Menü

Lelki oka is lehet, ha egy baba hasfájós

Magyar módszer segít a csecsemők viselkedés-zavarainak leküzdésében

„Majd kinövi!” – nyugtatja magát sok szülő, amikor kisbabája valamilyen testi tünetet produkál, és hajlamos nem a valódi okot megtalálni a problémák magyarázatára. Csakhogy sokszor kiderül, a testi tünet mögött valójában nem szervi elváltozások, hanem lelki okok, például családon belüli feszültségek állnak. Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna szerint egy idehaza 10 éve ismert módszerrel sok nehéz pillanattól és felesleges vizsgálattól lehetne a kicsiket és a szüleiket megkímélni.

Számos olyan tünet fordulhat elő gyerekeknél, amelyeknek szervi okuk nincsen, így ezek előtt az orvos és a szülő is tehetetlenül áll. Sokan szinte természetesnek veszik, ha a babának hosszú ideig fáj, vagy megy a hasa, ha a fogzás miatt folyamatosan nyűgös, ha hiperaktív, sírós, vagy nehezen táplálható, akár a jó étvágy mellett is elmarad a testi fejlődése. Ezek hátterében a gyermekorvos sokszor nem talál betegséget, ezért az elkeseredett szülő kénytelen feleslegesen olyan további, olykor kifejezetten megterhelő, eredménytelen vizsgálatoknak alávetni a gyermekét, melyek a probléma valós megoldásához nem vezetnek.

„Ilyen esetekben javasolt megvizsgálni a baba és a szülők közötti, vagy a családon belüli kapcsolatokat, hiszen a kisgyermek a viselkedésével gyakran csak a környezetet tükrözi vissza. Egy viszonylag új, de tíz év alatt jól bejáratott módszer létezik erre, amelyet a magyar származású, Németországban praktizáló Hédervári-Heller Éva fejlesztett ki. Az integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció jelenthet megoldást öt éves korig a kisgyerekek viselkedésbeli problémáira, szervi okkal nem magyarázható egészségügyi panaszaira” – fogalmazott Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyermekorvos, integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, családterapeuta-jelölt.


Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

A módszer lényege szerint a konzulens a gyermeket és a szülőket, de akár - ha egy fedél alatt többen is élnek -, az egész családot együtt várja a találkozóra. Idehaza mindössze néhány integrált szülő-csecsemő konzulens rendelkezik gyermekorvosi végzettséggel is, ami azért fontos, mert így együtt tudja a testi és a lelki hátteret is vizsgálni. Lelki oldalról segítséget jelenthet például pszichológus is, de előfordulhat, hogy a kora gyermekkori problémák feltárásában és a segítségnyújtásban ő kevésbé jártas.

A szakember szerint ugyanúgy érdemes elgondolkodni, nem lelki ok áll-e a kisgyermek panaszai mögött, ha szobatiszta lévén ismét bepisil, vagy gyakran van székrekedése. A találkozásokat érdemes hetente egyszer megejteni, és szükség van a szülők nyitottságára is.

„Az első életévek meghatározóak egy kisgyermek életében. Ekkor alakul ki közte és gondozói között a kötődési kapcsolat, rohamosan fejlődik mozgása és személyisége is. Ahogyan testi problémák esetén is fontos a korai felismerés, illetve az időben elkezdett fejlesztés, ugyanez érvényes a kapcsolati, lelki eredetű problémákra is. Ha a család nem kapja meg időben a szükséges segítséget, az a gyermek egészségére, további életére és kapcsolataira is hatással lehet” – mondta Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna.

A konzultációk során gyakran derül fény arra, hogy a szülők és a gyermek közötti nem megfelelő kommunikáció, párkapcsolati feszültség, vagy a szülő saját bizonytalansága, szorongása, bizonyos esetekben akár depressziója van ilyen hatással a baba viselkedésére.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.