Menü

Te sem tudsz aludni?

Hullafáradtan ágynak esel. Csend, nyugalom, kényelem. A gyerekeket is ágyba varázsoltad, végre pihenés! - gondolod. Már elszámoltál százig, ám valamiért mégis a plafont bámulod, nem tudsz aludni, ha mégis, akkor óránként felriadsz, folyton az időt nézed.Másnap pedig, alig bírsz kikelni az ágyból és egész nap fáradt, enervált, kimerült vagy. Ismerős?

A rossz alvás korlátozza a test működőképességét, és örömtelenné tesz. Miért nem tud oly sok ember megfelelően eleget tenni az alvás szükségletének? Az alvászavar észrevétlenül, akár évek alatt is kialakulhat. Gyakran csak akkor vesszük észre, mikor már gyakorlott éjszakai bagolyként virrasztunk a laptopunk, telefonunk, vagy a regényünk felett. Szeretnénk pihenni, hiszen a szervezetünk fáradt, de mégsem sikerül elaludni. Több oka is lehet ennek, nézzük az alvászavar okait!

Ha pajzsmirigy működési rendellenességeink vannak, azok közrejátszanak az alvási nehézségek kialakulásában, de cukorbetegség, inzulinrezisztencia is okozhatja, beleszól az alvási rendszerbe a menstruációs ciklusunk, a várandósság. Elalvási nehézséget köszönhetünk a vérnyomásproblémáknak, az időjárási frontoknak, s nagyon gyakran a bennünk felgyülemlő megoldatlan gondjainknak, problémáinknak.

Sokat segíthetünk a helyzeten megfelelő orvosi kezeléssel, odafigyeléssel és meditációval, de gyakran mégis elkövetjük azokat a hibákat, melyek nem könnyítik meg a pihenést. Előfordul, hogy vacsorára többet eszik az ember, mint kellene, s a gyomor ez által túlterhelt lesz, emiatt nem tudunk aludni, vagy elalszunk, ám rémálmok gyötörnek. Kerülni kell a koffeint déli 12 óra után, s minimalizálni az alkoholfogyasztást. Tanácsos a nehéz, fűszeres vagy zsíros ételek kerülése, ezek fogyasztása alvás előtt komoly rosszullétet is okozhat. Az esti éjszakába nyúló televíziózás, s az abban látott tartalmak, esetleg telefonok, tabletek használata sem segíti az elcsendesedést.

Ha azonban a közösségi oldalak hajnalig tartó böngészése helyett sportolnál egy kicsit kora este, majd vennél egy illóolajos (pl. levendula) fürdőt, vacsoráznál valamilyen kíméletes fogást, relaxálnál, némi hangulatjavító zene kíséretében, vagy jógáznál, meditálnál, innál egy pohár meleg innivalót, zenét hallgatnál, minden bizonnyal könnyebben tudnál pihenőre térni.

Nagyon fontos az elalvást segítő körülmények előkészítése és megteremtése. Az alvással kapcsolatos zavarok egyébként, Magyarországon már szinte népbetegségnek számítanak. Ha az alvászavar több mint egy hónapja fennáll, érdemes szakemberhez fordulni, hogy felkutassák az okot, és megoldást találjanak a problémára.

Bevallom, a téma körbejárása során egy érdekes tippel is találkoztam a világhálón. Egy amerikai sorozat első epizódja szerint a titok nyitja a takaró alól kidugott végtagokban rejlik. A videóból az is kiderül, hogy ha szeretnétek hamar elaludni, akkor nincs más dolgotok, mint kidugni a lábatokat a takaró alól. Állítólag azért, mert a lábunkban lévő vérerek felelősek a hő elszállításáért. Tehát segít csökkenteni a testhőmérsékletünket, ami azt jelzi a szervezetünknek, hogy ideje aludni - olvasom a neten. Érdemes tenni ezzel egy próbát, ha meguntad a báránykák számolgatását. Azonban biztos, hogy ha a fent említett néhány apróságra odafigyelsz, a pihentető alvásod garantált. Holnap reggel meglátod!

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.