Menü

Diéta vagy fogyókúra?

A legtöbben – nők és férfiak egyaránt – arra vágynak, hogy tökéletes alakjuk legyen. Ne legyenek elhízva, megfelelő izomtömeg legyen rajtuk, és egészségesek legyenek. Ezekhez az eredményekhez pedig hosszú, nehéz, olykor fájdalmas út vezet, amelyet nem mindenki szeretne vállalni. Mindannyian a legegyszerűbb megoldást keressük, amellyel gyorsan fogyhatunk, gyorsan erősödhetünk, nem kell túlzottan megerőltetni magunkat, és mindemellett tartós lesz az eredmény. Nos, ilyen nem létezik, sokan mégis a gyors megoldáshoz folyamodnak, miszerint minél kevesebbet eszünk, annál kevésbé hízunk. Csakhogy ez egyáltalán nem célra vezető!

A koplalás nem számít sem diétának, sem fogyókúrának, és hosszú távon semmiféle haszna sincs. Izomzatot épít le, felborítja a szervezet belső egyensúlyát, nehezíti a súly megtartását, ingerültté és stresszessé tesz. A szervezet a gyors fogyás ellen ,védekező mechanizmust létesít, ha rövid időn belül nagymértékű zsírbontás történik, előbb-utóbb a folyamat egyre lassabbá válik, a zsír visszaépítése ,pedig egyre gyorsabban. Ezért a rohamfogyás később rohamos hízáshoz vezethet.

A fogyókúra, bizonyos szabályok betartása mellett történik. Nem az evés elkerülése a fontos benne, hanem a megevett mennyiség csökkentése, az ételek alapos megválogatása, és egy adott táplálkozási rendszer felépítése. A hiba benne az, hogy általában tévhiteken alapszik a legtöbb ilyen rendszer. A szénhidrát-fogyasztás drasztikus lecsökkentése, a zsír száműzése, méregtelenítő kúrák beiktatása mind olyan dolgok, amelyek többet ártanak, mint használnak.

A diétát, ezzel szemben, nemcsak a fogyni vágyó emberek tartják. Léteznek olyan diéták, amelyek csak egy-egy anyagot nélkülöznek (pl. laktóz), ezek általában valamilyen ételallergia miatt kerülnek betartásra. De, az is diétát folytat, aki a jó alakra törekszik, helyesen. Meghatározott ételeket eszik, meghatározott mennyiségben, odafigyelve arra, hogy ne száműzze a szénhidrátot és a zsírt sem étrendjéből, vagy vegetáriánusok esetében figyel a fehérje másféle bevitelére. A diéta elkezdéséhez mindenképpen egyeztess orvosoddal, vagy egy dietetikussal, aki pontos útmutatást tud nyújtani számodra. Ha pedig a diéta elkezdését súlyvesztés céljából fontolgatod, ne feledkezz meg arról, hogy egyik diéta sem ér semmit, ha nem társul mellé mozgás, vagy ha túlzásba viszik. Az egészség ,ilyenkor is az első!

/Szerző: Varga Ágnes Kata/

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.