Menü

Diéta és alkoholfogyasztás

A téli ünnepi időszak után talán csak a nyári bikiniszezonnal beköszöntő fesztiválidőszakban érdekel minket jobban ez a téma, hiszen olyankor minden második ember fogyózik, hogy elérje az áhított beachbody-t, de a fesztiválokon bizony az alkohol is fogy. A legtöbb fogyókúra alatt tilos az alkohol, hiszen az alkoholos italok kalóriatartalma igen magas, ezen kívül a májban megzavarja a normális szénhidrát-anyagcserét is, felborítva ezzel a cukorháztartást. A cukoranyagcsere zavara miatti hullámzó inzulinszint pedig gátolja a fogyást.

A cukoranyagcserére kifejtett hatásán túl közismert az étvágyfokozó hatásuk is (nem csak az aperitifeknek van ilyen hatása), azon kívül a gátlások oldása, a lelazulás is a diétás korlátaink megszegésére sarkall, ezért nem ajánlott az alkohol a fogyókúra idején.

Ha mégis szeretnénk valamilyen alkoholos italt fogyasztani (mert valamivel koccintani kell, vagy egyszerűen csak szeretnénk ennyi időre kicsit a társasággal tölteni, ha már a "mekibe" úgyse tarthatsz velük), akkor a koktélokat kerüld nagy ívben! Ezek az alkoholon kívül általában plusz cukorszirupot, gyümölcsöt, esetleg tejszínt is tartalmaznak, így kalória- és szénhidráttartalmuk rendkívül magas. Ráadásul folyékony formában minden szénhidrát jobban felszívódik (ezért ajánlják elsősegélyként cukorbetegek ájulásakor a narancslevet), így a gyors vércukor-emelkedés utáni cukoresés egyenes út a zsírpárnák épüléséhez.

Ha iszol, válaszd a száraz fehérbort, amiben 65 kcal van/100g, vagy az extra száraz, brut pezsgőt, melynek 70/100g a kalóriatartalma, a mindenki által hízlalónak elkönyvelt sörben pedig 44-70/100g a kalória minőségtől függően. A barna söröknek magasabb a kalória és szénhidráttartalmuk, mint a világos sörnek, ráadásul ezekből létezik cukormentes is. Egy üveg sör megközelítően 200 kalóriát jelent. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy lassan felszívódó szénhidrátot, vitamindús gyümölcsöket tartalmazó 200 kalóriás étkezést bátran kiválthatnánk vele, de ha úgy érezzük, hogy nekünk most megéri, igyuk meg, beleszámolva a napi kalóriaszükségletünkbe. Mindig készüljünk magunknak egészséges étellel, hogy a beütő étvágyfokozáskor legyen mihez nyúlnunk.

A rövid italok, pálinkák, likőrök kalóriatartalma viszont jelentős, olyan 120-350 között mozog/100 ml., és ezekből könnyű egy felesnél többet meginni. Egy feles kb. 1-1,5dl száraz bornak, vagy pezsgőnek felel meg a kalóriatartalmat illetően.

Ez azt jelenti tehát, hogy mértékkel lehet inni a diéta során. Mondjuk egy pohár száraz pezsgő vagy bor beleférhet még a diétába is. De készülj fel, hogy nehezebb lesz kontrollálnod az éhségedet, és próbálj odafigyelni! Legyen a jelszó, hogy max. egy pohárral! Ez nem csak a kalória, de az alkohol megengedett adagja is egyébként.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.