Menü

10-ből 8 gyerek tölt kórházban legalább egy éjszakát

Megfázással, fül-orr gégészeti problémákkal és egyéb gyermekbetegségekkel bajlódnak a legtöbbet a gyerekek 18 éves korukig, és nem ritka az sem, ha kórházban kell tölteniük az éjszakát.A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 750 fős felmérése szerint az ellátás minősége, és a diagnózis felállításának a gyorsasága mellett, az MR készülékek elérhetősége a legfontosabb a szülők számára.

Bár az orvostudomány folyamatosan fejlődik, minden szülő rémálma, amikor gyermeke megbetegszik. A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 750 fős felmérése szerint megfázással, fül-orr-gégészeti problémákkal és gyermekbetegségekkelbajlódnak a legtöbbet a gyerekek 18 éves korukig (48%, 37% és 27%).Emellett gyakori az allergia (21%) és a sérülések (13%), de nem ritkák a szemproblémák (8%), az emésztési problémák (7%) és a pszichológiai/pszichiátriai problémák (5%) sem.

A legnagyobb egészségügyi gonda megkérdezettek 43%-ának tapasztalatai alapján már a gyermek 0 és 3 éves kora között jelentkezett, de a válaszok alapján „kritikus” a 4-7 éves korosztály is. A kor előrehaladtával láthatóan csökkennek az egészségügyi problémák. A kitöltők leggyakoribb válaszai (40%) alapján gyermeküknek 18 éves koráig legalább 21 alkalommal kellett orvoshoz vagy rendelésre mennie.

Nem ritka, hogy a gyermeknek kórházban kell töltenie az éjszakát (83%), a megkérdezettek közel 41%-a nyilatkozott úgy, hogy ilyen esetben nem volt lehetőségük a gyermekükkel aludni a kórházban. A kitöltők 64%-a arról számolt be, hogy 1-5 napot töltöttek kórházban, közel 24%-nyi válaszadó 6-15 napot,8% 27 nap fölötti számot jelölt meg.

Az ellátás minősége mellett a diagnózis felállításának a gyorsasága a legfontosabb

A felmérés kitért arra is, hogy a gyermek ellátásánál és a diagnózis felállításánál mennyire fontos a gyorsaság, a minőség, a diagnózis felállításának helyben való lehetősége illetve az MR készülék elérhetősége(olyan készülék, amely különböző testrészek szöveteit tudja mutatni, kiemelten gerinc, belső szervek és koponya esetén).A diagnózis felállításának minősége (88%), majd annak gyorsasága (85%) mellett az MR készülékelérhetősége (76%) és a gyermek ellátásának helyben való lehetősége (67%) kapott magas értékeket.

Sok kórház számít a felajánlott adók 1%-ára

A megkérdezettek 21%-a jelezte, hogy volt már olyan, hogy át kellett szállítani valahova a gyermekét vizsgálatra, mert hiányzott egy berendezés. A diagnózis felállítása és a kezelés gyors elkezdésének lehetősége miatt fontos, hogy minden kórházban rendelkezésre álljanak a megfelelő gépek, és ne kelljen egy másik intézménybe szállítani a gyerekeket. Az egyik ilyen legfontosabb berendezés az MR készülék. A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány immár 20 éve támogatja a gyermekellátás körülményeinek javítását, amelynek megvalósítása érdekében komoly összegeket fordít a Heim Pál Gyermekkórház épületeinek felújítására, új, korszerűbb műszerek, eszközök beszerzésére, valamint a dolgozók szakmai tudásának fejlesztésére.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.