Menü

Itt a melegszendvics-szezon!

Mikor máskor együnk melegszendvicset, mint az őszi és téli hónapokban, amikor szervezetünk még inkább vágyik a meleg ételekre? Készítsük el változatos formában, sőt lehetőség szerint egészségesen! Íme a szerkesztőség kedvencei.

Miért szeretjük a melegszendvicset? Mert könnyen elkészíthető, s fogyasztható akár reggelire vagy vacsorára is, de egyszerű ebédként is teljes mértékben megfelelő étek.

A sütési módozatok is változtatják az ízeket. Készíthetjük klasszikus melegszendvicssütőben - a higiénia érdekében előnyös, ha kivehető lappal rendelkező készüléket választunk. Ebben akár más szilárd meleg ételeket is melegíthetünk, a kevésbé egészséges mikrohullámű sütő helyett! Ezen kívül grillen, valamint a sütőben rácson is süthetünk szendvicset.

Amennyiben egészséges, kalóriabarát ennivalót szeretnénk, kövessük ezeket a tippeket:

- Használjunk teljes kiőrlésű, magvas kenyeret, péksüteményeket
- Feltétként kerüljük a feldolgozott felvágottakat, inkább válasszunk házi szalámit, sajtot, jó minőségű sonkát
- Ne felejtsük le a zöldségeket sem! A paprika, hagyma, paradicsom, kukorica például mind finom megsütve
- Nem muszáj követnünk a klasszikus melegszendvics példát, ahol két réteg között van a feltét, így kalóriát spórolhatunk
- Kerüljük a készen kapható melegszendvicskrémek többségét, amelyek sok adalékanyagot tartalmaznak!

Így tehetjük finommá, változatossá a melegszendvicset:

- Használjunk jó minőségű sajtokat, amik kiválóan olvadnak, például pizzamozzarellát
- Szórjuk meg a sajtot fűszerekkel, így ízesebb lesz
- Tehetünk rá különböző szendvicskrémeket, például padlizsánkrémet, vagy elkészülés után ízesíthetjük házi ketchuppal, majonézzel
- A zöldhagyma, fokhagyma finom összetevője a melegszendvicsnek
- Extra finom lesz, ha nem csak a belső részét, hanem a külsejét is megkenjük vajjal (semmiképp sem margarinnal!)

Jó étvágyat kívánunk!

Hagyd abba a kényszerevést!

A kényszer okozta étkezést egyfajta pótcselekvésnek nevezhetjük, hiszen ez a tevékenység mindig kompenzálni próbál valamit, általában lelki problémát. A kényszerevés gátat szab a diétának, fogyókúrának, nem is kérdés: mielőbb le kell szokni róla. De hogyan?

A sütit vagy a brokkolit? Ez itt a kérdés

Minden diétázóval előfordul, hogy olykor elcsábul, nem tartja 100% az étrendjét, melléeszik. Emberek vagyunk, nem gépek és néha bizony hibázunk. Ahelyett, hogy sokkot kapva számolgatnánk mennyi kalóriával vétkeztünk, inkább gondoljuk végig, hogyan tervezhetjük újra a heti menüt.

Energiaital a gyerekek kezébe nem való?

A tinik nagy része gyakran iszik energiaitalt, és sajnos a termékek marketingkampánya is egyre jobban a fogyasztásukra buzdít. Azzal pedig, hogy milyen következményei lehetnek ennek hosszú távon csak kevesen foglalkoznak.

Szíverősítő ételeket a mindennapokba!

A szív- és érrendszeri megbetegedések már-már népbetegségnek számítanak Magyarországon, bármelyik társadalmi rétegről is legyen szó. Pedig az étkezés odafigyelésével, és néhány finomsággal könnyen csökkenthetjük a kockázatát.

Badacsonyi bortriatlon

Ha valaki eddig is fontolgatta, hogy részt vesz a bortriatlonon, de még nem tette, az sajnos idén már lemaradt róla. De reméljük, hogy egy élménybeszámoló meghozza a bátorságát, és jövőre az elsők közt csap le a lehetőségre, hogy részt vegyen.