Menü

A mérleg mondjon le – avagy az ünnepi evészet

Azt mondják, nem az hizlal, amit karácsony és újév között eszünk meg, hanem, amit újév és karácsony között. Való igaz! Hamarosan karácsony és szilveszter, ünnepi evészet és rokonság, diós bejgli meg töltött káposzta, szaloncukor és társai. Készülj fel, húzós lesz, de nem feltétlen jár plusz 4 kilóval megint.

Még véget sem ért a mikuláscsomagos, 3 kiló csoki mikulásos édességkupac, hamarosan érkezik a karácsonyi evészet. Már most elégedetten mosolyog a mérleg az ágy alatt. Pedig idén nem hízunk! Tisztában vagyok vele, hogy nem ilyenkor kell elkezdeni a fogyókúrát, sem a léböjt kúrát, sem semmiféle 3 napos villámrettenet diétát (mondjuk ezeket inkább semmikor), sokkal hatásosabb követni azok szokásait és receptjeit, akik már életmódot váltottak és megszokott ízeiket karácsonykor is elkészítik, csupán diétás kivitelben. Nézd meg, ők hogyan sütnek, főznek! Az életmódváltás előbb-utóbb szükségessé fog válni mindenkinek, aki azonban ezt nem most szeretné elkezdeni azoknak néhány tanáccsal szeretném megmutatni, hogy igenis létezik karácsony pluszkilók nélkül.

Már régóta diétázom, ezért mindenféle ízű és állagú étellel találkoztam már, kevés az, amit én nem eszek meg, ám mivel a férjem és a fiaim a hagyományos ízeket kedvelik, ezért a menüt is igyekszem ennek fényében elkészíteni. Teljesen alakbarát és diétás egy húsétel vagy halétel vacsorára, hozzá zöldségköret. Például sült kacsa édesítővel készült párolt káposztával és zellerpürével, mely teljesen megadja a hagyományos ízvilágot, de még sincs benne annyi hizlaló összetevő, mint a krumplipürében. A sült hal is jó választás, vagy halászlé tészta nélkül, esetleg más fehérjeforrás, szénhidrátszegény zöldségkörettel.

A bejglit szénhidrátcsökkentett lisztkeverékből sütöm, melyhez rengeteg variáció, recept és lisztkeverék rendelkezésre áll, aki ételérzékeny, számukra mentes változatban is kapható számos liszt. A diótöltelék és máktöltelék is úgy készül, mint a hagyományos, csak vaníliás cukor helyett aromát, vagy kivonatot, cukor helyett természetes édesítőt használjunk, például nyírfacukrot, xillitet, steviát vagy eritritet. (Bocsánat, utóbbi 180 fok felett elveszíti édesítő erejét, ezért sütésre nem alkalmas). Hátrányuk, hogy nem lehet velük karamellizálni, vagy élesztőt felfuttatni, erről le kell mondanunk, de kelt tészta esetében csepp méz vagy kevéske barna cukor is megoldás lehet. Egy teáskanálnyi cukor nem az a mennyiség négy rúd bejglinél, ami veszélyeztetné az alakunkat. Linzer is készül cukormentesen, s kókuszgolyó is zabkorpából, diétás adventi muffinok is, számos más étel mellett.

Ha az ünnepi menüt tervezzük, vessük be az egészségbarát ötleteket! A süteményekben fehér cukrot cseréljük le természetes édesítőre, a napraforgóolaj helyett süssünk-főzzünk kókuszolajjal. A sült húsokat bő zsiradék helyett készítsük el sütőben – sütőzacskót használva. Köretként a burgonya helyett tálaljunk fel vacsorára valamilyen zöldségfélét, párolva, grillezve, vagy frissen, salátaként. Ínycsiklandó fűszerekkel megszórva nagyon feldobható bármely (eddig) unalmasnak gondolt étel.

Csak ismételni tudom önmagam, mivel három finnyás pasival élek, miattuk jól kell elkészítenem az ételeket, nekem jó lenne egy háromnapos, akármilyen diétás megmaradt kaja is bármikor, nekik azért friss és finom kell. Karácsonykor pedig pláne illik valamivel remekelni. Ilyenkor szeretem lenyűgözni azokat a rokonokat is, akik a diétámat egy spenótlevélnek és két sárgarépának könyvelik el. Nálunk minden évben hagyományos menü van, diétás üzemmódban elkészítve, elhihetitek, eddig nem volt rá panasz. Nem akarom a saját ételeim fotóját mellékelni, de megveregettem a vállam a tavalyi vacsora elkészültével, s még csak nem is került sokkal több időmbe, vagy pénzembe.

Fontos tanácsom, hogy többször együnk keveset, semmiképp sem lesz jó megoldás egész napi koplalással rávetni magunkat a karácsonyi asztalra, karácsonyi sütiket pedig már napokkal előbb el lehet kezdeni kóstolgatni, hogy ne legyünk rá annyira kiéhezve, mire megérkezik a karácsony.

Nem kell túlgondolni ezt a diétás történetet. Meg lehet oldani „okosban”. Néhány trükkel és pici mértéktartással, kevéske mozgással itt egyetlen pluszkiló sem fog velünk tartani az újévre.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.