Menü

Nincs időm főzni – hogyan oldjam meg?

Felmerülhet a kérdés, hogy „rendben, de mikor lenne időm főzni munka/tanulás/gyereknevelés mellett?” És persze, ez teljesen érthető. Ki kell dolgozni egy stratégiát, ami meleg ételhez juttat téged napról napra, méghozzá úgy, hogy lehetőleg fél óra alatt kész legyél vele egy nehéz hétköznapon is. Ez azt jelenti, hogy hétvégén és minden hónap elején tudatosan kell vásárolnod és főznöd.

Megkönnyítheted a napi főzést azzal, ha előkészülsz hozzá hétvégén. Inkább akkor csinálj nagy adagokat, így később hozzá tudsz nyúlni, amikor szükséges. Például főztél egy jó pörköltet a hétvégén, akkor hétköznap vedd elő a maradékát (akár a fagyasztóból), és némi zöldséggel összefőzve máris rendkívül egyszerű – és gyors – gulyást kaptál, ami után már csak egy tészta hiányzik. Készíts köretnek burgonyapürét a hétvégén, majd a maradékát tedd hűtőbe (ha két napnál később szeretnéd felhasználni, akkor inkább a fagyasztóba tedd)! Hét közben egy kis liszttel és tojással összekeverve gombóctésztát kapsz belőle, amit csak meg kell töltened egy tetszőleges lekvárral vagy gyümölccsel. Így olcsó és könnyen elkészíthető lesz az ételed. A krumplipüréből egyébként tésztát és burgonyás lángost is készíthetünk, szintén nem túl sok idő alatt. Ezért nagyon hasznos, ha hétvégén azt készítünk.

A húsok elkészítése tart a legtöbb ideig, viszont, ha valaki szeretne jól lakni, muszáj lesz húsos ételt készítenie. Ezért jó, ha hétvégén valaki elkészít egy adagot valamilyen szószban, majd azt lefagyasztja. A fagyasztóból kivéve, felmelegítve is fogyasztható, finom ételt kapunk, ami nem kerül sok időbe. Érdemes belőle több adagot is eltenni a fagyasztóba.

Ha pedig valaki nem ér rá hétvégén több napra előre készülni, akkor is készíthet gyorsan finom ételeket. Egy könnyű salátát akár minőségi konzerv tonhallal is tálalhatunk. Egy adag rántott sajt, panírozással és sütéssel együtt is kevesebb, mint 20 perc alatt elkészül. A tojás pedig rengeteg ötletet rejt magában, mint például a tojáskrém, tojássaláta, ínyenc rántotta.

Tehát, ha nincs időd nap mint nap főzni, akkor is vannak lehetőségeid, hogy meleg ételhez juss. Tervezz előre, és akkor nincs lehetetlen, még akkor sem, ha nagyon elfoglalt vagy.

Varga Ágnes Kata

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.

Te mit tudsz a ginzengről?

Sokszor halljuk a ginzeng nevét, főleg, ha a keleti orvoslásról beszélünk. A ginzeng egy igazi csodanövény, számos jótékony hatással.