Menü

A szénsavas üdítők hatása a szervezetre

Hiába tudjuk, hogy az egészséges életmódba nem illeszthetőek bele a szénsavas, cukros üdítők, ettől függetlenül mégis látjuk, hogy roskadásig állnak a boltok polcain a különböző ízű és márkájú italok. Az manapság már nem titok, hogy a cukorra hogyan reagál a szervezetünk, de a többi hatásról is érdemes tudomást szerezni.

Foszforsav

A szénszavas üdítők savanyúságát foszforsavval kompenzálják általában, mely nagy mennyisében a szervezetben megköti a kálciumot, amely így nem tud felszívódni. Márpedig tudjuk, hogy a kálcium, igen komoly szerepet játszik a csontképződésben. Néhány kutatás kimutatta, hogy sokkal gyakoribb a tinédzserek körében a csonttörés a szénsavas üdítőt rendszeresen fogyasztók körében, mint nem így tevő társaiknál.

Dehidratáltság

A szénsavas üdítők szinte mindegyike tartalmaz koffeint, ami nem csak az éberségünkért felelős, de a szervezetre vízhajtóként hatnak. Szomjúság érzetünket, csak pillanatokig csillapítja, igazából sokkal inkább szárít. Ihatjuk literszámra, a megfelelő hidratáltságot nem érhetjük el vele.

Májkárosodás

A cukros üdítők elhízáshoz vezethetnek, sokszor épp ezért mesterséges édesítőszerrel ízesített típusait vesszük kézbe. Bár ,így a cukor káros hatásaitól megvédjük a szervezetet, viszont az édesítőszerek bontásáért a máj komoly feladatot végez. Hosszú távon a folyamatos megterheléstől májkárosodás és zsírbontási problémák is létrejöhetnek.

Mi a helyzet a bubis vízzel?

A szénsavas ásványvíz esetén, nem állapítottak meg specifikus károsító hatásokat eddig még, azonban a refluxosok és a gyomorsav túltengéssel élők jobb, ha hanyagolják. Szintén vannak arról vélemények, hogy vese károsodásában szerepet játszik a túlzott bevitel, de erre- egyelőre- semmilyen konkrét, orvosi bizonyíték nincs. A bubis víz, azonban segítheti az emésztést, ezért érkezés után kellemes hatással van a szervezetre. Edzés után, azonban jobb kerülni, mivel telít és puffaszt, és annak illúzióját adja, hogy elég vizet ittunk, mely enyhe kiszáradáshoz is vezethet.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.