Menü

Amikor hiába kérlek, hogy ne a napon focizz

Néha azon aggódom, hogy vajon miről fogok írni Nektek, de tényleg igaz a mondás: "a téma az utcán hever". Jelen esetben nem az utcán, hanem az ágyikójában, ott pihenget a kisfiam. Hiába mondom én el ezerszer, hogy ne focizzanak annyit a tűző napon és adok rá sapkát, itatom a melegben, kenem be és csalogatom az árnyékba... mintha a falnak beszélnék. Napszúrás.

Ha már így alakult, kicsit nézzük ezt a témát közelebbről, mit tehetünk ellene, vagy, ha már "eső után köpönyeg", akkor mivel enyhíthetjük. Kisfiam reggel hányással és lázzal indított, amúgy semmi betegsége, baja nem volt, vírus nem lehet, meg nem fázott, valószínű enyhe napszúrást kapott. A szervezet meleg érzése 30-35 foknál jelentkezik, erre testünk hőleadással válaszol. A napszúrást tartós, hosszabb ideig történő, tűző napon tartózkodás váltja ki. Ehhez járul hozzá a fedetlen fejet érő napsütés direkt hatása, s ha hosszabb ideig éri fokozott hősugárzás a fejet, hőguta alakul ki.

Már nem vagyok annyira para-anyuka, mint 6-7 éve, már előfordul, hogy nyugodtan kezelem a helyzetet és tudom mit kell tennem. Napszúrás esetén a legfontosabb teendő, hogy célszerűen hűvös helyiségbe jusson a beteg. A tarkóra helyezett hideg vizes borogatás jó hatású. Kisfiamat megitattam vízzel, teával (semmiképp sem mással, tejjel, vagy üdítővel, pláne nem szénsavas dolgokkal), kapott lázcsillapítót és sötétített szobában lefektettem, borogatást csempészve a homlokára, lábára - 4 évesről beszélünk, nem mindent enged meg - s háttérzajként nagyfiam könyörgésére bekapcsoltam a tévében az autóversenyt, erre azonnal elaludt mind a kettő, szóval még a végén kiderül, hogy terápiásan javasolhatóak a hasonló monoton zajok.

Enyhe esetben a napszúrás otthoni, egy-két napos ágynyugalom után elmúlik, azonban ha a tünetek nem javulnak vagy esetleg rosszabbodnak, mindenképpen kórházi kezelés szükséges. Csecsemőket pedig minden esetben lássa orvos. Soha egy percig nem haboznék, inkább fussak felesleges kört az orvosnál, de nézze meg szakember.

A napszúrás megelőzésénél a legfontosabb, hogy fedetlen fővel ne tartózkodjon senki a tűző napon. fiamnak adtam egy világos sapkát a fejére, de úgy tűnik ez most kevés volt. Az, hogy gyermeket, állatot egyetlen percre sem hagyunk a melegben a gépkocsiba zárva az annyira alap, hogy le sem kéne írnom, de ha egyvalaki ennek hatására nem tesz ilyet, akkor már megérte leírnom.

Alap dolog az is, hogy 11 és 15 óra között nem tartózkodunk a napon, védjük magunkat és családunkat napozókrémekkel és folyamatosan isszuk a vizet, gyakran itatjuk a gyerekeket. Hogy a fiaim máskor vajon megértik-e, miért kell bejönni az udvarról, amikor szólok, miért kell árnyékba húzódni a Balatonon a legnagyobb melegben strandolás közben, miért kell felvenni a sapkát és miért ne focizzanak még délután öt órakor sem a tűző napon órákig, azt sajnos nem tudom garantálni, de azért én legközelebb is kitartóan próbálkozom a megelőzéssel.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.