Menü

Egészséges turmixok

Egy egészséges és tápláló turmix itallal kiváló vitaminbombát alkothatunk percek alatt, s ezzel remekül felhasználhatjuk a maradék vagy kevésbé szép, esetleg túlérett gyümölcsöket, zöldségeket. Aki kerüli a tejet, növényi tejekkel, vagy cukrozatlan gyümölcslevekkel is elkészítheti, édes és natúr változatai is kedveltek, s nem utolsó sorban hatalmas előnye, hogy azok a gyerekek, aki nem szívesen fogyasztanak gyümölcsöt, turmix formájában gyakrabban megkóstolják ezeket. A turmix azoknak is kiváló reggeli, akiknek a gyomra még nem kíván ébredés után reggelit, még nem kér szilárd ételt. Aki nem a sült kolbászt reggelizős típus, az sokkal inkább valami könnyebbre vágyik. Rohanósabb reggeleken szerintem nagyszerű és értékes napindító koktél, a gyerekek akár az iskolába is elvihetik. Nyilván a turmixok frissen a legfinomabbak, de ne haragudjon meg érte senki, velem előfordul, hogy előző este elkészítem és beteszem a hűtőbe, az élvezeti értékéből nem veszít semmit azzal, hogy előző nap készült!

Sportolók körében nagyon népszerű a fehérje shake, melyet edzés után, vagy napközben is bármikor elfogyaszthatunk, akár gyümölcsökkel vagy magvakkal gazdagítva.

Máris tálalok néhány nagyon egyszerű turmixreceptet, melyhez a hozzávalókat szinte látni vélem mindenki konyhájában.

Készítsünk banános - almás turmixot!

Szükséges hozzá egy érett banán, egy közepes alma, egy kis fahéj, - pici méz, aki nem találja elég édesnek-, vanília kivonat (elhagyható) és tej vagy növényi tej. Néhány evőkanál natúr joghurtot is szoktam hozzátenni, majd indulhat a turmixgép. Desszertnek is kiváló igazán kényeztető édesség!

Személyes kedvencem a répás-almás ital

Ehhez két répa, egy fél alma, kis natúr joghurt, (lehet tejszín is, aki nem számolja a kalóriákat) egy kevés méz, fahéj egy kávéskanál reszelt gyömbér, egy csipet szerecsendió szükséges. Rostban dús koktél, rendbe teszi az emésztést.

Végezetül egy különlegesség a világhálóról

A túrós-almás turmix. Ehhez 15 dkg zsírszegény túrót kell összemixelni egy közepes almával, egy kis tejjel vagy növényi tejjel és vaníliával. Remek fehérjeforrás reggelire, az alma jótékony hatásait pedig jól ismerjük, a koktél a legjobb fogyókúrás kombináció. Egy jól lehűtött turmixot akár fagyi helyett is el lehet fogyasztani a melegebb évszakokban, ha nem teszünk hozzá cukrot, igazán diétás desszerteket varázsolhatunk pillanatok alatt.

Az édes íz mellett a zöldturmixokkal is meg lehet ismerkedni, a zöldségturmix könnyen elkészíthető, nagyon egészséges, s ha jól kombináljuk a zöldségeket és gyümölcsöket, kicsit játszunk a fűszerekkel, meglepően finom ízeket kaphatunk. A zöld turmixok kedvelt zöldségei: a sóska, spenót, madársaláta, szárzeller, avokádó, uborka, cukkini, céklalevél, mángold. A gyümölcsök közül választhatjuk a banánt, a bogyós gyümölcsöket, almát, körtét, mangót, ananászt, narancsot, mandarint, kivit. Fagyasztott gyümölcsökkel is elkészíthető bármelyik kombináció.

Az alma-zeller smoothie

Magam is kedvelem, ehhez egy közepes zöldalma kell, két zellerszár, 2 kivi, 2 lime vagy zöldcitrom, egy banán, egy marék spenótlevél és víz, majd mehet is a turmixgépbe. Élvezet nézni, ahogy a sok finom vitaminbomba összeérik a gépben s percek múlva már fogyasztható is, ehhez nem kell reggel sem mikró, sem sütő, de még a mosogatás is egy öblítés mindössze. Mennyivel jobb ezzel, semmint erős kávéval, netán energia itallal, a szervezetünk számára valóságos koffein sokkolással indítani a napot.

Azt hiszem érdemes egy- két turmixot elkészíteni, s megkóstoltatni a család többi tagjával is. A jó dolgok ragályosak! Nálunk az ötlet átment a "pasi teszten", hatalmas mennyiségű banánturmixot pusztítottak el az utóbbi napokban a fiaim és a férjem is.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.