Menü

A szülők rémálma: gyermekkori cukorbetegség

1-es típusú cukorbetegségről akkor beszélünk, amikor a szervezet nem tud elég inzulint termelni, és így gyorsan nő a vércukorszint. Ez ma Magyarországon körülbelül 3500 gyermeket érint, kialakulását sajnos nem lehet megakadályozni.

„A következő tünetek észlelésekor mindenképpen forduljunk orvoshoz: túl sok folyadék fogyasztása, állandó szomjúságérzet, nagymennyiségű vizelet, esetleg szobatiszta gyermek éjszaka újból bepisil. Jellemző tünet, hogy jó étvágy ellenére is fogynak a gyermekek, mivel az inzulinhiány miatt be nem épült cukor (energia) a vizelettel kiürül.” – mondja Dr. Almássy Zsuzsanna, a Czeizel Intézet diabetológusa. „A cukorbeteg gyermekek kezdetben gyakran fáradékonyak, ingerlékenyek lesznek. Nemritkán első tünet a nemi szervek környékének makacs gombás fertőzése, mivel a nagymennyiségű cukor a vizeletben jó táptalaj a kórokozóknak”.

Ha figyelmen kívül hagyjuk a fenti tüneteket, néhány hét után hányás, jelentős hasi fájdalom, kiszáradás, életveszélyes anyagcsere állapotromlás következik be. A diabétesz diagnózisát gyanú esetén a háziorvos vérvétel és vizeletminta segítségével fel tudja állítani. Pozitív diagnózis esetén azonnal szakorvosi ellátásra van szükség, a szakorvos inzulinterápiával kiegészített diétát ír elő. Nagyon fontos, hogy támogassuk a gyermeket a betegség elfogadásában: sokat segít, ha az életmódváltásban az egész család részt vesz. Az étrend összeállításánál kerüljük a gyorsan felszívódó cukrokat, iktassuk ki az édességeket, üdítőitalokat, mézet, lekvárt. Szénhidrátot csak az orvos által előírt mennyiségben fogyasszunk, részesítsük előnyben a rostban gazdag élelmiszereket, a teljes kiőrlésű pékárut, hüvelyeseket, gyümölcsöket. A gyermek fejlődéséhez azonban elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, megfelelő kalóriamennyiségű étrend beállítása mellett a mozgással teli aktív életmód is.

Az 1-es típusú cukorbetegség mellett a gyerekek körében is egyre gyakoribb a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás miatt kialakuló 2-es típusú diabétesz. „Sajnos egyre jellemzőbb, hogy a kismamák már a szoptatás időszaka alatt rászoktatják babáikat a túlevésre, a nagyobbaknak kínált lisztben, cukorban gazdag étrend pedig gyermekkori elhízáshoz, az pedig cukorbetegséghez vezethet. Ehhez társul a túlságosan korán és túl gyakran használt médiaeszközök miatti tunya életmód is Ha már kiskoruktól kezdve nap mint nap rostos, friss összetevőkön alapuló menü várja őket az asztalon, nagyon sok betegségtől megkímélhetjük gyermekeinket, és nem mellesleg saját egészségünkért is sokat tehetünk” – figyelmeztet a szakember.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.