Menü

Csak pár pohárral – miért káros a hétvégi iszogatás?

Az emberek évtizedek óta keresik a másnaposság ellenszerét; van, aki a vízre esküszik, van, aki a szénsavas üdítőkre, mások a kenyérre, de biztosat senki sem talált még. Ennek számos oka van: egyrészt mindannyian másképp működünk, másrészt az otthoni kísérletezgetésünk nélkülözi a tudományos alapot és megfontolást.

A megoldást a szervezetünkben kell keresni: az alkoholt egy ADH nevű enzim bontja le, s a bomlástermék okozza a másnaposság érzését. Minél több időt tölt a szervezetünkben az acetaldehid nevű bomlástermék, annál kellemetlenebbül érezzük magunkat, mivel ez az anyag mérgező, a szervezet pedig igyekszik fellépni az általa méregnek vélt anyagok ellen, és azt minél hamarabb kilökni magából. Ez a védekező mechanizmus okozza a hányingert, maga a bomlástermék pedig a fejfájást.

De az alkoholfogyasztásnak nem a másnaposság az egyetlen és legnagyobb veszélye. Mivel az acetaldehid mérgező, nem mindegy, mennyi időt tölt a szervezetben. Ha egyszerre túl nagy mennyiségben fogyasztunk alkoholt, akkor a bomlástermék is több lesz, és több időt tölt a szervezetben. Ilyenkor áll fenn az alkoholmérgezés veszélye. Hosszú távon pedig a lebontás folyamata megterheli a májat, és ez májzsugorhoz, májgyulladáshoz vezethet.

A rendszeres, vagy rohamszerű alkoholfogyasztásnak nemcsak testi, hanem lelki következményei is lehetnek. Kihat a közérzetünkre, hangulatunkra, szorongást és depressziót is okozhat. Persze ezek szélsőséges esetek, de nem árt odafigyelni.

Mindezek tudatában még az orvosok sem tiltják az alkoholfogyasztást, és nehezen is lenne kivitelezhető a tőle való teljes tartózkodás. De mindenesetre, érdemes és ajánlott megfontoltnak lenni, és tudatosnak, még akkor is, ha csak alkalmanként, viszonylag ritkán fogyasztunk alkoholt.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.