Menü

Anya, melegem van!

Alapjaiban, szeretem és jól bírom a hőséget és a nyarat, de tény, hogy olykor elképesztően meleg napokat élünk. Beköszöntött az igazi kánikula. Az időseket éppúgy megviseli, mint a gyerekeket. Nehéz sokszor elviselni, de néhány tipp segítségével talán könnyebben átvészelhető!

Nem ülhetünk egész nap egy légkondis irodában, s sajnos nem tehetjük meg azt sem, hogy hetekre nyaralni megyünk, hogy a medencénél süttessük magunkat. Van az a meleg, amikor már nem érdekel a divat és, hogy, hogy nézek ki, csak feltűzöm a hajam és a legkényelmesebb ruhákat veszem fel. Tombol a kánikula.

Elviselhetőbbé tehetjük a forró napokat, ha ügyelünk arra, hogy elegendő mennyiségű vizet igyunk. Ez nagyon fontos! Az első és legfontosabb dolog, amit a testedért és a szervezetedért megtehetünk, főleg nyáron, hogy sok folyadékot iszunk. Legegyszerűbb megoldás, ha mindig van a táskánkban egy fél literes flakon. Én már csak akkora táskát vagyok hajlandó megvenni, amibe egy kis ásványvizes palack is belefér. Vagy inkább kettő, hiszen a fiaim is tudják, hogy nálam, mindig van víz.

A kedvenc tippem az az, hogy maradjunk otthon. S, valóban! Néha nincs is annál jobb, én szívesen töltöm otthon a kánikulát a déli órákban, futni korán megyek, sétálni, játszóterezni a gyerekekkel meg estefelé, a legjobb otthon ejtőzni napközben, lehúzott redőnyökkel, újsággal a kanapén. Miközben a gyerekek csendben és békésen eljátszanak. Igen, ezt ebben a sorrendben, így el bírnám viselni. De sajnos, ez nagyon ritkán van így.

Ha kimegyünk, használjunk naptejet. Védjük a bőrünket az esetleges káros UV-sugaraktól, amely miatt később nagyon hálásak leszünk. Ha kint kell lennünk a kánikulában, kenjük be magunkat vékonyan, mindenütt egy kis naptejjel. A gyermekek vékony és érzékeny bőre fokozott védelmet igényel, náluk magas faktorszámú naptejet alkalmazzunk, minimum 30, de inkább 50 faktorszámú készítményt vásároljunk!

Figyeljünk a háziállatokra! Nem csak magunkra kell figyelnünk, hanem a házi kis kedvencekre is. Cseréljük gyakran a vizüket, ne adjunk rájuk ruhákat és ne engedjük őket a forró aszfaltra.

Ismerjük a teendőinket hőguta, napégés esetén! Amikor leégünk, a bőr kipirosodik és érzékennyé, fájdalmassá válik. Mérsékelt napégés során, ha nem képződnek hólyagok, a hideg vizes zuhany vagy borogatás hoz gyors enyhülést. A hűsítő, napozás utáni gélek, krémek, spray-k is sokat segíthetnek.

Nem feltétlen tanácsos jéggel hűteni a forró bőrt. Egy tanulmány arról számol be, hogy égési sérülés esetén a jegelés okozta a legnagyobb károsodást. Megfigyeléseik szerint, közvetlenül a napégés után a jégkocka használata a megégett felületen fagyást okozhat, roncsolva a bőrt. A megfelelő kezelést a folyó hidegvízzel való hűtés jelenti.

Minden elővigyázatosság esetén is előfordulhat, hogy valaki hőgutát, napszúrást kap. Ennek tünetei: magas testhőmérséklet, kivörösödött bőr, gyenge vagy szapora pulzus, sekélyes vagy gyors légzés, hányás, rohamok, vagy zavart tudatállapot. Ha bármi ilyet tapasztalunk, azonnal hívjuk a mentőket, addig pedig hideg vizes törölközővel enyhítsük a panaszokat.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.