Menü

Cola tévhitek

A kóla az az ital, amelyet szinte minden országban megtalálhatunk, és emellett előszeretettel fogyasztják az emberek. Gondoljunk csak bele, hogy ha étterembe vagy szórakozóhelyre megyünk, akkor egész biztos, hogy a fogyasztásunkban benne lesz egy pohár üdítő is. De ha vendégségbe látogatunk, akkor biztos, hogy legalább egy üveg kóla megtalálható lesz az italok tárházában.

A káros hatásáról számtalan helyen olvashatunk, de emlékszem, hogy én még az iskolában is tanultam a negatív hatásáról. Ezt a tanár egy kísérlet által mutatta be az osztálynak, ami pedig a következő volt: egy pohár kólába csirkecsontot helyeztünk és napokon keresztül figyeltük, hogy mi történik vele. Az eredmény pedig egy szivacsos állagú csontnak kinéző trutyi volt. Viszont most nem akarom az olvasókat azzal fárasztani, amit már egyébként is ötvenszer elolvashattak az interneten, vagy szembekerülhettek olyan cikkek tömkelegével,ami azt veszi sorra, hogy „miért ne igyunk kólát”. Inkább nézzünk pár tévhitet, ami számomra is megdöbbentő volt.

Második legnépszerűbb szó a világon

Keringenek olyan állítások, miszerint az OK után a Coca-Cola a leginkább megértett szó a világon. Mikor utána olvastam, akkor több utalást is találtam cikkekre, interjúkra, művekre. Viszont találtam olyan oldalt is, amelyik nem is az OK-t tartja a leismertebb szónak, hanem a Hello-t. De természetesen, ha nem is igaz a feltevés és kiderülne, hogy csak részrehajló volt, akkor sem vonhatjuk kétségbe a globális ismeretségét.

Coca-Cola találta ki a piros Mikulást

A legenda miszerint a modern piros mikulás képét a Coca-Cola találta ki, nem igaz. Snopes szerkesztői szerint a mikulásról kialakított kép, már jó pár évvel az előttről származik, hogy a népszerű Coca-Cola Company a téli piaca fellendítése érdekében kitalálta volna a mindenki által jól ismert reklámot. Természetesen, azzal egyet érthetünk, hogy a kép megszilárdításában lehetett szerepe.

Véletlenül lett szénsavas

Sokan még mindig úgy tartják, hogy egy véletlen következtében lett szénsavas a kóla. A történet nem igaz. Egy érdekes baleset történt, John Pembertonnal -egy gyógyszerésszel- Atlantában. Ő volt az, aki létrehozott és feltalált egy szirupot fejfájás és másnaposság ellen. Ám, egy nap, a gyógyszertári dolgozó csapvíz helyett szódavizet rakott a szirupba és ez útjára indította a Coca-Colát. A buborékok hozták meg a sikerét ennek a különleges italnak. Viszont kiderült, hogy Pemberton eredetileg is szénsavas italt tervezett.

Robbanó cukorral keverve felrobbantja a gyomrot

Én ezzel a feltevéssel egy vígjátékban találkoztam először, viszont akkor úgy gondoltam, hogy ezt a tévhitet csak a rendezők találták ki. Viszont, ahogy most kutattam, szembe került velem, hogy tényleg igaz volt az, hogy a 70-es, 80-as években úgy gondolták az emberek, hogy ha robbanó cukorkát és a kólát keverik, akkor tényleg felrobbanhatnak. Természetesen, ez a feltevés nem igaz és senki nem fog darabjaira hullani, ha cukorkával együtt fogyasztja ezt az italt.

Káros hatások felturbózva

Nem igaz az az állítás, miszerint ha a foszforsav nem nyomná el az ital elfogyasztásával szervezetbe vitt tíz teáskanálnyi cukrot, azonnal kihánynánk az italt. Hiszen, akár egy rostos almalé is tartalmaz ennyi cukrot, arról pedig senki sem feltételezné ezt. Butaság azt állítani, hogy a koffein hatására agyunkban ugyanolyan folyamatok játszódnak le, mintha heroint fogyasztanánk, illetve a koffein nem növeli közvetlenül agyunk dopamintermelését. Kicsit eltúlozzuk már, ha a negatívumokra kell gondolni a kóla kapcsán. Természetesen nem egészséges és nem alaptalanok a félelmek, viszont minden cukros üdítőnek ugyanilyen hatásai vannak.

Tisztítószer

Számos helyen olvashatjuk, hogy mi mindenre lehet alkalmazni ezt az ominózus italt, viszont semmiképpen sem ajánlják fogyasztásra. WC-tisztítására, rozsda marására, vízkő oldására ajánlják, és azt is említik, hogy Amerikában járdák tisztítására, illetve a rendőrök baleset esetén ezzel mossák le a vért az aszfaltról. Viszont, mégis csak inkább ital, mint tisztítószer, hiszen csak gondoljunk bele, hogyan ragadhat a sok cukor miatt, az a felület, amit ezzel tisztítanánk meg.

Még számtalan esetet lehetne említeni, hogy mennyi félreértés kering a kóla körül, viszont most csak egy kis ízelítőt szerettem volna nyújtani mindabból, ami a legtöbb vitát váltja ki. Illetve a célom az volt, hogy ne csak a káros dolgaira figyeljünk oda.

Akciós. Megveszed?

Minden harmadik magyar rendszeresen vásárol fölösleges dolgokat - olvasom az interneten az egyik legfrissebb kutatás eredményét. Sokan úgy vélik bölcs dolog követni az akciókat, figyelni a kedvezményeket. Ész nélküli költekezés vagy tudatos, akciókat figyelő, kedvezményeket követő tervezett vásárlás? Ez itt a kérdés.

Önkénteskedési kisokos Ázsiában - Chance Program

A világmegváltás ma is elmarad érdeklődés hiányában, de azért aki akarja, megteheti a magáét. A Srí Lanka-i Chance Program sok nehéz helyzetben lévő gyereknek jelent segítséget. Az alapvetően magyar(!) programban sokan megtalálhatják a számításukat, fejleszthetik türelmüket és képességeiket.

Rokonok távol egymástól – hogyan kezelhetjük?

Szinte minden családban van egy rokon, aki a többitől távol él. Országon belül vagy országon kívül, Budapesten vagy Angliában, mindenképpen nehéz távol lenni. Nehéz összeegyeztetni az ünnepeket, a találkozókat, a családi nyaralásokat, mert mindig bele kell kalkulálni az utazást. És még így is előfordul, hogy belefáradunk a folyamatos tervezésbe és utazásba. Hogyan könnyíthetnénk a terheinken?

Badacsonyi bortriatlon

Ha valaki eddig is fontolgatta, hogy részt vesz a bortriatlonon, de még nem tette, az sajnos idén már lemaradt róla. De reméljük, hogy egy élménybeszámoló meghozza a bátorságát, és jövőre az elsők közt csap le a lehetőségre, hogy részt vegyen.

Mesterséges édesítőszerek – inkább ne!

A legújabb kutatások szerint a sokak által előnyben részesített mesterséges édesítőszerek mégsem annyira kedvezőek. Az emésztő szervrendszerünk mikroorganizmusai ugyanis nem tolerálják ezeket az anyagokat. Új kutatási eredmények következnek.