Menü

Kutatás: minden ötödik akne heget hagy maga után

Ha kezeljük kisebb, ha nyomkodjuk nagyobb az esély a hegre

Klinikai vizsgálatok szerint legalább minden ötödik esetben – egyes tanulmányok szerint akár 95 százalékában – maradnak hegek a bőrön az akne után, amely ma az egyik leggyakoribb, az emberek 60-70 százalékánál jelentkező bőrbetegség. A maradandó hegek kialakulása sok esetben megelőzhető lenne az akne mielőbbi kezelésével, illetve kinyomásának mellőzésével. Akkor sem kell kétségbe esni, ha a heg már kialakult, egyes hegtípusok ugyanis kozmetikai készítményekkel is javíthatók, míg az atrophiás hegeknél csak az orvosi kezelés lehetséges.

Az akne népbetegség, tíz emberből élete során 6-7 esetben szinte biztosan jelentkezik. Kialakulásában alapvető a genetikusan meghatározott hormonrendszer szerepe: a fokozott faggyútermelés legerősebb serkentői a férfi nemi hormonok, az androgének. Jelentősen befolyásolja az akne kifejlődését, hogy az illetőben mennyi férfi nemi hormon termelődik és azokra milyen mértékben reagálnak a faggyúmirigyek, mivel fokozott működésük nyomán a bőr zsírosabb lesz. Ha mindkét szülőnek volt aknéja, akkor a gyermekének 75 százalékban, míg egy szülő aknéja esetében 25 százalékban van esélye akne kialakulására. Az akne azokon a területeken alakul ki, ahol a faggyúmirigyek a legnagyobb számban fordulnak elő, vagyis az arcon, valamint a mellkas és a hát felső harmadában.

Ha nem alakul ki gyulladás, az akne nyom nélkül elmúlik, gyulladás esetén viszont egyik legrosszabb következménye a hegesedés, amely a kollagén rostok károsodása miatt alakul ki, és maradandó nyomokat hagyhat a páciensek bőrén. Dr. Schmelás Attila bőrgyógyász kiemelte, hogy a hegek ugyan nem az akne kinyomása miatt képződnek, de az megnöveli a heg kialakulásának valószínűségét, sőt a kiterjedését is. A kinyomás következtében ugyanis a gyulladt szövetek a környező ép bőrbe jutnak, így nagyobb területen alakul ki gyulladás és képződik heg.

„Minél később történik kezelés, annál kifejezettebb a hegesedés, ezért fontos az akne időben történő, hatásos kezelése, amely csökkenti a hegek előfordulásának gyakoriságát” – hangsúlyozza dr. Schmelás Attila. Nagyon eltérő adatok vannak arra vonatkozóan, hogy milyen gyakorisággal alakulnak ki hegek. Az egyik szélsőség szerint az esetek 95%-ban, míg más tanulmányban a hölgyeknél 14, míg a fiúknál 11 százalék volt az előfordulási gyakoriság. A bőrgyógyász tapasztalatai szerint reálisabb egy másik adat, amely szerint az esetek 20 százalékában alakulnak ki hegek.

Az akne után három típusú heg alakulhat ki: az úgynevezett atrophiás (besüppedő) heget szövethiány okozza, ez esetben a gyulladás hatására lebomlanak a kollagén rostok és a zsírszövet, így kis mélyedések alakulnak ki a bőrön. Ennek ellentéte, a szövetszaporulat is hegesedést okoz: egyik típusa a hypertrophiás (túlburjánzó) heg, ahol a heg nem haladja meg az eredeti aknés léziót. A keloid a harmadik hegtípus, ez meghaladja az eredeti aknés léziót. Főleg férfiaknál látható, a mellkason, a háton és a vállakon fordul elő és fájdalmat, viszketést, égő érzést okoz. A keloid spontán nem fejlődik vissza, viszont a tünetek enyhíthetőek megfelelő kezeléssel. A már kialakult, gyógyult hegek kezelésére, halványítására kozmetikai készítmények alkalmazása is indokolt. A legfontosabb, hogy azt mielőbb elkezdjék, mert az idő múlásával a hegesedés erőteljesebbé válik.

Dr. Schmelás Attila szerint a kozmetikai készítményeknek, így a Bio-Oil nevű készítménynek főleg a szövetszaporulatos esetekben, vagyis a túlburjánzó és a keloidos heg kezelésének segítésében lehet szerepe. A Bio-Oil hatásosságát az aknés hegek esetében más vizsgálat, így a Pekingi Egyetem kórházának bőrgyógyászati osztályán végzett tanulmány is megerősítette. A készítmény egyrészt csökkentette a faggyútermelést, illetve használatával csökkent a bőr akne hatására kialakult vörösessége is.

A besüppedő hegek kezelésében ugyanakkor a krémek nem használnak, a hiányzó kollagén rostok pótlása orvosi jellegű eljárásokkal – például lézerrel, vagy dermaroller kezeléssel lehetséges.

A Bio-Oil egy speciális bőrápoló termék, amely olajbázisban oldott növényi kivonatokat és vitaminokat tartalmaz. Segít javítani a striák, hegek és az egyenetlen bőrtónus kinézetét, illetve az öregedő, a száraz és a vízhiányos bőr ápolására is ajánlott. Várandósok és kismamák is biztonsággal használhatják. Arcra és testre egyaránt alkalmazható vegán készítmény, amelyet nem teszteltek állatokon. Különleges és egyedülálló összetevője, a PurCellin Oil, amely megkönnyíti a vitaminok és növényi kivonatok felszívódását és hígabbá teszi a termék állagát. Így a Bio-Oil nem zsírosítja a bőrt, valamint bizonyítottan nem tömíti el a pórusokat.

A Bio-Oil a dél-afrikai német vegyész, Dieter Beier életműve. Beier az 1970-es években kezdte kutatni személyes indíttatásból az olaj alapú bőrápoló termékeket a Bio-Oil gyártója, a Union Swiss akkori tulajdonosaként. A Bio-Oilt 1987-ben találta fel, ami 2002-ben nemzetközi forgalomba került és eddig több, mint 280 alkalommal nyert bőrápolással kapcsolatos díjat, emellett több, mint 19 országban piacvezető termék a hegek és a striák ápolására.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.