Menü

Egészségmegőrzés az irodában is!

Ülőmunkát végzők körében a leggyakoribb problémát a mozgásszervi betegségek, látásromlás, magas vérnyomás, stressz okozta megbetegedések és visszérpanaszok jelentkezhetnek. Mit tehetünk a megelőzésért?

A monitort állítsuk megfelelő szögbe. Persze ez egyértelműnek hangozhat, holott sokan hibásan és rossz helyre állítják a képernyőt. Fontos, hogy szembe legyen, lehetőleg az asztal közepén helyezkedjen el. A magassága semmiképp nem megfelelő, ha felfelé kell nézni rá, mely szintén sok irodában hiba! A fényerőre is figyeljünk: ne legyen világos, de annyira sötét sem, hogy erőltetni kelljen a szemünket.

A testtartásra való odafigyelésre a legtöbben csak legyintenek, ami hatalmas hiba. Helyes testtartás esetén a csípőnket toljuk a lehető leghátrébb a széken, vállainkat engedjük le, csuklónk és alkarunk pedig mindig legyen alátámasztva! A térdek 90 fokos szöget zárjanak be, és az egész talpunk pihenjen a talajon, ne pedig csak a lábujjaink. A nők közel 80%-a keresztbe teszi a lábát, amint leül, és a férfiak is előszeretettel kulcsolják át a bokájukat. Alkalmanként ez nem is okozna problémát, ha azonban a munkahelyünkön a nap jelentős részében így tartjuk a lábainkat, az visszerességhez is vezethet.

A szem könnyen elfárad és kiszárad, főleg ha a monitort bámuljuk. Félóránként pihentessük a szemünket azzal, hogy pár percre elfordulunk a képernyőtől, esetleg lehunyva tartjuk,szükség esetén pedig használjunk műkönnyet.

Ne hanyagoljuk el a relaxációt. A munka stresszes, mindenki a maga bevált módján csökkentheti azt, viszont fontos, hogy hazaérkezés után pár perc nyugalomban a lelkünk is hazaérjen. Engedjük el az aznapi gondokat, vagy csak hagyjuk a munkahelyen. A stressz kezelés még mindig sokaknál háttérbe szorul, pedig köztudott, mennyi egészségügyi probléma hátterében ez áll.

Figyeljünk az étkezés-mozgás arányára. Ha már nassolunk, igyekezzük azt gyümölcsökkel tenni, ne pedig csokival, vagy cukros energiabombákkal. Szintén érdemes egy liter vizet odakészíteni magunk mellé, melybe akarva-akaratlanul is beleiszunk majd, így nem feledkezve el a napi folyadékbevitelről sem.

Figyeljünk szervezetünk jeleire, és mindenképp szánjunk időt a szűrővizsgálatokra is, melyek már azelőtt rámutathatnak a problémára, mielőtt visszafordíthatatlanná válna.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.