Menü

Diéta vagy fogyókúra?

A legtöbben – nők és férfiak egyaránt – arra vágynak, hogy tökéletes alakjuk legyen. Ne legyenek elhízva, megfelelő izomtömeg legyen rajtuk, és egészségesek legyenek. Ezekhez az eredményekhez pedig hosszú, nehéz, olykor fájdalmas út vezet, amelyet nem mindenki szeretne vállalni. Mindannyian a legegyszerűbb megoldást keressük, amellyel gyorsan fogyhatunk, gyorsan erősödhetünk, nem kell túlzottan megerőltetni magunkat, és mindemellett tartós lesz az eredmény. Nos, ilyen nem létezik, sokan mégis a gyors megoldáshoz folyamodnak, miszerint minél kevesebbet eszünk, annál kevésbé hízunk. Csakhogy ez egyáltalán nem célra vezető!

A koplalás nem számít sem diétának, sem fogyókúrának, és hosszú távon semmiféle haszna sincs. Izomzatot épít le, felborítja a szervezet belső egyensúlyát, nehezíti a súly megtartását, ingerültté és stresszessé tesz. A szervezet a gyors fogyás ellen ,védekező mechanizmust létesít, ha rövid időn belül nagymértékű zsírbontás történik, előbb-utóbb a folyamat egyre lassabbá válik, a zsír visszaépítése ,pedig egyre gyorsabban. Ezért a rohamfogyás később rohamos hízáshoz vezethet.

A fogyókúra, bizonyos szabályok betartása mellett történik. Nem az evés elkerülése a fontos benne, hanem a megevett mennyiség csökkentése, az ételek alapos megválogatása, és egy adott táplálkozási rendszer felépítése. A hiba benne az, hogy általában tévhiteken alapszik a legtöbb ilyen rendszer. A szénhidrát-fogyasztás drasztikus lecsökkentése, a zsír száműzése, méregtelenítő kúrák beiktatása mind olyan dolgok, amelyek többet ártanak, mint használnak.

A diétát, ezzel szemben, nemcsak a fogyni vágyó emberek tartják. Léteznek olyan diéták, amelyek csak egy-egy anyagot nélkülöznek (pl. laktóz), ezek általában valamilyen ételallergia miatt kerülnek betartásra. De, az is diétát folytat, aki a jó alakra törekszik, helyesen. Meghatározott ételeket eszik, meghatározott mennyiségben, odafigyelve arra, hogy ne száműzze a szénhidrátot és a zsírt sem étrendjéből, vagy vegetáriánusok esetében figyel a fehérje másféle bevitelére. A diéta elkezdéséhez mindenképpen egyeztess orvosoddal, vagy egy dietetikussal, aki pontos útmutatást tud nyújtani számodra. Ha pedig a diéta elkezdését súlyvesztés céljából fontolgatod, ne feledkezz meg arról, hogy egyik diéta sem ér semmit, ha nem társul mellé mozgás, vagy ha túlzásba viszik. Az egészség ,ilyenkor is az első!

/Szerző: Varga Ágnes Kata/

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.