Menü

Fontos tudnivalók a csokoládéról

A csokoládé kakaóbabból készül, amely Ázsia, Dél-Amerika és Afrika egyes részein terem meg. Dél-Amerikában valószínűleg a gyarmatosítások előtt is ismerték és használták a csokoládét, melyet italként fogyasztottak, és gyógyító erőt tulajdonítottak neki. A nagy földrajzi felfedezések után Európába is bekerült ez a termék, de egyelőre csak a királyi udvarba és az előkelők szalonjaiba. A 18. század során szilárd formában is elkezdték gyártani különböző manufaktúrákban. A 19. századra pedig kialakult a csokoládé mai formája.

És hogy miért hasznos? Egyrészt az antioxidáns-tartalma miatt. Az antioxidánsok szerepe a szervezetünkben igen jelentős. Ezek az anyagok felelősek, ugyanis az ereink karbantartásáért, az érelmeszesedés megakadályozásáért. Az antioxidánsok közül különösen a flavonoidok előfordulása nagyon magas a kakaóbabban, és ezáltal megtalálható a belőle készített, magas kakaótartalmú étcsokoládékban is.

Miért van az, hogy nem minden csokoládé ilyen egészséges? Nos, a hagyományos csokoládé előállításához a kakaóbabon kívül kakaóvaj és cukor kell, de ma már nem így gyártják a csokoládét. A keserű csokit ,viszont sokan nem szeretik, ezért több kakaóvajat, cukrot, és egyéb ízesítőket (pl.: tejet) adnak hozzá a gyártók. Ezen kívül ma már ízesített formában a legnépszerűbb a csokoládé, így a töltelékhez adott cukor és egyéb anyagok „rontják” a csoki minőségét, legalábbis egészségügyi szempontból. De ma is kaphatóak olyan prémium csokoládék, amelyeknek a kakaótartalma 70% körül mozog. Szóval, ha teheted, az ízesített töltött csokoládék helyett, olykor fogyassz magas kakaótartalmú termékeket is, az érrendszered egészségének megőrzése érdekében.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.