Menü

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A horvátok konyhája, ahogyan a miénk is, régiónként különbözik, nemcsak fogásaiban, de alapanyagaiban is. Míg az északi részen szeretik az erdőkben megtalálható szarvasgombával készült ételeket, addig délen a halas fogások a fő elemei a konyhának. A nálunk élő horvátok előszeretettel készítik az anyaország különlegesebb ételeit, hiszen ma már minden lehetőség adott. És bár néha a magyar és a horvát konyha keveredik a horvátok lakta falvakban, néhány étel eredeti formájában, vagy csak kis változtatással maradt fenn.

Az első fogás az orada. Ismert ételről van szó, amely egy tengeri halból, az aranyozott kopoltyúfedelű oradából, magyar nevén aranydurbincsból készül. A legegyszerűbb és legismertebb módja a fűszervajas verzió, amelyet otthon is egyszerűen elkészíthetünk. A halat megpucolva, a fejével együtt készítjük elő. A fűszervajhoz 10 dkg vajra, petrezselyemre, fokhagymára és kakukkfűre lesz szükség. A halat meg kell kenni és tölteni a fűszervajjal, majd serpenyőben vagy tepsiben, lefedve megsütni. A bőrét kevés olajon pirítjuk meg, még a sütés előtt, vagy a sütés végén, a fedőt vagy az alufóliát levéve. Frissen, citromlével tálalhatjuk.

Ha valami könnyű, de mégis fűszeres ételre vágyunk, akkor ki kell próbálnunk a szarvasgombás tésztát. Egyes háztartásokban burgonyás galuskával is készítik. A tésztára vagy galuskára tejfölt öntünk, sajtot szórunk, fokhagymával és zöldfűszerekkel ízesítjük, majd jöhet a szarvasgomba. Mivel nagyon intenzív az íze, nem kell belőle sok. A szarvasgomba rendkívül drága, ezért érdemes külföldön beszerezni, ahol több található belőle, mint Magyarországon. Ezen a fogáson érződik a magyar hatás, különösen a változatos fűszerezésében. Míg az anyaországi horvátok alig használnak fűszert az ételhez a szarvasgombán kívül, addig a magyarországi horvátok különböző módon, főleg zöldfűszerekkel és borssal ízesítik.

A közöttünk élő, horvát származású emberek konyhája az elmúlt száz évben nagy változáson ment keresztül. A legtöbben közülük már a magyar ételeket ugyanolyan szívesen főzik, mint a sajátjaikat, de attól még sok újszerű receptet és ízt vehetünk át mi is tőlük. Érdemes még több receptet felfedezni, hiszen a horvát konyha nagyon gazdag, és csak nyerünk vele, ha kipróbáljuk.

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Egyes kultúrákban levest enni sem szokás. A franciák például leginkább valami könnyű salátát esznek előétel gyanánt. Mi viszont élünk-halunk az ízletes levesekért, sőt, újabb és újabb variációkat találunk ki, amelyeket elkészíthetünk. Pedig vannak hagyományos levesek, melyek a megérdemeltnél kisebb figyelmet kapnak. Belőlük láthatunk egy rövidebb összeállítást.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Stevia a diétázók kedvenc édesítőszere

A stevia egy nullkalóriás, természetes élelmiszer, ami hazánkban is nagyon elterjedt. A fogyókúra idejében hatalmas megerőltetést okozna, ha ki kellene teljesen iktatni az édes ízt. A következőkben be szeretném mutatni ezt a sokunk által kedvelt különleges növényt.

Érdekességek a grapefruitról

A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmuk miatt sokkal hatásosabbak a vitamintabletták fogyasztásánál. Közkedvelt gyümölcs, sokak barátja fogyókúra idején. Viszont biztos vagyok benne, hogy a következőkben olyan információkat is olvashattok róla, amelyek újak lehetnek számotokra.