Menü

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Aki ülőmunkát végez, több mozgásra vágyna, aki állómunkát végez, bármit megadna egy kis kényelemért. Az irodai munka magával hordozza a folyamatos ülőmunka kényelmét, a megfelelő intézkedések hiánya azonban rövid és hosszútávon is az egészségünk rovására mehet.

1. A JÓ szék

Azt hihetnénk, hogy egy kényelmes bőr íróasztalszék minden problémánkra megoldás. Ez közel sincs így. Ha túl puha a párnarész, akkor nem ad kellő alátámasztást a medencének és így a gerincnek se, ha a háttámla túl egyenes, szintén a gerinc természetes görbülete ellen dolgozik. Ma már kaphatóak speciális székek, melyeket térdepelő széknek is hívnak, és a gerinc normális görbületét állítják helyre. Egy igazán jó szék befektetés, mely az egészséggel megtérül.

2. A monitortól távol

A képernyő akkor van jó helyen, ha 65–70 centire van a szemünktől, és enyhén lefelé kell néznünk: a nyakunknak és a szemünknek így a legkényelmesebb. Fontos, hogy a monitor mögött ne az ablak legyen, hiszen az éles fény és a monitor kettőse összezavarja és megerőlteti a szemünket. Érdemes a monitort az ablaknak vagy fényforrásnak merőlegesen tenni, és számunkra kényelmes fényerősséget illetve kontrasztot beállítani a menüben.

3. Légkondicionáló elleni védekezés

A légkondi a legzártabb helyeken is enyhe levegőkeringést és állandó hőmérsékletet tud fenntartani, de sajnos amilyen jól jön, olyan káros is lehet. Mechanikailag egyenesen rossz, ha konkrétan ránk fújja a hideg levegőt, fejfájást, migrént, megfázást okozhat. Ráadásul a légkondícionáló gépeket fontos karbantartani, mivel rengeteg baktérium, fertőző kórokozók laktanyája, melyek akut, de akár krónikus légúti betegségek kialakításában vesznek részt.

4. 12. Vegyünk részt a munkahelyi szűrővizsgálatokon

Sokan csak legyintenek rá, hogy „ugyan, mi bajom lenne, az irodában vagyok egész nap”, pedig közel sem ilyen egyszerű az ábra. A munkahelyeken szervezett szűrések nem csak a dolgozók lojalitását növelik, de olyan, addig rejtett betegségekre is fény derülhe, amelyek tüneteket okozva már sokkal súlyosabb problémát, ezáltal kiesést jelentenének a munkából. A hagyományos és speciális szűrések és a teljes menedzserszűrések éppen ezért rendkívül hatékonyak, hiszen az időben felfedezett és kezelt betegségek nélkül látványosan javulhat az egészségi állapot és nőhet a teljesítmény.

5. Lábtorna

Az egész napos ülés, és a lábak lógatása a visszérproblémák kialakulásának alapja. Mindenképp szükséges óránként átmozgatni, tornáztatni, esetleg csak az asztal alatt nyújtani, mert a visszerek utólagos kezelése sokkal hosszabb és fájdalmasabb folyamatot von maga után, mint a mindennapi megelőzés néhány perce.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.