Menü

Arcápolás rejtelmei

A mostani változékony idő, nem tesz jót az arcbőrünknek. Illetve a puha és ragyogó arcbőr titka, hogy odafigyelünk rá, és a megfelelő módon és készítményekkel ápoljuk. De hogyan tudunk eligazodni a sok tanács között, amit esetleg az internet segítségével összeszedtünk? Hogy egy kicsit világosabban lássunk, Miklán Lilla, kozmetikust kérdeztem, az arcápolás kapcsán.

Miért fontos az arcunkat ápolni?

M.L.:”A bőr, így az arcbőr is a legnagyobb felületű szervünk. Az arcunk mindennap ki van téve a környezeti hatásoknak, szélnek, UV sugárzásnak. Az utóbbi, szerepet játszik a bőr, idő előtti öregedésében. Ezenkívül szennyeződések tapadnak a felületére, emiatt pedig a bőrlégzés gátolttá válik, ami például zsíros bőrhöz is vezethet. Ha megfelelő módon ápoljuk arcbőrünket, akkor szép, üde, arc fog visszamosolyogni ránk, és késleltethetjük az öregedési folyamatokat.”

Hány alkalommal kell megtisztítanunk az arcunkat naponta, illetve mivel érdemes?

M.L.:”Az arcunkat reggel és este érdemes megtisztítanunk. Bőrtípustól függ, hogy milyen lemosót kell használnunk. Szeborreás / zsíros bőr esetén habzó lemosót. Aknékkal, gyulladásos bőrrel küszködő fiataloknak ajánlom a fekete szappant, melynek a fő hatóanyaga a gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, faggyúmirigy szabályozóhatású kén származék, az ichtiol. Alipikus / száraz bőr esetén pedig arctejet javaslok. Fontos hozzátennem, hogy a letisztítás után elengedhetetlen a tonik használata, mely visszahidratálja a bőrt.”

Az otthoni arcápolás, illetve a kozmetikusi arcápolás között van-e különbség? Mikor forduljunk szakemberhez?

M.L.:„Már pubertáskorban- a hormonváltozás miatt- a bőr dehidratálttá válik, illetve sok esetben aknék, komedók jelennek meg, ezért már ekkor érdemes kozmetikushoz fordulni. Úgy gondolom, hogy a prevenció a legfontosabb, hiszen a mimikai ráncok már 25 éves korban elkezdenek kialakulni. Ezeket akkor még sokkal eredményesebben tudjuk kezelni, és késleltetni tudjuk a bőröregedést. Természetesen van különbség a kozmetikai kezelés és az otthoni arcápolás között, de a várt eredményt, az egészséges, szép bőrt a kettő együtt hozza meg.”

Mik a helyes lépések az arcápolásban? Milyen sorrendben vigyük fel a termékeket?

M.L.:”Érdemes az arcápolásban egy napi rutint felállítani, melyet mindig betartunk. Az arcápolás első lépése -reggel és este is- a bőr szennyeződésektől való megtisztítása. Ezt megtehetjük habzó lemosóval, fekete szappannal, arctejjel. Ha sminket is viselünk, akkor azt először sminklemosóval (például micellás vízzel) mossuk le. Minden letisztító anyag lúgos kémhatású, ezért a második lépésünk a tonizálás lesz, mely visszaállítja a bőrsemleges pH-t. Harmadik lépésünk pedig a napszaknak megfelelő arckrém felvitele. Zsíros bőrre gélesebb; zsírhiányos bőrre zsírokkal, olajokkal teli krémet válaszunk. 25 év felett, fordítsunk figyelmet a szemkörnyékre is, melyet szemkörnyék ápolóval, később szemránckrémmel tehetünk meg. A hatás fokozása érdekében a megfelelő hatóanyagokat koncentráltan tartalmazó szérumot is felvihetünk az arckrém alá. Illetve -hetente egyszer- bőrradírt is javaslok, melynek célja az elhalt hámsejtek eltávolítása. Lehet mechanikai szemcsés, kémiai savas és biológiai enzimes. Érzékeny bőr esetén csak enzimeset használhatunk!”

Száraz, illetve zsíros bőrnél milyen teendőink vannak?

M.L.:”Az első és legfontosabb a bőrtípus meghatározása. Ehhez kozmetikushoz kell fordulnunk, aki bőrdiagnosztika után, javasolni tud személyre szabott arckezelést, és otthoni termékeket is. Ez azért fontos, mert a nem megfelelő kozmetikumok nem hogy nem hatnak, de árthatnak is az arcunknak. Fontos eldönteni, hogy zsírhiány, vagy vízhiány miatt érezzük száraznak az arcunkat. Ha vízhiány miatt, akkor hidratáló hatású kozmetikumokat használjunk, illetve figyeljünk az elegendő vízbevitelre. Ha zsírhiány miatt, akkor a tápláló, olajosabb krémeket részesítsük előnyben. Ha pedig kifejezetten zsíros bőrrel rendelkezünk, akkor enyhén szárító, faggyúmirigy szabályozó hatóanyagokat kell használnunk. A napi rutin lépései ugyanazok, csak a hatóanyagok, termékek térnek el.”

Hogyan ápoljuk az arcunkat hétköznap, buli esetén, vagy akár egy laza sminknélküli hétvégén?

M.L.:”Hétköznap a három legfontosabb lépést tartsuk be reggel és este: 1. letisztítás, 2. tonizálás, 3. nappali/éjszakai krém. Illetve, 25 év felett szemkörnyék ápolót is használjunk. Ha bulizni indulunk, nem árt egy kis extra hidratálás (például egy hidratáló szérum) a smink alá. Fontos még, hogy ha nagyon fáradtak is vagyunk, akkor is mindig mossuk le a sminket! A hétvége pedig jó alkalom arra, hogy kicsit jobban törődjünk a bőrünkkel. Egy tipp: hajmosás után (amíg hat a balzsam) körkörös mozdulatokkal radírozzuk le az arcunkról az elhalt hámsejteket, utána pedig ne feledjük a tonikot. Illetve a végén egy pakolást, vagy maszkot is feltehetünk.”

A következő (Az arcápolás rejtelmei II.) cikkben további kérdésekre ad választ Lilla.

/Szerző:Kohajda Wentholin Loretta/

Magzatgyermek világnapja: A várandósság alatti diabétesz növelheti a fejlődési rendellenességek kialakulását

Becslések szerint minden második kismama túlsúlyos vagy elhízott a várandósság korai szakaszában, amely jelentősen növeli a terhességi magas vérnyomás és a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A terhességi cukorbetegségnek általában nincsenek tünetei, ám komoly veszélyt jelent mind a mama, mind a baba egészségére nézve. Az átmeneti diabétesz magas születési súlyt és a baba belső szerveinek megnagyobbodását okozhatja, a 12. hét után pedig koraszüléshez vagy vetéléshez is vezethet. Az élet csodájáról, a várandósságról és a magzatgyermekről 1993 óta emlékezünk meg, ez alkalomból az Első 1000 Nap program szakértői a terhességi cukorbetegség veszélyeire és a szűrővizsgálat fontosságára hívják fel a figyelmet.

Szedjünk-e probiotikumot, ha elutazunk?

Elutazni egy új célpontra üdítő élmény lehet. Azonban az utazás egyúttal mindig más ételt, vizet, időzónát és eltérő klímát is jelent. Ezek mind meg is terhelik a szervezetünket, és gyakran akár egészségügyi problémákhoz is vezethetnek, ami főleg az emésztőszervrendszert terheli meg.

Az ellenálló baktériumok már a jelen problémái

Az antibiotikumok kezdenek megbukni. Az antibiotikum rezisztens (tehát nem reagáló, nem érzékeny) baktériumok már évente több, mint 750 ezer halált okoznak. Úgy jósolják, ez a szám drámaian növekedni fog, hacsak nem teszünk ellene szóló intézkedéseket.

Körömerősítés természetes úton

A köröm egészsége és szépsége a mai modern világban a nőiesség egyik kifejező eszköze is egyben, viszont a higiénia miatt is nagyon fontos odafigyelni rá. A szép és természetes megjelenés hátterében az erős körmök állnak, aminek eléréséhez most néhány hatásos tippel, illetve jól bevált praktikával szeretnék szolgálni nektek.

Légy nagyon óvatos a villámdiétával

A nagymértékű fogyást ígérő diéták mindig gyanúsak. A divatfogyókúrák ígéreteiben csak úgy röpködnek a kilók, amelyek gyors eredményt hoznak tömérdek mellékhatással. Az a pár plusz kiló nem ettől fog eltűnni, egészségünkben viszont könnyen kárt tehetünk.