Menü

A legfontosabbak a nátháról

Mindannyian ismerjük a megfázás tüneteit. A hasfájás után talán az első betegség, amivel már gyermekként megismerkedik mindenki. A klasszikus felső-légúti tüneteket, mint torokfájás vagy orrváladék képződése, mindenki tapasztalta már - főleg ebben az évszakban. Tulajdonképpen ezeket a tüneteket okozó vírusos megbetegedéseket hívjuk összefoglalóan náthának, megfázásnak. De ha nem attól leszünk betegek, hogy szabadon van a torkunk, vagy fázunk, leizzadva hideg ér minket, stb. hanem vírusoktól, akkor vajon az előbb felsoroltaktól miért óvott mindig anyánk? S ha mégis megtörtént a megfázás, miért lettünk ténylegesen betegek?

A dolog nagyon egyszerű. A nátha leggyakrabban vírusfertőzés eredménye, ezért oki terápiája nincs. A különböző kórokozókkal immunrendszerünk veszi fel a harcot. Betegként azonban gyógyulásnak, gyógyító technikának nem csak azt a módszert tartjuk, ami a betegséget magát megszünteti, hanem azt is, ami a betegség tüneteit enyhíti. Keveseket érdekel, hogy benne van-e még a kórokozó, ha már újra erősnek érzi magát. A megfázás kezelésénél tulajdonképpen csak utóbbira törekszünk a kezelés során. Nem gyógyítunk, hanem tünetet csökkentünk.

Igyekezzünk megoldani, hogy otthon maradhassunk, ne fertőzzük meg a körülöttünk lévőket. Állandó, meleg hőmérsékleten tartózkodjunk. Láz esetén fekvés, ágynyugalom is szükséges a gyógyuláshoz. A szellőztetés ennek ellenére igen fontos, így a szobában csökken a kórokozó-koncentráció és csökkentjük a visszafertőződés, illetve az esetleges bakteriális felülfertőződés kockázatát, ami már komolyabb betegségekhez, pl. tüdőgyulladáshoz is vezethet.

Elsődleges fontosságú a fokozott folyadékbevitel, ez hatékonyabbá teszi az immunrendszer működését. A nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása segíti a gyógyulást, több ezer mg. is beszedhető belőle. Legjobb, ha nem szintetikus készítményeket választunk, mert a természetes anyagokból kivont C-vitamin felszívódása jobb. Magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek fogyasztása erősen ajánlott (csipkebogyótea, citrom, savanyú káposzta, paprika). A C-vitamin tartalmú ételeket se hevítsük túl, mert 100 fok felett a C-vitamin tönkremegy, ezért a csipkebogyóteát a fitoterapeuták áztatással ajánlják készíteni a fekete teánál jól is ismert forrázás helyett.

Immunerősítő hatású a fokhagyma, a propolisz és a méz is. Utóbbit ne tegyük száz foknál melegebb ételbe/italba, mert értékes enzimjei a hőtől denaturálódnak. A működésképtelenné vált enzimek pedig már nem tudják jó irányba terelni állapotunkat. Az ismert vény nélkül kapható megfázás elleni szereket a rájuk írt adagolás mellet biztonsággal szedhetjük. Gyermekeknek ugyanakkor ne adjunk aszpirint!

Hasznos lehet különböző illóolajok (eukaliptusz, mentol, hibiszkusz, kámfor) inhalálása, belélegzése is, akár egyszerű illóolajok párologtatásának formájában is. A hagyományos, kamillatea gőzében végzett inhalálás fellazítja az orrváladékot, természetes antimikrobás hatása révén segíti a felső légúti kórokozók számának néminemű csökkenését.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.