Most mit is akartam csinálni? Avagy: agytápláló ételek
- Dátum: 2018.05.16., 22:49
- Martinka Dia
- agy, agytápláló, alváshiány, Alzheimer-kór, B vitamin, banán, brokkoli, C-vitamin, cékla, citrom, curry, E vitamin, élelmiszerek, életmód, érelmeszesedés, észben tart, ételek, étkezés, feledékenység, flavonoid, folsav, főiskola, fűszerek, gyömbér, gyümölcs, hal, halolaj, hús, hüvelyes, időskori demencia, internet, kimerültség, koncentrálóképesség, lecitin, leveleszöldség, memória, narancs, okos, okostelefon, olajos magvak, omega 3, oxigénellátottság, pajzsmirigy alul vagy túlműködés, paprika, rozmaring, sóska, spenót, stressz, tápanyaghiány, tápanyagok, telefonemlékeztető, tojás, várandósság, vérkeringés, világháló, vizsgaidőszak, zöldség, zsálya, zsírsavak
„Most hova is indultam? Mit keresek? Miért jöttem ide? Mit mondtál, melyik napot beszéltük? Hány órakor és hol találkozunk?” – Gyakori mondataim. Az okostelefonom pedig folyton emlékeztet valamire, amit nem kéne elfelejtenem. De, ha egyszer elfelejtem…mert én nem vagyok olyan okos, mint a pittyegő okoskütyü a táskámban. De akkor mit kéne tenni, hogy több mindent észben tartsak és fejlesszem a memóriámat? Enni. Agytápláló ételeket. Van ilyen, létezik? Igen.
Első körben, talán furcsán hangzik, hogy az étkezésünkkel tehetünk a feledékenységünk ellen, pedig valóban megállapítható, hogy egyes tápanyagok hatására javul az agyi vérkeringés, a memória, a koncentráló képességünk. A memória is befolyásolható az életmódunkkal, az elfogyasztott élelmiszereinkkel. Hallottam, láttam, olvastam, kipróbáltam.
Memóriazavart okozhat a rossz agyi vérkeringés, a stresszes életmód, a kimerültség, az alváshiány, a tápanyaghiány – ezek miatt is romolhat a memóriánk. Ha a probléma mögött nem betegség (Alzheimer-kór, időskori demencia, érelmeszesedés, pajzsmirigy alul vagy túlműködés) áll, az agytápláló ételek segíthetnek ezen-olvasom a világhálón.
Még főiskolás koromban szedtem vizsgaidőszakban a lecitint, pedig bevihető élelmiszerekkel is, például ha sok tojást, olajos magvakat vagy búzacsírát eszünk. Az omega-3 zsírsavak szintén áldásosak a feledékenység ellen, az olajos magvak mellett a tengeri halak bővelkednek még nagyon omega-3 zsírsavakban, ám aki kevés halat fogyaszt, szedheti halolaj kapszula formájában is.
Antioxidánsok bevitelével is sokat tehetünk a feledékenység ellen. A B-vitamin komplex bevitelére érdemes alaposan figyelni, hiányuk számos problémát, például idegrendszeri gondokat okozhat, erre a fehér és vörös húsok, tojás, halak, hüvelyesek, olajos magvak és a banán fogyasztása jelenthet megoldást, de szükséges a B-vitamin mellett az E-vitamin a C-vitamin és a folsav bevitele is. C-vitamint rengeteg zöldségből és gyümölcsből nyerhetünk, gondoljunk csak a citromra, narancsra, paprikára. Folsavra a spenót, a brokkoli és a sóska gyakori fogyasztása ajánlott, várandós korszakaimban (is) rengeteg spenótot meg tudtam enni, egyrészt nagyon szeretem, másrészt a folsavszükséglet fedezésére (is) kiváló élelmiszerforrás.
(A sóskát viszont valamiért nem szeretem.)
A flavonoid szót is gyakran hallottuk már életmóddal kapcsolatban. A flavonoidok fokozzák a vérkeringést, amitől pedig az agy oxigénellátottsága is javul, ezért is érdemes leveles zöldségeket, céklát, bogyós gyümölcsöket is beiktatni a napi menübe.
Fűszerekkel is tehetünk a memóriánkért, pedig kevesen használnak ilyen célból fűszernövényeket, azonban a zsálya, a curry, a gyömbér, a rozmaring fogyasztásával is javíthatjuk agyműködésünket.
Ha esetleg előfordul Veled, hogy elfelejtesz dolgokat, vagy ma sem találod a lakáskulcsot, nem tudod hova tetted telefont, a napszemüveged, megfeledkezel a párod születésnapjáról, akkor érdemes megpróbálni a fent említett módszereket. (De biztos, ami biztos írd fel egy cetlire, vagy állíts be telefonemlékeztetőt. Utóbbi jobb, mert a cetlit sem fogod megtalálni.)
Húsvét gyomorrontás nélkül
Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!
Túlevés elleni trükkök
Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.
Hallottál már a bentonitról?
Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.
Az antioxidánsok hatása a szervezetre
Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.
Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?
Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.