnehezült, fájó, dagadó lábak? A visszértágulat legjellemzőbb tünetei a melegebb idő beköszöntével párhuzamosan megjelennek az érintetteknél. Mit tehetünk ellene?

Mit kell tudni a fejfájásról?

A gyakori frontváltozások következtében az utóbbi hetekben az emberek 80-90 %-nak fájt a feje. A migrénes betegeknél kifejezetten súlyos migrénes rohamuk volt, de a nem migrénesek is erősebb fájdalmat éltek át. A különböző típusú fejfájásokat tekintjük át a következőkben.

Napi 15 perc arcgimnasztika a feszes arcbőrért

Ha a testedzés az izmok tónusát növelve feszesebb testet eredményez, miért ne lehetne ez igaz az arcnál is? Talán már hallottál az arctorna áldásos hatásáról. A következőkben áttekintünk néhány „ráncfelvarró” gyakorlatot.