Menü

Allergiaszezon, így szeretlek

Mintegy kétmillió allergiás él Magyarországon. Plusz én, az eggyel több. Már évek óta szenvedek a pollenallergiától, volt olyan év, hogy konkrétan be is lázasodtam tőle, annyit fújtam az orrom, s volt olyan is, hogy könnyebben megúsztam némi szipogással és könnyezéssel. De az a nyári-őszi szezon még nem jött el, amely ne gyötört volna meg a parlagfű és társai okozta irritáció okán.

Elsősorban, a modern életvitel a felelős az allergiások számának növekedéséért. Erről Csoma Zsuzsanna, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet allergológus főorvosa beszélt az egyik közszolgálati hírcsatornán, nemrég. A szakember azt mondta, az életvitel mellett, a szelektált érintkezés a környezettel áll a hátterében annak, hogy a fejlett társadalmakban egyre több az allergiás. A betegség bárkinél kialakulhat, a családi örökletesség és a genetikaazonban növelheti a valószínűségét. A mostani időszakban főként a tölgy, bükk, nyír és nyárfa pollenje okoz problémát, melynek kedvez a hirtelen jött meleg idő.

Az allergia genetikai háttere ellen nem sokat tehetünk, de abban van részünk, hogy mit okozunk magunknak. A modern életvitel hatására megváltozott a táplálkozásunk, ennek káros mellékhatásai (rohanó élet, stressz, környezeti-, elsősorban légszennyezés, nem megfelelő táplálkozás) mind fokozzák a szervezetben a szabadgyökök termelődését, ha pedig felborul az egyensúly, kialakulnak a betegségek.

Étrendünkben fontosabb szerepet kellene, hogy kapjon a nyers zöldség és gyümölcsfogyasztás, melyet mesterséges vitaminkészítményekkel próbálunk pótolni, ahelyett, hogy a természeteset választanánk. Dohányzunk, egészségtelen ételeket választunk, allergén ételeket eszünk, kémiai anyagokat használunk, vegyszerekkel dolgozunk. Férjem gyakran figyelmeztetett arra, hogy az allergia kialakulásának egyik fő bűnösének tartja a túlzott higiéniámat, állandó tisztaságmániámat, kozmetikumaimat, s belátom, igaza volt. Egy kis piszok kifejezetten hasznos immunrendszerünk normális működésének kialakulásáért, ezt kisgyermekeink végett is érdemes szem előtt tartanunk.

Természetes módszerekkel is segíthetjük az allergiás reakciók mérséklését, ezek közül említeném az akupunktúrát, a probiotikumokat, az immunerősítést, a tengervizes orrsprayket, az algák nehézfém kivezető és méregtelenítő hatását, sóbarlangokat vagy sóterápiát, sportolást, de hiszek a homeopátiában is, mert rajtam már sokszor segített.

Amikor elviselhetetlen volt pár éve a parlagfűszezon, minden apró szalmaszálba megkapaszkodtam, hogy enyhítsek a szenvedéseimen, gyakrabban mostam hajat és ágyneműhuzatot, kerültem a virágos réteket, friss fűnyírás után nem tartózkodtam a szabadban, nem aludtam és nem utaztam nyitott ablak mellett, illóolajokat használtam és kamillás gőzöléssel próbáltam levegőt kapni. S ha nem volt más választás, mert súlyosbodtak a tűnetek, orrspray és allergiagyógyszer is a segítségemre volt. Étrendemben kerültem a keresztallergiát okozó ételeket, s mindent megpróbáltam, hogy elviselhető legyen az a néhány allergiás hét, ami sajnos a fagyokig is eltart.

Az allergia manapság tényleg népbetegségnek számít. Sajnos évente egyre többen találkoznak ezzel a problémával, amely a modern életvitel hozadéka. Azonban ne adjuk fel. A háztartás körültekintő vezetésével, friss alapanyagokból készült ételekkel, hozzáadott adalékok nélküli étkezéssel sokat enyhíthetünkallergiás tüneteink mértékén.

Előrelépés a szülés utáni depresszió kezelésében

A szülés utáni depresszió inkább a fiúgyermeknek életet adó nőket érinti. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, hiszen a szakemberek így a kezelésre is jobban fel tudnak készülni.

Miért jó, ha nincs „vakbelünk”?

Az emberi testet tekinthetjük a természet csodájának, de olykor gondolhatjuk, hogy egy meglehetősen pongyola verzió. Tökéletlenre lett tervezve, hajlamos a hibákra, és látszólag számos felesleges része van. S amíg azt gondoljuk, miért is vannak manduláink, van egy szerv, ami nélkül talán még is jobb lehet: a féregnyúlvány (a köznyelvben az úgynevezett vakbél).

Hogyan ne legyél éhes

Nem kell éhezni. Nem kell koplalós fogyókúrákkal gyötörni magunkat. Nem kell éhesnek lenni, nem kell egyoldalúan étkezni. Aki koplal, az az egészségével játszik. Vajon mely trükkökkel kerülhető el a nassolás?

Gyors szívverés – kezdjek aggódni?

Az egészségünkkel kapcsolatban soha nem lehetünk elég óvatosak, ezért minden apró jelre figyelmeztetésképpen kell tekintenünk. Így van ez a szívünk egészsége esetében is, hiszen szerencsére ez a szervünk szorgos munkája mellett azonnal jelez, ha valami gond van. Nekünk csak meg kell tanulnunk figyelni rá.

Az alkoholmentes élet titka

Az alkoholfogyasztás kultúránként változó van, ahol bárhol lehet inni, és a mennyiség miatt is elnézőbbek, máshol meg egyszerűen tilos. Tudjuk, hogy káros a szervezetre, a testünkre és a lelkünkre is, mégis hajlamosak vagyunk mértéktelenül is fogyasztani. Aztán jön a macskajaj, a megbánás– és a következő alkalom. De vajon mi történne velünk, az egészségünkkel, ha többé nem néznénk a pohár aljára?