Menü

Az érintés varázslatos ereje

Gyógyító simogatás

Az érintési ingerek hatására hormonok egész sora választódik ki. Közéjük tartozik például a kötődés hormonjaként is nevezett oxitocin, amely csökkenti szívünk percenkénti összehúzódásainak számát, serkenti a növekedési folyamatot, ellazítja az izomzatot, sőt még depresszióellenes tulajdonsága is van. Nem csoda, hogy olyan népszerűek manapság a különféle masszázstechnikák, amelyek gyógyító erővel rendelkeznek. Beteg gyerekeket nem véletlenül visznek állatsimogató programokra. Ez segíthet konkrét betegségekből való felépülésben is, de mindenképpen hasznos eszköz lehet akkor is, ha az illető nehezen barátkozik, és teremt kapcsolatot. Az állatok simogatása feloldja ezeket a feszültségeket és segít lebontani a gátakat. Továbbá, ha egy kapcsolatban a párok sokat és sokáig ölelkeznek, az kifejezetten pozitív hatást gyakorolhat rájuk.

Erősíti ugyanis a „MI” tudatot, mivel összefonódva egy összetartozó egységnek érzik magukat. Megszűnik ilyenkor a különálló ő és én, és erősödik az összefogás. Az ölelést gyakran alkalmazó párok összetartóbbak, a férfinél erős az óvó-védő hozzáállás, de egyben megnyugvást is keres a nő karjaiban. Ezért aztán ajánljuk, hogy mindenki tegyen egy próbát: figyelje meg a körülötte lévő párokat. Ha gyakran érintik meg egymást, az azt jelenti, hogy harmonikus a kapcsolatuk. Viszont Ha az egyik néha ösztönösen elhúzódik az érintéstől, akkor az valamilyen problémára utalhat, például elidegenedtek egymástól. Manapság gyakran elfeledkezünk az érintés fontosságáról. Pedig ezek az apró interperszonális visszajelzések nem helyettesíthetők gifekkel, matricákkal vagy emotikonokkal. Boldog házasságban élő nőknél azt mutatták ki, hogy kevesebb neurális választ adnak fenyegető helyzetben, ha férjük kezét fogják, mint ha egy idegenét, vagy senkiét.

Napi négy ölelés

"Az egyszerű túléléshez napi négy ölelésre van szükségünk, nyolcra a szinten tartáshoz, viszont a fejlődéshez napi 12 kell." - állította Virginia Satir pszichoterapeuta.

Az ölelés tudatosítja bennünk, hogy nem vagyunk egyedül, összetartozunk, mindig van kire támaszkodnunk, ha szükségünk van rá. A gyerekek számára ez talán még fontosabb! Az ölelés erősíti a gyerek-szülő kapcsolatot, és a gyerekek közötti féltékenykedés lecsillapításában is segít. A pennsylvaniai Carnegie Mellon University kutatói nemrégiben azt vizsgálták, hogyan hat a vita utáni ölelés a felek hangulatára, és kiderült, hogy nagyon is pozitívan. Azok, akik az összezördülés után ölelkeztek, jóval derűsebben tekintettek vissza a korábbi konfliktusra. Kultúránkban intim dolognak számít, ha megölelünk valakit, és ezért nem is szívesen beszélünk róla. Az ölelés terápia azonban már régóta létező dolog, amit már csecsemőkorban kellene elkezdenünk tanulni.

A legkevésbé hatékony ölelés, meglepő módon, a szexuális töltetű, éppen ezért lehet a válás oka, mert az ölelések száma lecsökkent csak erre a formára, és automatikussá válik a mozdulat. Fejezzük ki szeretetünket minél többször egymás iránt! Mint, ahogy a címben említettem, napi négy ölelés kell a túléléshez. Ez sem egy kipipálandó feladat, amelyben számolni kellene az öleléseket, de minél többször fejezzük ki a szeretetünket nemcsak gyermekünknek, hanem a számunkra fontos személyeknek is” – részlet Kádár Annamária Mesepszichológia című könyvéből.

Feladatod a következő:

Írd össze, hogy mi akadályoz abban, hogy kitárd a karjaid
Naponta legalább kétszer finoman érintsd meg a hozzád közelállókat, munkatársaidat, barátaidat! (pl. érj a kezéhez, miközben beszélsz hozzá)
Hetente legalább kétszer adj ölelést!
Minden este gondold végig a napodat és adj hálát minden pozitívumért és a negatívumoktól ints búcsút!

Tehát sose szégyellj ölelni, tedd meg bátran, hiszen ezzel nem csak magadnak, de másnak is jót teszel!

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.