Menü

Az egészségfejlesztő – életmód tanácsadásról

Szakemberhez fordulni probléma esetén az első lépés a javulás felé. Szó lehet testi vagy lelki gondokról, a lényeg ugyanaz: néha egyszerűen kevesek vagyunk a nehézségek megoldására. Szerencsére a társadalom egyre nyitottabb és elfogadóbb a terápiás kezelések befogadására, és a tanácsadók is egyre szükségesebbé válnak ebben a felgyorsult világban. Azonban az már kevésbé ismeretes, hogy nem csak pszichológushoz fordulhatunk abban az esetben, ha az életünkben változást szeretnénk.

Az életmód tanácsadás könnyűnek tűnhet, pedig a tanult (!) és diplomás szakembereknek is kihívás olykor egy-egy kliens.

Ez az egyik fontos különbség a pszichológiai- és az egészségfejlesztő - életmód tanácsadás közt: mi kliensekkel foglalkozunk, nem pedig páciensekkel. A páciens szó jelentése: orvosi kezelés alatt álló beteg. A kliens jelentése: ügyfél, szolgáltatást igénybe vevő személy.

Egyfajta partnernek is mondható. Az életmód tanácsadás egészségközpontú irányzat, amely bár egy adott helyzetből indul ki, nem annak megoldására fókuszál, hanem annak javítására. Ez pedig bár egyszerűnek tűnhet, messze nem az – a tanácsadó szakember számára sem.

A tanácsadás során az egészségfejlesztő és/vagy a tanácsadó körbejárja az adott felvetést, jól feltett kérdésekkel igyekszik a kliens által problémaként megfogalmazott ügy mélyére ásni. Nagyon fontos, hogy a jó tanácsadó soha nem sugall, vagy kérdez rá konkrétumokra. Nem ritka az sem, hogy a kliens egy problémával fordul felénk, és az első alkalom után egy teljesen másikkal kezdünk foglalkozni, mert kiderül a felmérés során, hogy ennek megoldására nagyobb szüksége van az illetőnek, holott addig a pillanatig talán nem is tudott róla, hogy az problémájának gyökere. Szintén fontos kiemelni, hogy az életmódbeli változásokat nem abban az egy órában oldja meg a kliens és az egészségfejlesztő, hanem csak átbeszélik, megvizsgálják, min lehet változtatni, milyen módon és hogy ez hogyan illeszkedik az egyén életmódjába aszerint, hogy az illető milyen életet él. És itt térünk rá az egészségfejlesztés lényegére.

Minden ember más és más, nincs két egyforma életvitelű ember. A tanácsadó ennek ismeretében kell, hogy felmérje és támogassa a klienst. Így a klienssel együttműködve kompromisszumos megoldásokkal apró változásokat teremthetnek az egyén életmódjában. Nagyon fontos, hogy az egyén a saját erőforrásait használja és hasznosítsa a lehető legjobb módon. Szaknyelven ezeket Általános Rezisztencia Erőforrásoknak hívjuk, melyek biológiai, materiális, pszichoszociális tényezők, amik könnyebbé teszik az emberek számára a saját életének megértését, tapasztalatainak miértjeit. Ezért is érzik sokan azt, hogy bár az interneten olvasott tippek az egészségük fejlesztésére kiválóak lennének, a saját életükbe egyszerűen pár napnyi próbálkozás után elfelejtődnek ezek a törekvések. Kicsit olyan ez, mint az újévi fogadalom: az első pár napban motiváltan és újult erővel vágunk neki az évnek, az első hét végére pedig inkább legyintünk, hogy majd jövőre. Az egészségfejlesztő tanácsadó ezért is jó partner ebben, mert az adott „fogadalmat” segít a saját élethez igazítani, majd a tanácsadások, találkozások folyamata során észrevétlenül is szokásokat, napi rutint kialakítani, és egy idő után mindenféle erőfeszítés nélkül a napi, heti teendők szerves részévé képzi magát az, amire addig csak legyintettünk.

Fontos kiemelnem azt is, hogy az egészségfejlesztő – életmód tanácsadó nem pszichológus, nem dietetikus és nem személyi edző. A kompetenciakörébe a szociális viszonyok, táplálkozás, sport és a szabadidő hasznos eltöltése tartozik, az időgazdálkodás és az általános állapot javítás ügyében is fordulhatunk hozzá. Azonban fontos a tanácsadó részéről is, hogy felismerje, ha az illető komolyabb lelki vagy fizikai problémával küzd, ilyenkor kötelessége más szakember bevonását is hangsúlyozni. Ez persze nem megy egyik pillanatról a másikra, és itt érünk vissza a legelejére, miszerint fontos körbejárni, miért keresett fel minket az illető és mit tudunk mi tenni az érdekében.

Egészségfejlesztő – tanácsadó (és egyébként minden szakember esetén) figyeljünk arra, hogy valóban tanult, hozzáértő személyt keressünk fel. Sajnos egyre többen kiáltják ki magukat az egészséges életmód szakértőjének mindenféle szakértelem, tanulás vagy alap nélkül, csupán a saját (jónak hitt) tapasztalataikra támaszkodva, holott sokkal komolyabb és nehezebb feladat egy ember életét jó irányba terelni, hogy az maradandó is legyen.

Az egészségfejlesztés célja az, hogy lehetővé tegye az emberek számára a saját egészségük feletti nagyobb autonómiát és képessé tegye őket a jobb általános egészség elérésére.

Az egészség az élet forrása (kell, hogy legyen számunkra), nem pedig életcél.

Szerző: Kecsenovity Erna

/Végzős Rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakirányos hallgató/

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.

Egyszerű házi módszerek töredezett hajra

A töredezett hajvégektől nagyon nehéz megszabadulni, hiszen sajnos csak az olló segíthet eltüntetni őket. Vannak pakolások is, amelyek sokat segíthetnek a haj állapotán, s képesek megállítani a további károsodást.