Menü

Kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés az életmódnak!

Aki próbált már néhány kilótól megszabadulni, az biztos, hogy beleesett már abba a hibába, hogy „na most én aztán megmutatom”, és attól a bizonyos hétfőtől kezdve drasztikusan változtatott az étkezésén! Vagy elkezdett irreleváns szinteken sportolni, amelynek hamar motiváció-vesztés és akár egészségügyi problémák lettek az eredményei.

Fontos leszögezni, hogy ha valóban szeretnénk a súlyunkból veszteni, és azt később is megtartani, azt nem egyik napról a másikra fogjuk megcsinálni. Ha a világ így működne, csakis szép és újság címlapra való és testalkatú emberek szaladgálnának körülöttünk. Viszont 1-2 változtatással igen komoly sikereket érhetünk el- akár egy hónapon belül is.

Folyadék, folyadék és még több folyadék

Nem lehet eleget hangoztatni, hogy mennyire fontos a folyadékbevitel a mindennapi életben, és ez hatványozott akkor, ha fogyni is szeretnénk. Nagyon sokan a nassolás gonosz útjára lépnek, mert „éhesek”. Azonban lehet, hogy a szervezet nagyon sokszor vízre vágyik ilyenkor és alapból is. Egy egészséges felnőtt szervezetnek 2,5-3 liter folyadékbevitelre volna szüksége, melynek egy kis részét bár fedezik az ételek és az egyéb, pl.: kávé, smoothie… stb, de a vízről magunknak kell gondoskodnunk. Érdemes praktikákat találni, vagy egyfajta rutint bevezetni, mert ha vízivás helyett inkább a nasihoz nyúlunk, akkor csak a kilóknak kedvezünk.

Váltsunk ki egy köretet!

A hiedelmekkel ellentétben az nem megoldás, ha minden nap, ezentúl csakis sült csirkemellet eszel párolt zöldséggel, vagy rizzsel. A teljes monotonitást a szervezet sem tűri sokáig. Habár önmagukban tekintve egészséges ételekről beszélünk, ha folyamatosan ugyanazok a hatások érik a szervezetet, azt előbb-utóbb betegség, vagy probléma formájában visszajelzi nekünk. Viszont!
Ha eddig például sült krumplival és nagy adag sajtszósszal etted a csirkét, akkor próbáld ki, hogy az egyik étkezés során sajtszósz helyett kefirrel leöntött párolt zöldséget (amolyan hamis francia salátát) fogyasztasz.

A következő étkezésnél meg a krumplit pl. nem olajban sütöd ki, hanem sütőpapíron a felmelegített sütőben grillezed, különböző fűszerekkel karöltve. A sajtszószt pedig eheted, csak akkor megint másmilyen körítést adj mellé. Minden lehet enni (majdnem mindent- ezt később kifejtem), a figyelmet az adagok mennyiségére és a minőségére kell fordítani. Újdonság, kevesebb egészségtelen tényezővel, és még finomabb, változatosabb étkezéseket is teremthetsz.

Az igazi mumus: a gyorsan felszívódó szénhidrát

Ott van a fehérlisztből készült termékekben, tésztákban, cukorban, és szinte mindenben, amiért „gyorsan valami finomat” nyúlunk a boltokban. A probléma nem azzal van, hogy mennyi kalória van vagy nincs az ilyen termékekben, hanem az, hogy a gyors felszívódás miatt úgy érzi az ember, hogy hű de jól lakott, viszont ez csak a vércukorszint hirtelen növekedésének illúziója. Amilyen gyorsan elmúlt az éhségérzet, olyan gyorsan vissza is tér. Nem véletlen folynak a csapból is a teljeskiőrlésű pékáru, árpa- és egyéb magvakból készült lisztekből készült termékek fogyasztására tett javaslatok. Vagy a cukrozatlan müzlik és nádcukorból készült ételek. Ezek lassabban szívódnak fel, folyamatosan optimális szinten tartva a vércukorszintet, ezért nem meglepő, hogy a reggeli után csak ebédidőben kezd az illető éhséghez hasonló jelzéseket kapni a szervezetétől. Ráadásul az ilyen termékek általában sokkal több rostot is tartalmaznak, amely az emésztést és a gyorsabb anyagcsere folyamatokat segítik. Egyszerűen csak váltsuk le a sima zsemlét teljeskiőrlésűre, és máris tettünk az egészségünkért azzal, hogy a boltban az egyik pult helyett a másikba nyúltunk.

Fűszerezés

Sokan a só-bors klasszikus mellett maradnak, lévén, ez a legkönnyebben beszerezhető és legpopulárisabb duó. Pedig egy kis rafinériával új ízek és új világok nyílnak meg, amelyek sokkal élvezetesebbé és táplálóbbá teszik az életmódváltáshoz szükséges „megpróbáltatásokat”. Arról nem is beszélve, hogy egyes fűszerek, mint például a kömény, vagy fahéj az emésztést is segítik. Érdemes erre specializálódott üzletekben vagy piacokon szétnézni, illetve az is megfontolandó, hogy akár élő fűszernövénybe is érdemes befektetni.

Ha ezt a négy dolgot megfogadod és folyamatosan, apránként változtatsz az étkezési szokásaidon, garantáltan olyan életmódot alakíthatsz ki, amelyben nem csak a kilók fognak eltünedezni, de még élvezni is fogod a rossz szokások hátrahagyását.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.