Menü

Nem rontottam el, csak még nincs kész!

Odaégett? Túl sós? Túl híg? Leragadt vagy éppen szétesett? Nehogy bosszankodj! Tudnod kell, hogy nincs elrontott étel, csak olyan, ami még nincs kész! Mindenkivel előfordul, hogy egy étel nem sikerül épp a legszebbre, vagy a legfinomabbra, mert egy-egy adott összetevőből esetleg nem találtuk el a megfelelő arányt, vagy siettünk, kapkodtunk, s nem lett a legtökéletesebb. Előfordul, azonban ezen könnyen segíthetünk!

Elhiheted, hogy nem te vagy az egyetlen, akinek nem pontosan úgy sikerül az ételt elkészítenie, ahogyan azt a szakácskönyvben, vagy az interneten csábító ételfotó mutatja. Ez mindenkivel előfordul. Ha az íz miatt bosszankodunk, nézzünk meg néhány trükköt, melyekkel segíthetünk a problémán. Ha elsóztad a levest, akkor azért történt, mert szerelmes vagy, de ne aggódj, a sót könnyen semlegesíthetjük méz és almaecet segítségével. Mindegyikből adjunk egy-egy teáskanállal az ételhez, majd kóstoljuk meg, ehető-e már. Ha még mindig túl sós, próbáljuk ki a „krumpli módszert”, főzzünk egy krumplit az ételhez, s az felszívja belőle a só egy részét.

A túl csípős, vagy erős étel ízén pedig egy kevés citromlé hozzáadásával is javíthatunk, ugyanis a sav, semlegesítő hatásával mérsékli a csípősséget. Amennyiben harmonizál az étellel, hasznos lehet a tejföl vagy joghurt is.

Ha kapkodunk, vagy nem figyelünk oda, bizony megesik, hogy az étel odaég. Szerencsére van néhány megoldás ilyen esetekre is. Ha a lábosban kozmál oda a készülő étel, akkor kapj elő egy másik alkalmas edényt, és óvatosan öntsd át az épen maradt részt, úgy, hogy a megégett részek ne kerüljenek bele, s próbáld tovább folytatni az étel elkészítését. Ha sütemény, vagy sült hús égett oda, vágd le a megégett széleket, ételdarabokat, majd anélkül süsd tovább.

Ha egy sütihez kevert krém túl hígra sikerült, egy kevés darált kekszet vagy zabkorpát hozzáadva javulhat az állaga. A túlcukrozott masszán pedig segít néhány csepp citromlé.

Akkor sem kell kidobni az ételt, ha nem sikerült küllemre úgy, ahogy elvártuk. Elszakadt piskótából a legjobb egy somlói galuska, elrontott süti tésztákból, vagy csomósabbra sikerült pudingokból készülnek a legdekoratívabb pohárkrémek, szétesett túrógombócból rakott-sült túrógombóc legyen, sok tejföllel meglocsolva, összesütve. Túlérett, szétesett gyümölcsökből turmixot keverj, elrontott kekszből, linzertésztából, pitetésztából kiváló kekszmorzsa alapod készülhet például a kókuszgolyóhoz, vagy keksztekercshez.

Mondd csak, melyik ételed nem sikerült?

Végül egy jó tanács (magamnak is): soha ne tároljunk hasonló kinézetű fűszereket, egymás mellett, ugyanazon a polcon, ugyanolyan egyforma üveg fűszertartóban! Vagy ne csodálkozzunk, ha szárított gyömbért teszünk a rántottába, szárított fokhagyma-granulátum helyett. A Férjem szerencsére egyáltalán nem vette észre.

Tökmag versus szotyi

Nagy meleg ide, kánikula oda egy valami nem megy ki a divatból a nasizás, nasolás. Mielőtt még a tükör előtt keseregnénk az alakunk miatt szép sorjában számba fogom venni kedvenc tradicionális rágcsánkat, itt az ideje megtudni, hogy még is mit eszünk valójában.

Tudnivalók a vegán életmódról

A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát, amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is.

Olívaolaj kiváló gyógyhatásai

Az olívaolaj rengeteg zsírsavat és fontos vitamint tartalmaz, vagyis egy nagyon hasznos termék az egészségünkre nézve. Napjainkban Olaszországban és Spanyolországban termesztik a legtöbb olajbogyót. Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű folyadék, mely nagyon egészséges.

Tudnivalók a 16: 8-as időszakos böjtölésről

Több fajtája is létezik a böjtnek, én most a 16/8-as módszert fogom bemutatni. Lényege, hogy az első és az utolsó étkezésünk között maximum 8 óra teljen el. Ezután egy 16 órás koplalási ciklus következik. Hosszúnak tűnik, de hamar hozzászokik a szervezet.

A csirkehús gyakori fogyasztásának veszélye

A hús alapvető emberi élelmiszer. Soha nem volt olyan olcsó, és soha nem fogyasztották olyan nagy mennyiségben, mint napjainkban. Egy kutatás szerint a nagyüzemi csirketartás során néhol arzén tartalmú hozamfokozókat is kapnak az állatok, ami benne marad a csirke húsában, és rákkeltő hatása is lehet.