Menü

Hogyan előzzük meg az őszi hajhullást?

Sokan megriadnak az ősszel gyakran jelentkező fokozott hajhullástól. Aggodalomra nincs ok, a hajhullás kismértékű fokozódása természetes folyamat. A tünetek általában pár hét alatt megszűnnek, azonban egy kis gondoskodással akár meg is előzhetjük.

A tévhittel ellentétben nem napi 50, hanem még 80-120 hajszál elvesztése sem számít kórósnak, de mivel lehetetlen számon tartani a kihulló szálakat, érdemes ügyelni az árulkodó jelekre, ha például túl sok haj marad a fésűben, kádban.

Az ősszel jelentkező hajhullás a nagyobb hőingadozás következménye. Bár napközben még sokszor jó az idő, de egyre hidegebbek az őszi reggelek és esték, amikor a fejbőr könnyen megfázhat. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, óvakodni kell a nagymértékű hőmérséklet-ingadozástól.

A legfontosabb, hogy hajmosás után lehetőleg azonnal szárítsuk meg a hajunkat. Mindenképpen használjunk hajszárítót, mert a haj ilyenkor nehezebben szárad a szabad levegőn, hiszen az őszi nap sugarai már nem elég erősek. Ügyeljünk az alapos szárításra, mert ránézésre, tapintásra úgy tűnhet, hogy a haj pillanatok alatt megszárad, valójában a fejbőr minden hajmosásnál felázik. A reggeli hidegben viseljünk könnyű őszi sapkát, vagy kendőt. A reggeli hajmosást pedig mellőzzük, mert könnyen megfázhat a fejbőr.

Hajerősítő őszi napfürdő és kímélő hajápolás

Az odafigyelésen túl ősszel rendkívül fontos a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás is. Igyunk sok folyadékot és fogyasszunk sok gyümölcsöt, töltsük fel a vitaminraktárakat. Napfürdőzzünk minél többet, mert a D vitamin sok jótékony hatása mellett serkenti a hajnövekedést is.

Ugyanilyen fontos, hogy kíméletesen ápoljuk a hajunkat. Hajmosáskor gyengéden masszírozzuk meg a fejbőrt, hogy minél kevésbé gubancolódjanak össze a hajszálak. Válasszunk a hajunk típusának megfelelő termékeket és alkalmazzuk a 3 lépéses hajápolást sampon, balzsam illetve pakolás használatával. Használjunk fésüléskönnyítő spray-t, ezzel is megkímélve a hajszálakat a rendszeres fésülés okozta mechanikai károsodásoktól.

Mindezek mellett érdemes a nyáron roncsolódott hajvégeket felfrissíteni egy hajvágással, illetve lehetőség szerint válasszunk kevésbé intenzív, természetesebb árnyalatú festést. Ez amellett, hogy pihenteti a hajat, a természetes bőrszínhez is illik majd.

Mikor kell aggódnunk?

Az intő jelekre ügyelni kell. Mivel a jelentős hajhullás gyakran csak tünet és nem maga a probléma, ezért nem kezelhető csak odafigyeléssel és otthoni hajápolással. A komolyabb okok hátterében állhat komplex vitaminhiány, különféle gyulladások, hormonális problémák, gombás fertőzések, autoimmun betegségek, de még a stressz is okozhat kórós hajhullást. Különféle gyógyszerek mellékhatásai szintén generálhatják a tüneteket, illetve gyakran hasonló problémákat okoznak az antidepresszánsok vagy a szteroidok. Ha nagyon erőteljes tüneteket tapasztalunk, ne kezdjünk el otthon kísérletezni. Hosszabb ideje fennálló, jelentősnek tűnő hajvesztés esetén feltétlen forduljunk bőrgyógyászhoz, endokrinológushoz.

A cikkben szereplő információkkal Lafferton Annamária segített, aki Magyarország első, elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrásza. Hatéves korában döntötte el, hogy fodrász lesz, majd 13 évesen már ott állt a hajmosónál. Volt hajmodell, később 3 éven keresztül tökéletesítette szakmai tudását egy mesterfodrász mellett Budapesten. 2010-ben nyitotta meg az első önálló szalonját Lafferton Fodrászat néven. Ma már két szalonja működik Budapesten. Küldetése: magabiztossá tenni a nőket tökéletes frizurával. Honlapja: www.lafferton.hu.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.