Menü

A legfontosabbak a nátháról

Mindannyian ismerjük a megfázás tüneteit. A hasfájás után talán az első betegség, amivel már gyermekként megismerkedik mindenki. A klasszikus felső-légúti tüneteket, mint torokfájás vagy orrváladék képződése, mindenki tapasztalta már - főleg ebben az évszakban. Tulajdonképpen ezeket a tüneteket okozó vírusos megbetegedéseket hívjuk összefoglalóan náthának, megfázásnak. De ha nem attól leszünk betegek, hogy szabadon van a torkunk, vagy fázunk, leizzadva hideg ér minket, stb. hanem vírusoktól, akkor vajon az előbb felsoroltaktól miért óvott mindig anyánk? S ha mégis megtörtént a megfázás, miért lettünk ténylegesen betegek?

A dolog nagyon egyszerű. A nátha leggyakrabban vírusfertőzés eredménye, ezért oki terápiája nincs. A különböző kórokozókkal immunrendszerünk veszi fel a harcot. Betegként azonban gyógyulásnak, gyógyító technikának nem csak azt a módszert tartjuk, ami a betegséget magát megszünteti, hanem azt is, ami a betegség tüneteit enyhíti. Keveseket érdekel, hogy benne van-e még a kórokozó, ha már újra erősnek érzi magát. A megfázás kezelésénél tulajdonképpen csak utóbbira törekszünk a kezelés során. Nem gyógyítunk, hanem tünetet csökkentünk.

Igyekezzünk megoldani, hogy otthon maradhassunk, ne fertőzzük meg a körülöttünk lévőket. Állandó, meleg hőmérsékleten tartózkodjunk. Láz esetén fekvés, ágynyugalom is szükséges a gyógyuláshoz. A szellőztetés ennek ellenére igen fontos, így a szobában csökken a kórokozó-koncentráció és csökkentjük a visszafertőződés, illetve az esetleges bakteriális felülfertőződés kockázatát, ami már komolyabb betegségekhez, pl. tüdőgyulladáshoz is vezethet.

Elsődleges fontosságú a fokozott folyadékbevitel, ez hatékonyabbá teszi az immunrendszer működését. A nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása segíti a gyógyulást, több ezer mg. is beszedhető belőle. Legjobb, ha nem szintetikus készítményeket választunk, mert a természetes anyagokból kivont C-vitamin felszívódása jobb. Magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek fogyasztása erősen ajánlott (csipkebogyótea, citrom, savanyú káposzta, paprika). A C-vitamin tartalmú ételeket se hevítsük túl, mert 100 fok felett a C-vitamin tönkremegy, ezért a csipkebogyóteát a fitoterapeuták áztatással ajánlják készíteni a fekete teánál jól is ismert forrázás helyett.

Immunerősítő hatású a fokhagyma, a propolisz és a méz is. Utóbbit ne tegyük száz foknál melegebb ételbe/italba, mert értékes enzimjei a hőtől denaturálódnak. A működésképtelenné vált enzimek pedig már nem tudják jó irányba terelni állapotunkat. Az ismert vény nélkül kapható megfázás elleni szereket a rájuk írt adagolás mellet biztonsággal szedhetjük. Gyermekeknek ugyanakkor ne adjunk aszpirint!

Hasznos lehet különböző illóolajok (eukaliptusz, mentol, hibiszkusz, kámfor) inhalálása, belélegzése is, akár egyszerű illóolajok párologtatásának formájában is. A hagyományos, kamillatea gőzében végzett inhalálás fellazítja az orrváladékot, természetes antimikrobás hatása révén segíti a felső légúti kórokozók számának néminemű csökkenését.

A fiatalító elixír – olajfa vagy olajfűz?

Mennyiben hihetünk a fiatalító termékeknek, milyen anyagokat érdemes használnunk a sejtek fiatalságának megőrzéséhez? Természetesen a megelőzés a leghatékonyabb fiatalító módszer, de ha valaki mégis szívesen használna néhány természetes eredetű segédanyagot, annak talán segíthetünk.

Sokezer cukorbeteg nincs tisztában betegsége okával

Magyarországon legalább tízezer körülire tehető azon cukorbetegek száma, akiknek a betegségét egyetlen gén mutációja okozza. Akiben megvan ez a mutáció, az már biztosan cukorbeteg - vagy az lesz élete során. Ez a felismerés lehetővé teszi a beteg személyre szabott diagnózisának és kezelésének kialakítását, valamint a családtagok célzott szűrését.

Gyógynövény vagy gyógyszer?

Látszólag külön táborra oszlanak azok, akik a hagyományos, szintetikus gyógyszereket, s akik a gyógynövényeket pártolják. Pedig a képlet nem ilyen egyszerű... Dr. Csupor Dezső előadásán jártunk, aki a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakológiai Intézetének munkatársa.

Harc a károsító szabadgyökök ellen

Oxigén, oxidáció - ezt, mintha már hallottuk volna kémia órán... De ki emlékszik arra már?! Azt viszont tudjuk, hogy az antioxidáns jó nekünk. Mindegy, hogy étel vagy arckrém, ha antioxidáns van benne, akkor az valami nagyon klassz dolog lehet. Tisztázzuk, hogy pontosan mi is ez az antioxidáns-dolog.

A pajzsmirigy-betegségekről dióhéjban

Hazánkban is egyre több embernél diagnosztizálnak pajzsmirigy-betegséget, az USA-ban mára 20 millió embert, Európában a lakosság 6%-át érinti a pajzsmirigy-betegség valamilyen formája. A következőkben áttekintjük a leggyakoribb pajzsmirigybetegségeket, és azt, hogy gyanú esetén hogy érdemes elindulnunk.