Menü

Allergiaszezon, így szeretlek

Mintegy kétmillió allergiás él Magyarországon. Plusz én, az eggyel több. Már évek óta szenvedek a pollenallergiától, volt olyan év, hogy konkrétan be is lázasodtam tőle, annyit fújtam az orrom, s volt olyan is, hogy könnyebben megúsztam némi szipogással és könnyezéssel. De az a nyári-őszi szezon még nem jött el, amely ne gyötört volna meg a parlagfű és társai okozta irritáció okán.

Elsősorban, a modern életvitel a felelős az allergiások számának növekedéséért. Erről Csoma Zsuzsanna, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet allergológus főorvosa beszélt az egyik közszolgálati hírcsatornán, nemrég. A szakember azt mondta, az életvitel mellett, a szelektált érintkezés a környezettel áll a hátterében annak, hogy a fejlett társadalmakban egyre több az allergiás. A betegség bárkinél kialakulhat, a családi örökletesség és a genetikaazonban növelheti a valószínűségét. A mostani időszakban főként a tölgy, bükk, nyír és nyárfa pollenje okoz problémát, melynek kedvez a hirtelen jött meleg idő.

Az allergia genetikai háttere ellen nem sokat tehetünk, de abban van részünk, hogy mit okozunk magunknak. A modern életvitel hatására megváltozott a táplálkozásunk, ennek káros mellékhatásai (rohanó élet, stressz, környezeti-, elsősorban légszennyezés, nem megfelelő táplálkozás) mind fokozzák a szervezetben a szabadgyökök termelődését, ha pedig felborul az egyensúly, kialakulnak a betegségek.

Étrendünkben fontosabb szerepet kellene, hogy kapjon a nyers zöldség és gyümölcsfogyasztás, melyet mesterséges vitaminkészítményekkel próbálunk pótolni, ahelyett, hogy a természeteset választanánk. Dohányzunk, egészségtelen ételeket választunk, allergén ételeket eszünk, kémiai anyagokat használunk, vegyszerekkel dolgozunk. Férjem gyakran figyelmeztetett arra, hogy az allergia kialakulásának egyik fő bűnösének tartja a túlzott higiéniámat, állandó tisztaságmániámat, kozmetikumaimat, s belátom, igaza volt. Egy kis piszok kifejezetten hasznos immunrendszerünk normális működésének kialakulásáért, ezt kisgyermekeink végett is érdemes szem előtt tartanunk.

Természetes módszerekkel is segíthetjük az allergiás reakciók mérséklését, ezek közül említeném az akupunktúrát, a probiotikumokat, az immunerősítést, a tengervizes orrsprayket, az algák nehézfém kivezető és méregtelenítő hatását, sóbarlangokat vagy sóterápiát, sportolást, de hiszek a homeopátiában is, mert rajtam már sokszor segített.

Amikor elviselhetetlen volt pár éve a parlagfűszezon, minden apró szalmaszálba megkapaszkodtam, hogy enyhítsek a szenvedéseimen, gyakrabban mostam hajat és ágyneműhuzatot, kerültem a virágos réteket, friss fűnyírás után nem tartózkodtam a szabadban, nem aludtam és nem utaztam nyitott ablak mellett, illóolajokat használtam és kamillás gőzöléssel próbáltam levegőt kapni. S ha nem volt más választás, mert súlyosbodtak a tűnetek, orrspray és allergiagyógyszer is a segítségemre volt. Étrendemben kerültem a keresztallergiát okozó ételeket, s mindent megpróbáltam, hogy elviselhető legyen az a néhány allergiás hét, ami sajnos a fagyokig is eltart.

Az allergia manapság tényleg népbetegségnek számít. Sajnos évente egyre többen találkoznak ezzel a problémával, amely a modern életvitel hozadéka. Azonban ne adjuk fel. A háztartás körültekintő vezetésével, friss alapanyagokból készült ételekkel, hozzáadott adalékok nélküli étkezéssel sokat enyhíthetünkallergiás tüneteink mértékén.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.