Menü

Most mit is akartam csinálni? Avagy: agytápláló ételek

„Most hova is indultam? Mit keresek? Miért jöttem ide? Mit mondtál, melyik napot beszéltük? Hány órakor és hol találkozunk?” – Gyakori mondataim. Az okostelefonom pedig folyton emlékeztet valamire, amit nem kéne elfelejtenem. De, ha egyszer elfelejtem…mert én nem vagyok olyan okos, mint a pittyegő okoskütyü a táskámban. De akkor mit kéne tenni, hogy több mindent észben tartsak és fejlesszem a memóriámat? Enni. Agytápláló ételeket. Van ilyen, létezik? Igen.

Első körben, talán furcsán hangzik, hogy az étkezésünkkel tehetünk a feledékenységünk ellen, pedig valóban megállapítható, hogy egyes tápanyagok hatására javul az agyi vérkeringés, a memória, a koncentráló képességünk. A memória is befolyásolható az életmódunkkal, az elfogyasztott élelmiszereinkkel. Hallottam, láttam, olvastam, kipróbáltam.

Memóriazavart okozhat a rossz agyi vérkeringés, a stresszes életmód, a kimerültség, az alváshiány, a tápanyaghiány – ezek miatt is romolhat a memóriánk. Ha a probléma mögött nem betegség (Alzheimer-kór, időskori demencia, érelmeszesedés, pajzsmirigy alul vagy túlműködés) áll, az agytápláló ételek segíthetnek ezen-olvasom a világhálón.

Még főiskolás koromban szedtem vizsgaidőszakban a lecitint, pedig bevihető élelmiszerekkel is, például ha sok tojást, olajos magvakat vagy búzacsírát eszünk. Az omega-3 zsírsavak szintén áldásosak a feledékenység ellen, az olajos magvak mellett a tengeri halak bővelkednek még nagyon omega-3 zsírsavakban, ám aki kevés halat fogyaszt, szedheti halolaj kapszula formájában is.

Antioxidánsok bevitelével is sokat tehetünk a feledékenység ellen. A B-vitamin komplex bevitelére érdemes alaposan figyelni, hiányuk számos problémát, például idegrendszeri gondokat okozhat, erre a fehér és vörös húsok, tojás, halak, hüvelyesek, olajos magvak és a banán fogyasztása jelenthet megoldást, de szükséges a B-vitamin mellett az E-vitamin a C-vitamin és a folsav bevitele is. C-vitamint rengeteg zöldségből és gyümölcsből nyerhetünk, gondoljunk csak a citromra, narancsra, paprikára. Folsavra a spenót, a brokkoli és a sóska gyakori fogyasztása ajánlott, várandós korszakaimban (is) rengeteg spenótot meg tudtam enni, egyrészt nagyon szeretem, másrészt a folsavszükséglet fedezésére (is) kiváló élelmiszerforrás.

(A sóskát viszont valamiért nem szeretem.)

A flavonoid szót is gyakran hallottuk már életmóddal kapcsolatban. A flavonoidok fokozzák a vérkeringést, amitől pedig az agy oxigénellátottsága is javul, ezért is érdemes leveles zöldségeket, céklát, bogyós gyümölcsöket is beiktatni a napi menübe.

Fűszerekkel is tehetünk a memóriánkért, pedig kevesen használnak ilyen célból fűszernövényeket, azonban a zsálya, a curry, a gyömbér, a rozmaring fogyasztásával is javíthatjuk agyműködésünket.

Ha esetleg előfordul Veled, hogy elfelejtesz dolgokat, vagy ma sem találod a lakáskulcsot, nem tudod hova tetted telefont, a napszemüveged, megfeledkezel a párod születésnapjáról, akkor érdemes megpróbálni a fent említett módszereket. (De biztos, ami biztos írd fel egy cetlire, vagy állíts be telefonemlékeztetőt. Utóbbi jobb, mert a cetlit sem fogod megtalálni.)

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.