Menü

Lánykérési szokások Magyarországon

“Évek óta azt tapasztaljuk, hogy változnak a lánykérési szokások, úgy érezzük, hogy kopnak a hagyományok. Ezt szerettük volna megvizsgálni, jobban megérteni” – mondta Blaner Attila a felmérést végző Ékszerpalota vezetője.

Milyennek kell lennie egy lánykérésnek?

A válaszadók 46%-a szerint a lánykérésnek négyszemközt, romantikus módon kell történjen. 36% mondta azt, hogy nincs erre szabály és mindenki úgy csinálja ahogyan szeretné.Meglepő, hogy a megkérdezettek mindössze 8%-a szerint kell hagyományos módon, a szülőktől megkérni a lány kezét. 3% szerinta család, barátok jelenlétében, utána együtt ünnepelve, bulizvajó egy lánykérés. Ugyancsak 3% válaszolta azt, hogy valamilyen extrém helyzetben kell megtörténnie.

Meglepő a meghitt lánykérés magas aránya. De talán még ennél is jobban meglepőbb, hogy milyen magas azoknak az aránya, akik szerint nincs szabály a lánykérésre. A hagyományos lánykérés ilyen mértékű visszaszorulása pedig egyenesen megdöbbentő. Azt tudtuk, éreztük, hogy lecsökkent az aránya, de hogy ennyire, azt nem gondoltuk volna” – mondta Balner Attila.

A válaszokban nem mutatkozik különbség számottevő különbség sem a nemek, sem az életkor szerint, egyetlen kivétellel.Míg a férfiak 6%-a szerint a lánykérésnek valamilyen nyilvános helyen - koncerten, étteremben vagy utcán–kell lennie, addig nők csak 3%-a választotta ezt.

Le kell-e térdelni a lánykéréshez a férfinak?

Egyértelműen igen! A válaszadók 73%-a szerint a kérőnek térden állva kell megkérnie a választottja kezét. A legnagyobb arányban a fiatalokgondolják így. Az életkor növekedésével egyre nő azokban az aránya, akiknek ez nem olyan fontos. A válaszadók 19%-a szerint mindegy, hogy a férfi térdre ereszkedik-e vagy sem, csinálja úgy, ahogyan neki tetszik. Mindössze 7%vélekedett úgy, hogy nem kell letérdelni.

A tökéletes időben és helyen

Meglepő, de a Valentin nap mindössze a válaszadók 1%-a szerint tökéletes időpont a lánykérésre. A válaszadók 69%-a válaszolta azt, hogy bármilyen nap tökéletes a lánykérésre. 30% valamilyen jeles napot tart ideálisnak: legtöbben, 14% a kapcsolat évfordulóját, 12% a nyaralást, 2% a lány születésnapját és 2% a karácsonyt.

„A lánykérés helyszíne nagyon változatos, de alapvetően három féle lehet: a nyaralóhely, a lakóhely és az otthon. Utazás során kedvelt helyszín a wellness hotelek, aBalaton, tengerpart, kirándulások és romantikus városi séták. Szintén nagyon kedveltek a lakóhelyen, vagy annak közelében lévő éttermek, parkok, tavak és folyók partja. Otthon a spájzon és a garázson kívül szinte mindenhol történik lánykérés, még néha a WC-n is. A leggyakrabban a konyhában, a hálószobában az ágyban és a fürdőszobában” – mondta az Blaner Attila az Ékszerpalota vezetője.

A nagy többség (38%) 2-4 évet vár az esküvővel a lánykérés után. Azonban elég jelentős (24%) azok aránya is akik 1-2 évet, vagy 4-7 évet (22%) vártak, vagy ha még előtte állnak, akkor várnának az esküvővel.

A lánykérés időpontját többtényező befolyásolja. Az egyik ilyen a továbbtanulás. Akik tovább tanulnak, azoknál jó eséllyel később kerül sor lánykérésre. A diplomások mindössze csak 15%-ának volt lánykérése 22 évesen, vagy korábban, míg az érettségizetteknek 34%-ának, az érettségivel nem rendelkezőknek pedig 37%-ának. Azért a diplomások sem feltétlenül várnak az iskola után sokat, 23-25 évesen már 30%-uknak megvolt a lánykérése, 26-29 évesen pedig a diplomás válaszadók 36%-ának.

Nem minden lánykérés sikerül tökéletesre

A válaszadók 62%-a ítélte tökéletesnek a lánykérését. Majdnem tökéletesnek a férfiak 26%-a érezte a lánykérést, míg a nőknekcsak 21%-a.A jelentős eltérés a lánykérés tökéletességére vonatkozó véleményben van. Míg a férfiaknak 2,14%-a jelölte, hogy nem így képzelte az élményt, a nőknek 7,5%-a csalódott.Olyanok viszont szerencsére csak kevesen vannak, akik egyenesen borzasztónak titulálták a saját lánykérésüket: a férfiak 0,58%-a, a nőknek 1,33%-a.

Végezetül pár érdekes, igaz történet a kutatásból.

A legromantikusabb

Tengerparton hullócsillagot néztük. Leesett egy csillag és párom azt mondta, hogy ez a zsebébe esett, és kivette a gyűrűt... :)

„... megkértem a páromat, hogy forduljon háttal, dobjon be egy érmét a tóba és kívánjon egyet. Mire ez megtörtént és megfordult ott térdeltem a gyűrűvel a kezemben. Azóta sem tudom hogy mit kivánt.:D

Legcukibb

„...imádom a corgikat. :) Magyarországon két tenyésztő van, és az egyik kedves tenyésztő közreműködött a lánykérésünkben. Elmentünk hozzájuk az évfordulónkon és a kutyáknak piros szalag és piros héliumos lufi volt a nyakukban. Mindenki sorba ültetve szépen várt, majd mikor beléptem annyira megrohamoztak, hogy majdnem felborítottak. :) Csak kis idő után vettem észre, hogy az egyiknek a nyakában van egy csomag... :) Ezt követően pedig minden úgy történt, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. :) Borzasztóan örültem... :)

Legmeglepőbb

Éppen veszekedtünk párommal az autóban, aztán egyszer csak megállt és kiszállt az autóból, kinyitotta az ajtómat és letérdelt (megkérte a kezem). Hát a meglepetés az nagy volt, nem számítottam rá. Egyszerűen tökéletes volt. :)

A legcikibb

Anyós előkapta a gyűrűs dobozt mert az ő táskájában volt elrejtve es hangosan megkérdezte előttünk hogy ez mi?

A legvagányabb

Alvás közben felhúzta az ujjamra a gyűrűt és felírta a rúzsommal a fürdőszoba tükrére a kérdést.

A legkockább

A párom által készített applikáció adta az utasításokat, hogy mikor, hová menjek, mit keressek. Végül az utolsó helyszínen ő várt, letérdelve, gyűrűvel a kezében.”

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.

Hogyan tegyünk szert a pozitív kisugárzásra?

A belső kisugárzás, ha van, ha észrevehető, szerintem soha nem lehet igazán negatív. Úgy képzelem el, mint valamiféle fényt, valamilyen bizsergető, vonzerővel bíró aurát, ami körül lengi a tulajdonosát. Ráadásul mindenkinek nyitva áll az út ahhoz, hogy ilyen belső fénnyel, vonzerővel rendelkezhessen. Igen, mindenkinek.