Menü

Palacsinta mindenkinek

Magyarországon még nincs hagyománya a húshagyó kedden tartott palacsinta napnak. Az angolszász országokban tulajdonképpen ugyanazt a szerepet hivatott betölteni, amit nálunk a torkos csütörtök. Tehát a böjt előtti utolsó kiadós és kényeztető étkezések megtartását, a farsangi maradékok elpusztítását, a megmaradt tojások felhasználását célozza meg. Természetesen, ahogy nálunk sem társul a legtöbbek fejében a torkos csütörtökhöz ez az ok, úgy nyugaton is, inkább csak a jóféle palacsintázásoknak adják át magukat mindenféle mélyebb értelmezés társítása nélkül. Biztos vagyok benne, hogy korunk gyors információáramlása és a nyelvi korlátok ledőlése mellett, hamarosan nálunk is népszerű lesz majd ez az ünnep is. Átvettünk már a Halloweentől a Valentin-napig annyi mindent. Miért pont azt ne vennénk, ami olyan sokunk kedvence köré szerveződik?

Tehát akkor lássuk azokat a palacsintákat! Kezdjük a reggelivel. Ráérős reggeleken egyébként is sokan szeretnek a palacsintát enni. Mi más is lehetne a reggeli egy palacsinta-napon? Készíthetünk vastagabb amerikai palacsintát is, amit aztán lepényhez hasonlóan is megpakolhatunk minden földi jóval.

Vagy a hagyományos, vékony crepe típus is megfelel. A tésztát gazdagíthatjuk gyümölccsel is, például reszelt almával. Ne használjunk viszont se a tésztához, se a töltelékhez cukrot, mert olyan vércukor és inzulinkiugrást okoz, ami egész napra tönkre teheti a cukorháztartásunkat. Az emberi szervezet inzulinérzékenysége reggel a legrosszabb, ezért ilyenkor toleráljuk legrosszabbul a gyors szénhidrátokat. A gyors szénhidrát, amit egészséges cukoranyagcserével rendelkezők ehetnek, az a gyümölcs. Sőt, édes reggelik esetén kifejezetten ajánlott is 10 dkg gyümölcs társítása. A dietetikai ajánlások reggelire valamilyen teljes gabonát ajánlanak, állati fehérjeforrással és 10 dkg zöldséggel, vagy gyümölccsel társítva. Ennek megfelelhet egy zabkorpás, vagy zabpelyhes, esetleg teljeskiőrlésű lisztből készült palacsinta túróval és gyümölcsökkel. Éppúgy, mint egy teljeskiőrlésű pékáruból készült sonkás-sajtos szendvics, zöldségekkel. Tehát itt az idő, hogy legálisan is palacsintázzunk reggel.

Kezdő életmódváltóknak ajánlom, hogy a jól bevált palacsinta receptjüket használják, a finomlisztet zabpehelylisztre cserélve. A zabpehelyliszt azért jó, mert amellett, hogy lassú felszívódású és nem okoz hirtelen vércukor-emelkedést, színében és ízében is a leginkább búza finomlisztre hasonlító lisztféle. Ráadásul a zab önmagában gluténmentes gabona. Gluténérzékenyek a malomipari, szállítási glutén- szennyeződés miatt nem fogyaszthatják, de mivel maga a gabona gluténmentes, viszonylag kis gluténterhelést jelent. Annyit kell tudnunk az ilyen teljes kiőrlésű lisztekről, hogy magas rosttartalmuk miatt a velük készülő ételek több vizet vesznek fel, tehát a palacsintatészta is sűrűbb lesz a szokásos recept szerint készítve. Sütés közben is hígítani szükséges, mert mire a felét megsütjük már csak amerikai palacsinta, gofri készülhetne belőle.

Ha gluténmentes palacsintát szeretnénk, kicsit nehezebb a dolgunk, hisz az oly sok mindenhez (pl. galuskához is) sikerrel használt rizsliszttel a palacsinta törni fog, nem lesz tekerhető, magyarul nem lesz belőle palacsinta. A rizsliszt mellé gluténpótlót kell tenni, hogy palacsintát kapjunk, ez egy kicsit bonyolítja a dolgot. Számos cégnek vannak gluténmentes alaplisztjei, ezekkel már kicsit szerencsésebb a hagyományos recept is, bár esetenként ilyenkor is több tojásra lehet szükség. A legegyszerűbb gluténmentes palacsinta, ami a búzaliszteshez hasonló íz világú és rendkívül könnyen süthető a mindössze 3 összetevőből álló pudingporos palacsinta. Nem gluténmentesen étkezőknek is szívből ajánlom ezt az egyszerű receptet. Keverj csomómentesre 1 tasak vaníliás pudingport (főzős), 3 tojást és 3dl tejet, ízlés szerinti xilitet, eritritet, vagy amit használsz (ne sokat, mert minél több a cukor annál könnyebben leragad). Majd kiolajozott palacsintasütőben a szokásos módon süsd meg.(Pihentetni nem szükséges!)

Léteznek kifejezetten palacsinta lisztkeverékek is, melyekből akár a paleolit étrendet követők is süthetnek maguknak búzalisztesnek imponáló gabonamentes palacsintát. De a gluténmentes lisztek gyártói, sőt a fitnesz ipar is gondoskodott róla, hogy követőik élvezhessék a palacsinta ízét, ennek megfelelően a gluténmentes palacsintaliszt-keverékektől, a paleolit lisztkeverékeken át a fehérjepalacsinta-porig, szinte minden igényt kielégítő a palacsintapor piac. Még tojásmentesen süthető, vegán palacsintára is találunk kész keveréket, ha nem akarunk kísérletezgetni, esetleg sok alapanyagot elpazarolni.

Reggelire például ehetünk édes palacsintát lassan felszívódó lisztféléből sütve, túróval, gyümölcsökkel, magvakkal gazdagon. A túró fehérje-, és a magvak zsírtartalma is lassítja a gyümölcs felszívódását, aminek vitamin- és rosttartalma viszont jó kis reggeli indító. Aki inkább a sós, szendvicsszerű reggeliket kedveli, az is indíthat palacsintával, ha valami különlegességre vágyik. Készítsünk el a quesadilla mintájára húsfélével, sajttal és jó sok zöldséggel megtöltött sósan készített palacsintát. A a sós reggelik kedvelőinek biztosan ízleni fog. Ilyenkor is ügyeljünk rá, hogy a 10 dkg friss zöldség része legyen a reggelinek. Ha nem fér bele a palacsintába , kínáljuk a „wrapunkat”salátaágyon, vagy csak simán harapjuk mellé az uborkát, paprikát. De nem kötelező ám, már reggel „letudni” a palacsintázást.

Talán legegyszerűbb/legmegszokottabb kisétkezésre (tízórai- uzsonna) fogyasztani, hisz ilyenkor az egészséges tésztájú palacsintánk cukormentes töltelékkel már-már olyan, mintha valami péksüteményt ennénk. Természetesen gyümölccsel ilyenkor is kísérhetjük, de lehet ez a kávénk mellé fogyasztott édesség is.

Ha az ebédünkbe integrálnánk a palacsintát, akkor is több lehetőségünk van. Kipróbálhatjuk például az osztrák, bajor konyha jellegzetességét, az olasz tojásételnek, a frittatanak és a húslevesnek a kombinációját. A húsleves palacsintabetéttel a sípályák melletti hütték hangulatát idézi, kis különlegesség a hétköznapokban. Ez egy tartalmas, laktató leves, szinte egytálétel, ami után tulajdonképpen második fogásra már nincs is szükség. Ha a kétfogásos ebédeket jobban kedveljük, választhatunk valamilyen tartalmas levest (pl.: gulyást, lencsét…s tb.), ami után már csak valami édestésztafélét (pl. palacsintát) szokás enni.

De vannak olyan palacsintás főételek, amik nem édesek és egytálételként funkcionálnak, tehát akár leves nélkül is kielégítőek pl.: hortobágyi húsos palacsinta, vagy személyes kedvencem a spenótos palacsinta, melynél tulajdonképpen spenótfőzelékkel töltjük meg a négyrét hajtott palacsintákat és sajttal sütjük készre sütőben. Ezek elé valamilyen könnyű zöldségleves fogyasztása ajánlható, hogy az ebédnél ajánlott 15-20 dkg zöldségbevitel is fedezve legyen, de ne is nehezedjünk el túlságosan.

Remélem, van olyan, ami felkeltette érdeklődésed, és saját ízlésvilágodra hangolva választasz majd valamilyen palacsintás ételt. Ha nem is a palacsintanapot, de valamelyik nem böjti napodat változatosabbá teszed majd egy kis palacsintával.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.