Menü

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A horvátok konyhája, ahogyan a miénk is, régiónként különbözik, nemcsak fogásaiban, de alapanyagaiban is. Míg az északi részen szeretik az erdőkben megtalálható szarvasgombával készült ételeket, addig délen a halas fogások a fő elemei a konyhának. A nálunk élő horvátok előszeretettel készítik az anyaország különlegesebb ételeit, hiszen ma már minden lehetőség adott. És bár néha a magyar és a horvát konyha keveredik a horvátok lakta falvakban, néhány étel eredeti formájában, vagy csak kis változtatással maradt fenn.

Az első fogás az orada. Ismert ételről van szó, amely egy tengeri halból, az aranyozott kopoltyúfedelű oradából, magyar nevén aranydurbincsból készül. A legegyszerűbb és legismertebb módja a fűszervajas verzió, amelyet otthon is egyszerűen elkészíthetünk. A halat megpucolva, a fejével együtt készítjük elő. A fűszervajhoz 10 dkg vajra, petrezselyemre, fokhagymára és kakukkfűre lesz szükség. A halat meg kell kenni és tölteni a fűszervajjal, majd serpenyőben vagy tepsiben, lefedve megsütni. A bőrét kevés olajon pirítjuk meg, még a sütés előtt, vagy a sütés végén, a fedőt vagy az alufóliát levéve. Frissen, citromlével tálalhatjuk.

Ha valami könnyű, de mégis fűszeres ételre vágyunk, akkor ki kell próbálnunk a szarvasgombás tésztát. Egyes háztartásokban burgonyás galuskával is készítik. A tésztára vagy galuskára tejfölt öntünk, sajtot szórunk, fokhagymával és zöldfűszerekkel ízesítjük, majd jöhet a szarvasgomba. Mivel nagyon intenzív az íze, nem kell belőle sok. A szarvasgomba rendkívül drága, ezért érdemes külföldön beszerezni, ahol több található belőle, mint Magyarországon. Ezen a fogáson érződik a magyar hatás, különösen a változatos fűszerezésében. Míg az anyaországi horvátok alig használnak fűszert az ételhez a szarvasgombán kívül, addig a magyarországi horvátok különböző módon, főleg zöldfűszerekkel és borssal ízesítik.

A közöttünk élő, horvát származású emberek konyhája az elmúlt száz évben nagy változáson ment keresztül. A legtöbben közülük már a magyar ételeket ugyanolyan szívesen főzik, mint a sajátjaikat, de attól még sok újszerű receptet és ízt vehetünk át mi is tőlük. Érdemes még több receptet felfedezni, hiszen a horvát konyha nagyon gazdag, és csak nyerünk vele, ha kipróbáljuk.

A saláta uncsi. Ja, nem!

Ha változatosan és laktatóan el tudsz készíteni egy salátát, már izgalmasabbá tetted a megszokott, napi étrended. Egy kis kreativitással különleges íz világú és változatos textúrájú salátákat állíthatsz össze. Néhány tipp ebben segíthet most!

A foci a konyhában kezdődik?

A mai sztárfocisták étrendje szigorú elvekre épül. A sporttáplálkozás fejlődött, a klubok már nemcsak dietetikusokat, hanem “teljesítményséfeket” alkalmaznak, akiknek az a feladatuk, hogy győztes formát és magas teljesítményt segítő fogásokat készítsenek a csapatoknak, s egyre nagyobb figyelmet kapnak a mérkőzések utáni gyulladáscsökkentő ételek is.

Édesség krumpliból? Igen!

Édesség egy krumpliból? Igen! Az édesburgonyáról gyűjtött tapasztalatok és receptek mindenkinek jól jöhetnek, akik foglalkoznak azzal, hogy mit esznek.

Gránátalma "fröcskölés mentesen"

A gránátalma egy olyan gyönyörű bordó gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában: egy átlagos méregtű gránátalmában közel 600 mag található. Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságuk is van. Vajon melyek pontosan a gránátalma előnyei?

Búcsúzz el a jojó-effektustól!

Manapság sokan kezdenek bele pár napos, hetes sanyargató diétába a siker reményében. Viszont mint mindennek, ennek is böjtje van. A gyors, rövid idő alatt elért testsúlycsökkenés nem egészséges a szervezet számára. A lényeg a hosszútávon fenntartható életmód, amiből a jojó-effektust ki kell iktatnunk!